“Ljubim te”
Sva že čez trideset..in skupaj kakšno leto.. pa vendar besede “Ljubim te” od njega še nisem doživela. Ta besedna zveza naj ne bi mu nič pomenila. Oziroma mu je celo osladna. In naj ne bi bilo to, da ne bi do mene čutil, kot jaz čutim do njega. Ne vem, če naj temu verjamem ali ne. Ali je moškim to res tako težko izgovoriti. Ženske bi to rade slišale. Mori me.
Spoštovani,
v knjigo 5 jezikov ljubezni lahko pokukate o tem kako ljudje … kot že naslov pove … govorimo različne jezike ljubezni. Torej lahko sporočilo »ljubim te/rad te imam« izražamo na zelo različne načine: v besedah, z dotiki, z darili, z uslugami, s posvečenim časom, s pohvalami … Torej, čisto mogoče je, da ima nekdo globo rad in da hkrati besedno zvezo »ljubim te« doživlja kot razvrednotenje svoje ljubezni. Umetnost upravljanja z jeziki ljubezni je, da se partnerja:
– najprej sporazumeta ali se ima rada (to sta že naredila)
– potem se sporazumeta kateri jezik ljubezni kdo govori
– in potem se odločita ali imata interes se nekoliko naučiti govoriti drug drugega in to storita
Znan je primer ko žena ni hotela seksati za možem, ker je doživljaja, da je on nima rad, ker ji nič ne pomaga pri gospodinjskih opravilih. Tako sta oba ostala v prepričanju, da jo/ga partner ne ljubi. Mož najprej ni razumel kakšno vezo ima obešanje perila s seksom. Ko je mož razumel, da je obešanje perila za ženo veliko več kot samo opravljeno delo, ji je pričel pomagati. Ona se je počutila ljubljeno in sta spet uživala v seksu. S tem, da je imela spolnost za moža še dodatno težo kot njegov jezik ljubezni.
Še ena misel je, da se globoka, stabilna ljubezen gradi vsaj dve leti če ne več. Tako, da bi dejansko beseda »ljubim te« pred tem časom lahko pomenila nekaj malce drugačnega kot pa ta omenjena ljubezen. Za razumevanje ljubezni ter razlike med romantičnim »ljubim te« in avtentičnim »ljubim te« priporočam knjigo Zorana Milivojevića, Formule ljubezni.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić