Najdi forum

Zanima me uporaba in stranski učinki litija v zdravstvu. Je res da so ga med 2.sv. vojno uživali nemški vojaki da so bili lahko neprestano budni? Kakšne posledice bi potem to pustilo na nekom? Hvala za odgovor!

Spoštovani Majk,
v medicini se litijeve soli uporabljajo za ohranjanje doseženega zdravja pri ljudeh, ki so prebolevali bipolarno čustveno motnjo, deluje tudi kot blažji antidepresiv.Možni subjektivni stranski učinek je zaspanost, slabši voh, in apetit,napetost v črevesju in občutek težkih nog, objektivno pa zvišuje število belih krvničk in lahko obrememjujoče deluje na ščitnico/ njeno funkcijo je treba zato redno kontrolirati/.
Da bi se izognili stranskim učinkom je treba terapevtsko litijeve soli pazljivo odmerjati, samo vsebnost litija v krvi pa redno kontrolirati in po potrebi dozo prilagoditi.Po prenehanju jemanja prenehajo tako stranski, kot zaželjeni terapevtski učinki, saj se litij ob dobri ledvični funkciji v celoti izloči z urinom.
Med drugo svetovno vojno so vojakom, posebno pilotom, zato da bi bili dalj budni in sposobni za svojo funkcijo dajali preludin, ki pa je amfetaminski preparat.

New Report

Close