Listerioza
Spoštovani,
žal kakšna razpredelnica z zapisanimi verjetnostmi okužbe z listeriozo po imenih sirov in njihovem poreklu ne obstaja, lahko le rečem, da je verjetnost na splošno zelo majhna. Za tovrstno infekcijo praviloma ne izvemo sproti oziroma vnaprej ampak nanjo posumimo šele, ko imamo opravka z intrauterino smrtjo ploda oziroma listerijsko sepso pri novorojenčku. Obupano in živčno iskanje rešitve nima prav nobenega smisla, ker je verjetnost za okužbo, kot sem rekel, izjemno majhna, storiti pa tudi ni mogoče nič. Sicer se listerioza kaže z zelo pestrim naborom simptomov in znakov od slike navadnega prehlada do gripi podobnega obolenja s slabim počutjem, nekoliko zvišano temperaturo ipd.
za listerijo žal ni testov, dokaže pa se jo lahko le v odvzetih tkivnih tekočinah z mikrobiološko kulturo. Zdravi se sicer z ampicilinom, sintetičnim penicilinom, vendar se tega kar tako, po občutku in zaradi strahu pred infekcijo, ne počne.
Ali mogoče veste pri kakšnih stopinjah se ta bakterija uniči? Sir, ki sem ga jedla sem prej na hitro pogrela v olju (fondi). Je možno, da je s tem bakterija uničena?
Če vas prav razumem do poroda sploh ne morem vedeti ali sem se okužila z listerio ali ne?
Kaj pa nacho sir. Ali se ta sir v nosečnosti tudi odsvetuje?
Hvala in lep pozdrav.
vidim, da ste povsem izgubili glavo …..brez potrebe. Sprašujete, kot bi bil sir 100% okužen prav z listerijo. Proti listeriji zadostuje pasterizacija, torej 72 st. C za vsaj 20 sekund. Sicer pa je res, da za infekcijo z listerijo pravzaprav ne morete izvedeti, če ne boste oboleli oziroma, če vam v času nastopa temperature ne odvzamejo krvi in je ne dajo na mikrobiološko preiskavo. Če ne boste razvili nobenih znakov bolezni, je omenjena preiskava rez osnove.
Glede sirov težko rečem črno ali belo. načeloma so mlečni izdelki, ki jih prodajajo v večjih prehrambnih verigah in supermarketih, varni, manj morda siri na tržnicah in v odprti prodaji brez deklariranega izvora in nadzora. Če vas je strah, se je seveda bolje določeni hrani izogibati kot pa živeti v stalnem strahu.
simptomi se lahko pojavijo po 2 do 30 dneh, sicer pa je vse okrog listerije dosegljivo na spletu. Med drugim gre zaupati ameriškemu združenju za nosečnost, kjer o listeriji piše naslednje.
Spoštovani!
Na dopustu, na otoku Krku sem v gostilni naročila ocvrte kalamare
In pomfri. Na krožniku na katerem so mi zadevo postregli, je bila na
strani list ali dva solate za okras. “Okrasne” solate nisem pojedla, me
pa skrbi, ker je bila čudnega videza. Rjavkaste pikice, ki sem
jih opazila šele, ko sem pojedla. Ali je možno, da bi se okužila z listerijo,
kljub temu, da zadeve nisem pojedla, se je pa morda dotikala kakšnega
koščka hrane? Ali je za okužbo potrebna določena koncentracija te
bakterije, ali je dovolj že zelo majhna količina? Kakšna je možnost prenosa na plod?
Najlepša hvala za vaš odgovor!
You Rock.
na zelenjavi ni listerije. Listerija je zoonoza, torej infekcija, ki jo prenašajo živali, v glavnem drobnica.
jaz se na vašem mestu s tem ne bi ukvarjal, ker gre za tako zelo redko okužbo, da ni omembe vredno.
Pozdravljeni, g. Pušenjak.
Ali prav sklepam, če sklepam naslednje: v primeru, da se nosečnica (npr. po 30. tednu) okuži s to redko bakterijo in se okužba prenese tudi na otroka, so možni izzid NIČ ali pa prezgoden porod in sepsa pri otroku/smrt? Ali obstaja možnost, da se pri okuženem otroku simptomi potuhnejo in izražajo kasneje – čez nekaj mesecev/let kot npr. prizadetost, nevrološke motnje, itd – kot pri toksoplazmozi?
Hvala za razjasnitev!
Spoštovani,
mislim,da imate v prvem delu trditve prav, torej kar zadeva akutnih možnih učinkov okužbe z listerijo, kaj morebitna okužba pomeni dolgoročno, pa si ne bi upal reči, ker ne vemo, saj nimamo pojma, koliko otrok hodi po svetu, ki so v maternici neopaženo preboleli listeriozo. Če bi bili zelo dosledni in natančni ter dovolj obsežni, da bi okužbo z listerijo dokazali v vseh primerih odmrtja ploda v maternici, bi imeli dostop le do dela okužb in še vedno ne bi mogli vedeti, kaj pomeni okužba statistično, torej kakšne so dejanske posledice takšne okužbe. Težko je namreč računati s preveč neznankami.
Pozdravljeni. Imam eno vprašanje glede Listerioze. Sem v 17 tednu nosečnosti. Včeraj sem v MCdonaldsu jedla hamburger krompirček in sladoled, nato sem šla še na eno praznovanje kjer sem pojedla košček pice in torto narejeno v slaščičarni. Zvečer me je zacel močno bolet trebuh nakar sem odšla na urgenco kjer so mi naredili UZ, ki je pokazal da je z otročkom vse vredu in da bolečine niso ginekološke. Predpisali so mi spazmex in me poslali domov saj se je bolečina nekoliko umirila. Doma sem čez eno uro začela bruhat 2x in tekoče odvajala 2x bolečine v trebuhu so postale spet zelo intenzivne. Temperature nisem imela 37.1 me je pa zelo zeblo.Sem klicala na urgenco in so rekli naj vzamem lekadol in se trudim dovolj pit. Danes zjutraj je bolečina bila še zelo intenzivna in enkrat sem še tekoče odvajala. Temperatura pa še vedno okoli 37.2. sem spet klicala urgenco ko so mi povedali isto lekadol in pit. Vzela sem lekadol in zaspala za dve uri nakar mislim da se je stanje malo umirilo. Bolečine v trebuhu so še prisotne vendar ne tako intenzivne kot prej. Pojedla sem že tudi malo prižgane juhe. Temperatura jese vedno 37.2. vendar sem se med spanjem zelo spotila. Zdaj me pa zanima ali je možno da sem se okužila z listerio in kako to vpliva na plod v 17 tednu ter ali bi bilo smiselno vzeti kri za listerijo saj imam jutri pregled pri svojem ginekologu.
Hvala za odgovor,
Spoštovani,
v poštev bi prišlo res vse drugo, le listerija ne. Verjetno ste se preprosto zastrupili s hrano in to je minilo. Temperatura 37,2 st. C ni zvišana. Kot zvišano TT razumemo šele pri 37,5 ali več. Sicer pa se listerije ne ugotavlja vnaprej ampak le ob zapletih, ki kažejo na to infekcijo, sicer pa se je ne zdravi. Pozabite listerijo.
ne rabite nobenih preiskav. Zastrupitev s hrano je običajno posledica stafilokokov, ki v hrani pustijo toksine, ti pa povzročijo 24 do 48 urne prebavne motnje. Te na plod ne vplivajo, ampak povzročajo kvečjemu dehidracijo, ki pa ni usodna za nosečnost.
Pozdravljeni,
pred nekaj dnevi sem (v 12. tednu nosečnosti) po čistem naključju, nevede in iz malomarnosti, med kuhanjem, z neočiščenim kuhinjskim priborom s katerim sem obdelovala surovo mešano svinjsko in goveje meso, na jezik spravila okus (sok) tega surovega mesa. Meso je bilo kupljeno v Leclercu. Sama niti ne bi vedela, če ne bi okušala. Sedaj me skrbi ali je možnost okužbe z listerijo?
Hvala za vaš čas in odgovor!
možnost vedno obstaja, verjetnost pa je tako majhna, da se je ne splača upoštevati.