Listerioza
Pozdravljeni,
Najprej hvala za odgovor,ki ste mi ga že podali v zvezi z okužbo z bakterijo listeria. Zanima me ali je ob pojavu bolezni mogoče to kakorkoli zdraviti (z antibiotiki). ;islim, da sem nekje prebrala, da je to mogoče. V soboto sem namreč v priznani gostilni na Krasu pojedla štiri kose pršuta, sedaj pa me skrbi, da sem se okužila z listeriozo (znakov zaenkrat še nimam nobenih). Zanima me ali torej ob morebitni pojavitvi kakršnihkoli znakov lahko prejmem antibiotike po 20. tednu nosečnosti in ali ti lahko obvarujejo plod pred morebitno okužbo.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
ne morem si kaj, da vas ne bi malo oštel. Pa ne zato, ker ste jedli pršut temveč zato, ker ste “zapeli za to nesrečno listerijo”, kot bi obstajal samo ta problem na svetu. Pršut, ki je svinjskega izvora poleg vsega ni najbolj tipični predstavnik živila, v katerem je sicer lahko tudi listerija. Ponavljam, da je listerioza pri nas zelo redka okužba in se zato z njo ne obremenjujte preveč. Seveda pazite kaj uživate, vendar ne zganjajte panike, če ste enkrat po nesreči “šli čez cesto, ne da bi pogledali levo in desno” ter preživeli.Naj bo to le poduk za naprej.
Samo za info pa tale priponka:
Listerioza je bakterijsko obolenje, ki se kaže pri ljudeh v različnih oblikah; kot neznačilno vročinsko stanje v nosečnosti, okužbe novorojenca (meningitis, sepsa, vnetje črevesja). Ogroženi so tudi starejši ljudje, imunsko oslabljeni ter osebe z rakavimi obolenji. Pri sicer zdravih ljudeh lahko poteka listerioza kot blago obolenje, podobno gripi. Okužba nosečnice, tudi v primeru, ko je asimptomatska, lahko preide na plod, čemur sledi splav, mrtvorodnost ali septikemija ploda z meningitisom. Smrtnost novorojencev je visoka, 30% in kar 50%, če se bolezen začne v prvih 4 dneh življenja.
REZERVOAR OKUŽBE
Listerioza je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu. Bkterije so osamili iz zemlje, prahu, vode, odplak ter iztrebkov različnih domačih in divjih živali. Številna živila so kontaminirana z L. monocytogenes. Surova zelenjava, sadje, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki, ribe, perutnina, meso ter hitro pripravljena hrana, so lahko okuženi z listerijo.
POJAVLJANJE
Listerioza je v Sloveniji razmeroma redka bolezen. Obolevajo predvsem bolniki z okvarami imunskega sistema, nosečnice, novorojenčki in starostniki.
NAČIN PRENOSA
Človek se lahko okuži na več načinov, vendar je najbolj pogosta pot okužbe ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane, ki je lahko kontaminirana pri proizvodnji in predelavi. Listerijo lahko najdemo predvsem v mlečnih izdelkih, ki niso ustrezno termično obdelani (mehki siri), v mletem mesu, poltrajnih suhih mesnih izdelkih, perutnini in v slabo oprani zelenjavi. Pri novorojencih je okužba posledica prenosa od matere na plod v času nosečnosti ali med porodom.
DOBA INKUBACIJE
Inkubacija je v povprečju dolga 31 dni.
ZDRAVLJENJE
Bolezen zdravimo z antibiotiki.
PREVETIVNI UKREPI
• Izogibati se je potrebno pitju surovega, neprekuhanega mleka in uživanju mehkih sirov, pripravljenih iz takega mleka.
• Ne jesti surovih ali delno termično pripravljenih živil živalskega izvora.
• Surovo zelenjavo pred uporabo temeljito oprati.
• Poostren higienski režim pri pripravi in hranjenju živil (umivanje rok, ločena obdelava surovih in kuhanih živil).
• V hladilniku živila shranjevati pod + 4°C, saj listerija raste tudi pri nizkih temperaturah v hladilniku od +4°C do + 8°C);
• Živila je potrebno segrevati tako, da temperatura v notranjosti živila doseže 75°C.
Spoštovani!
Prosim vas za mnenje na sledečo zadevo. V prvi nosečnosti (rodila sem aprila 2005) sem res brala etikete živil z namenom, da sem kupovala vsa živila, ki so bila pasterilizirana. Pred letom in pol smo v družini spremenili prehranske navade ter smo začeli kupovati živila iz ekološke pridelave. Predvsem jih kupujemo v ekološkem marketu v BTC-ju (Kalček), nekaj pa tudi v Mercatorju. Ta živila so predvsem uvožena iz Italije, Nemčije, Belgije, Nizozemske…
Danes sem slučajno gledala etiketo jogurta in sem se spotaknila ob to, da ne piše nič o mleku, ali je pasteriliziran ali ne. Potem sem pregledala vse sire, ki jih imamo v hladilniku, le- te namreč jem vsak dan. In kaj vidim, da so narejeni iz nepasteriliziranega mleka. Skoraj bi me kap. Noseča sem 19 tednov. Predvidevala sem, da siri kupljeni v marketih, niso sporni, zato tudi nisem pogledala cele etikete, le toliko, da je EKo- živilo.
Cel oktober sem bila bolana, dva prehlada, ki sta prešla na vnetje sinusov (sem 2x uživala antibiotike).
Zanima me, ali je pasterilizacija edino sredstvo, ki ubije listeriozo, ali obstajajo še kakšne druge termične obdelave (ki morda niso razvidne iz etikete)? Rok uporabnosti sira je 1 teden. Gre pa za poltrde in trde sire.
Jogurti imajo rok uporabe 1 mesec (ali so lahko potem iz nepasteriliziranega mleka- na njih namreč nič ne piše)
Ali, če sem se npr. okužila v teh tednih nosečnosti, bo otrok umrl že v maternici, ali se lahko rodi prizadet?
Ali se grem lahko kam testirat?
Prosim vas za mnenje,
najlepša hvala in lepo pozdravljeni,
Mija
Spoštovani,
če je možno testiranje na listeriozo ali ne, nisem prepričan, lahko pa zapišem, da so vsa živila, ki so na prodaj v velemarketih in z uradnimi etiketami sanitarno preverjena in ne glede na obdelavo ne vsebujejo nobenih škodljivih klic. Če bi se kljub gtemu bili okužili na tak način, bi to za trgovca pomenilo izredno veliko kazensko in odškodninsko odgovornost, ki si je verjetno nihče ne bi upal prevzeti. O morebitnih posledicah za zdaj namišljenega stanja torej ne bom ugibal. Za več informacij o morebitnem testiranju pa se obrnite na IVZ (Inštitut za varovanje zdravja) ali na lokalni Zavod za varovanje zdravja.
Spoštovani!
Moram vam povedati, da tudi mene ginekolog o nevarnosti listerije ni nič obvestil. Ker sem že prebolela toksoplazmozo, pri hrani do sedaj nisem pazila. Pred približno tremi tedni sem jedla domače kislo mleko, zdaj pa me skrbi, da sem se okužila z listerijo. V navalu panike sem se že posvetovala in sem ugotovila, da se lahko za listerijo testiram – dam kri. Sedaj pa me zanima ali je test, sedaj po treh tednih zaužite hrane smiseln. Ali se bo okužba že pokazala, če se bo izkazalo, da sem se okužila (zaenkrat posebnih simptomov še nimam, samo malo me žgečka v grlu)? Zanima me tudi ali se bo videlo ali je okužba nova? Ali je vidno, da je v krvi prisotna bakterija ali se gledajo protitelesa? Če imam protitelesa, ali je možno, da jih imam že od časa pred nosečnostjo (noseča 22t)? Hvala za odgovor.
Spoštovani,
po pravici povedano z interpretacijo testiranja listerioze nimam izkušenj, saj je potreba po tem tako majhna, da pravzaprav niti ne razumem vaše skrbi in prizadevanj po preverjanju prav te okužbe.
Spoštovana ga. Lara1!
Ali mi prosim posredujete podatek, kje se da kri za testiranje. Namreč na zavodu za zdr.varstvo nisem dobila tega podatka. Zdravniki me sicer tolažijo, da je panika odveč, ampak sama sem skozi celo nosečnost uživala nepasterilizirane izdelke (nevedoč seveda) in mi res ni prijetno. Menda se da plod rešiti s pravočasnim jemanjem antibiotikov.
Spoštovani dr. Pušenjak, prosim če posredujete tole vprašanje na forum.
Najlepša hvala in lep pozdrav,
Mija
omenjeno sporočilo sicer lahko tudi objavim, vendar je še bolje, da se na dotično osebo obrnete neposredno. To storite tako ,da kliknete na njen “nik”, ki je povezan z njenim profilom, ta pa vsebuje tudi elektronski poštni naslov in ji vprašanje posredujte tja. Forum namreč ni namenjen medsebojnemu dopisovanju.
Mija, živjo. G. Pušenjak se opravičujem, ker Miji odgovarjam kar takole,vendar se mi zdi prav, da odgovorim na njeno vprašanje in drugega načina ne znam izbrati. Se opravičujem,ker sem vas zavedla v zvezi s testiranjem za listerijo. Jaz sem namreč poklicala pri nas v laboratorij, kjer so mi dejali naj se kar oglasim na testiranje za listerijo. Dejali so sicer,da kri pošljejo v Ljubljano, vendar ni nobenega problema. Potem pa sem imela še nekaj dodatnih vprašanj v zvezi s tem in so mi dejali, da se bodo pozanimali in me obvestili. Danes je prišlo obvestilo: Pri nas se ni mogoče testirati za to bakterijo. Kri ti vzamejo le če si v bolnici in te potem testirajo tam. Vem, da si ob tem razočarana, sem bila tudi jaz, vendar tako pri nas v Sloveniji je. Če boš izvedela kaj novega me prosim obvesti.
ne vem v čem je problem neposrednega komuniciranja? Kliknete na “Mija” nad prispevkom in odpre se vam stran z elektronskim naslovom osebe, ki ji želite odgovoriti tr to lahko storite neposredno.
no, ne vem, meni je e-mail viden, vendar imam kot moderator določena pooblastila in dodatne “pravice”, ki pa so seveda vezane za mojo povsem jasno identifikacijo. Sicer pa mora vsakdo, ki želi na tem forumu dobiti odgovor od “ne-moderatorja” sam poskrbeti, da bo njegov elektropnski naslov viden, saj medsebojno dopisovanje na forumu tu ni predvideno oziroma ga praviloma ne dopuščam.
Spoštovani!
Zaradi zaskrbljenosti imam za vas vprašanje, ki ni ravno navezan na to temo. Ali lahko s pokvarjenim alpskim mlekom kako škodujem plodu. Namreč spila sem skodelico mleka, katerega rok trajanja je do aprila in ob odprtju ni imel nikakršnega znaka pokvarjenosti (tekoč, brez grudic). Po zaužitju se mi je zdel okus malenkost neobičajen, vendar nič kaj posebnega, saj sem ga uživala skupaj s hrano in sem težje razločila sam okus mleka. Kasneje sem mleko iz istega tetrapaka segrela na ognju in se je sesiril. Sama nisem imela nikakršnih težav me pa skrbi za plod.
Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav od še ene zaskrbljene nosečnice!
ne, če bi do česarkoli prišlo, pa bi to občutili zgolj vi. Lahko bi prišlo do prebavnih motenj z bruhanjem ali drisko in če do tega ni prišlo, sploh ne bo nič.
ne.zoonoza pride le od živali in če je bil jogurt steriliziran, se listerija ne more vzeti kar iz zraka.
Spoštovani!
Prosim vas za pojasnilo, ali je mogoče z majhno količino umazanije na zelenjavi in sadju (npr. če prijemam neumito zelenjavo in sadje in si ne umijem rok preden primem kruh ipd.) in majhno količino ptičjih iztrebkov (primem površino na kateri je iztrebek, potem pa roke nesem k ustom) ter z brisačami, ki se uporabljajo za celo telo (ne za obraz posebaj) dobiti tolikšno količino listerije, da obstaja možnost za listeriozo? Je količina zaužite bakterije pomemben dejavnik?Sem v 30 tednu nosečnosti in me ta bakterija močno skrbi.
Hvala za odgovor, lep pozdrav, Lana.
Spoštovani,
od človeka in od ptičev listerije ni mogoče dobiti, ker je ne prenašamo, pa tudi v zemlji je praviloma ni. zato so vaše skrbi po mojem odveč.
Pozdravljeni,
tudi jaz se na vas obračam zaradi možne okužbe z listeriozo. Včaraj sem pri prijateljici jedla mehak bel sir brez plesnije (kupljen v trgovini vendar žal ne vem kateri). Kakšna je verjetnost okužbe z listeriozo, če uživaš takšne sire (ali npr. gorgonzola kupljena v trgovini).
Kdaj se pojavijo prvi znaki ozkužbe oziroma če znakov okužbe ni kako veš da si okužen?
Brala sem da lahko splaviš ali rodiš mrtvega otroka. Sem v 30 tednu nosečnosti in me zanima na kaj naj bom bolj pozorna če je vse ok (morda na gibe otroka)? Če bi bila okužena kako bi to sploh vedela?
Koliko časa po okužbi se je smiselno testirati za toksoplazmozo?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
pisala sem vam že vprašanje na temo listerioza, ker sem včeraj jedla beli mehki (neplesnivi sir). Izvedela sem da naj bi bil to sir Škripavac iz hrvaškega primorja. Na netu sem izvedela da je narejen iz toplote surovega mleka.
Kakšna je verjetnost okužbe za listeriozo? Sem v 30 tednu nosečnosti in zelo v skrbeh, ker sem brala, da lahko rodiš mrtvega otroka.
Na kaj moram biti sedaj pozorna, da ugotovim če je vse ok?
Hvala za odgovor.