Listerija – skrbi
Ja, res vas skrbi eksotika :-).
Filtri pralnih strojev radi plesnijo, a nikakor ne gre za leteče spore. Nikakor pa niso mesto, kjer bi se zadrževale bakterije ali paraziti. Še najmanj tisti našteti, ki se jih bojite. Še najbolj “škodljivo” je tu lahko čistilo, ki res dela mikrokapljice in deluje dražeče na vaše oči, zgornja dihala. A spet ne škodi plodu….
Srečno,
Spoštovani.
Včeraj smo doma imeli za kosilo domača piščančja bedra. V air-frayer so šla še nekoliko zamrznjena. Pekla so se sicer skupaj s krompirjem na 200 stopinj malo malo več kot eno uro (1h in 10 min). Ko smo jih začeli jesti se mi je zdelo, da bi bila lahko malo bolj pečena. Sedaj me zelo skrbi, da bi se lahko okužila z listeriozo, saj bedra niso bila tako močno zapečena, kot jih zapečem ponavadi. Meso sem zato jedla bolj po vrhu, ne do kosti. Danes sem ostanke dala kužku, in videla, da je bilo pri kosti ponekod še rožnato. Sem v 37. tednu nosečnosti in me zelo skrbi, da bi morebitna okužba vplivala na plod. Posledice so po prebranem sodeč lahko zelo hude. Prosim za kakšno usmeritev – ali priporočate testiranje, ali okužba en mesec pred porodom še lahko prizadene plod. Hvala za odgovor, saj sem zelo v skrbeh in jezna nase, da jih nisem pekla dlje.
Listerija ni tako neobčutljiva na temperaturo, kot si predstavljate – in tudi zmrzovanja ne mara. Zato si delate nepotrebne skrbi, skoraj zanesljivo v mesu ni bilo bakterije že pred peko – saj vseeno ni tako pogosta. Tudi v “domačih” piščancih je praviloma ni najti (“domači”: kupljeni na tržnici? darovani s kakšne kmetije? – sicer oznaka “domači piščanec” na mesu, kupljenem v trgovini, ne zagotavlja prostega tekanja po kmečkem dvorišču) – bistveno pogosteje so slovenski piščanci okuženi z bakterijo kampilobakter, ki pa dela lahko prebavne težave (in zato je v slovenski perutnini kar veliko antibiotikov :-)).
Drži, prirojena listerioza novorojenčka je lahko huda bolezen, a je izjemno redka, njeno pogostnost ocenjujemo na 1-2 primera na 10.000 rojstev, kar je do 4 primere letno v Sloveniji. V naši porodnišnici (v kateri se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov) se z njo zadnji dve leti nismo “srečali”.
Želim vam lepe decembrske praznične dni, miren in varen porod, zdravega novorojenčka in uživajoče leto 2026!