Listerija – skrbi
Pozdravljeni,
Danes zjutraj sem pila trajno mleko. Ker mleka ne pijem velikokrat, nisem prepricana ali je to normalno. Na prvi okus se mi je zdelo kislo, potem ne vec, zato sem ga tudi popila. Partner je tudi rekel da je ok. Smrdelo tudi ni.
Predvsem me zanima, ali se lahko listerija naknadno naseli v trajnem mleku, ki je pasterizirano? Torej ob samem kvarjenju?
Je pa mleko bilo ves cas na hladni temperaturi, vendar ne ves cas na isti – sva v kampu in v casu do morja hladilnik zgolj ohranja temperaturo, hladi pa ne. Potem je bil najprej na vratih hladilnika, na koncu zadnji dan pa v hladilniku, kjer je temperatura vedno najnizja.
Sem pa ravno danes zacela 13. teden nosecnosti.
Me skrbi za brezveze?
Lepo pozdravljeni spoštovana dr., zanima me ali je kaj spornega pri tem- včeraj okoli 14h so bile za kosilo polnjene bučke (mleto meso in zelenjava), danes sem okoli 17h pojedla kar hladne (brez ponovnega pogrevanja). Shranjene so bile v hladilniku na krožniku, nepokrite. Torej nekje 27 ur so bile shranjene nepokrite v hladilniku. Listerija ali druge bakterije-kakšna nevarnost?
Spostovani.
Sem noseca. Zadnje case se mi zdi, da sem se posebaj “storasta”. Danes preden sem dala peci zacinjena piscancja nabodala, sem meso povohala, hkrati pa sem se s surovim mesom dotaknila nosu.
Je s tem lahko mozna okuzba s toksoplazmozo, e.coli, salmonelo ali listerijo? Ali moramo te bakterija prav zauziti s hrano, da se lahko okuzimo, ali je na taksen nacin, kot se je zgodil meni tudi mozna okuzba? Torej preko sluznice nosu?
Lep pozdrav.
S partnerjem sva v pocitniski prikolici. V prikolici je rezervoar z vodo, 50 L, ki se nama na dan in pol ali dva dni izprazni, potem dolijeva na novo. Ta rezervoar je povezan s pipami v prikolici. Do sedaj sem si zobe vedno prala z ustekleniceno vodo, partner pa kar s to iz pipe (iz rezervoarja).
Danes sem med umivanje zob razmisljala nekaj drugega in sem si vmes zobno krtacko sprala s to vodo iz pipe. Potem sem jo malo prelila z ustekleniceno in si naprej umivala zobe.
Sem noseca in me zanima, ali se s tem, ko sem krtacko prelila z vodo iz pipe oz. rezervoarja v katerem je voda stala ze en dan in pol kaj skodovala sebi ali plodu?
Je mozna okuzba z listerijo?
Pozdrav. Danes sem bila pri mami na obisku in postala zelo lačna. Nisem našla nič drugega primernega, zato sem vzela sir goudo. Prebrala sem in je pisalo, da je iz pasteriziranega mleka. Embalažo sem odprla jaz, ni bila že prej odprta. Bil je nekako nenavadno mehak, kot bi bil stopljen, ne vem, morda zato, ker ima hladilnik na 1? Nimam pojma… Uglaunem, dišal in zgledal na prvi pogled mi je čisto normalno, zato sem ga jedla. Pri tretjem koščku pa se mi je zdelo, kot da bi bile ob spoju dveh kosov rahle bele lise (ne tako kot splesni, a nežno vidne). Potem sem prenehala jesti, a nekaj sem ga vseeno pojedla. Skrbi me, ali se lahko pasteriziran mlečni izdelek, ki je še zapakiran okuži z listerijo, ali zaradi pojava lahko neham skrbeti?
Zala141:
Če bi bolj natančno brala predhodne odgovore, bi že vedela, da vas skrbi “brezveze”. “Pretečena” trajna mleka res sčasoma postanejo neužitna, redko skisana, bolj grenijo zaradi kemičnih sprememb beljakovin in maščob v njem. In ne zaradi bakterij. Še zlasti ne zaradi listerije :-).
mama194:
Glede bakterij prav nič spornega. Le za želodec je mrzla hrana – neposredno iz hladilnika dražeča, mnoge “boli in teži” po hranjenju ali pitju prehladne hrane – tekočin. Ampak očitno je bila pri vas lakota velika in želodec trpežen.
Piscanec:
Se mi res ne piše dobro, v tem forumu so vse bolj čudna, iracionalna in težko odgovorljiva vprašanja. Da se okužite preko nosne konice z omenjenimi mikrobi – paraziti je podobno tveganju za zanositev z dihanjem preko nosu v IVF laboratoriju. Torej – možno le v pogrošnem znanstveno-fantastičnem nizkocenovnem filmu. Prav tako je zbolevanje ploda ob povsem zdravi materi nemogoče – kar pa je možno, je blaga bolezen pri nosečnici (ki je sploh ne prepozna). A tudi to je bolj fikcija kot resnična možnost.
Torej brez panike nadaljujte z lepo nosečnostjo – in brez nanašalnega prebiranja strani s pogosto prenapihnjeno tematiko tega tipa.
Tanja268:
Prav nobenega tveganja, še zlasti ne za listerijo, ki itak ne mara vode, ne stoječe ne tekoče. Problem vode je le takrat, ko ima rezervoar kakšen nepričakovan stik s fekalijami (npr. ko pijete vodo iz cisterne z oporečnimi cevmi, ki potekajo blizu greznice ali pa vodo črpate iz izvira potoka, ki teče čez področje brez urejene kanalizacije). Pa še to za fekalne klice.
V počitniški prikolici pa takšnega tveganja zanesljivo ni.
franja718:
Tale sir je bil čisto pravi in neoporečen – praviloma barva nobenega sira ni čisto homogena. In je tudi kakšna plesen možna – praviloma žlahtna (bakterije NE delajo plesnobe, tudi ne spremembe barve živila). Ko smo že pri plesnih – mnoge imajo baktericidno delovanje, najbolj znana je tista, preko katerega so odkrili penicilin.
Le tole s temperaturo mi ni jasno – če drži, da je bila napisana številka 1, bi rekla, da je šlo bolj za zmrzovalnik kot za hladilnik 🙂 Priporočena temperatura za hladilnik je namreč +6 – 8 st. C.
Ni pa dobro, da ste kot nosečnica takoooo lačna, da nimate časa 100% preveriti, kaj boste jedla, pa potem paničarite za nazaj.
Srečno in lep pozdrav,
Da sem anksiozna med nosečnostjo že vem. Neprestano iščem potrditve in se sama sebi ne zdim več čisto normalna… Imam tudi psihološko pomoč. Pa če dam vse to na stran, imam vprašanje o mesu…
Goveje meso (1 kg) sem dala direktno iz skrinje v lonec (torej je bilo popolnoma zaledenelo), zalila z vodo in kuhala 2 uri. Po dveh urah sem ga vzela ven in narezala. Ponekod je blo rdečkasto, a po večini se mi je zdelo kuhano, tudi ni tekla ven kri med rezanjem. Vsi so že začeli tečnariti, kdaj bo… Narezano meso sem vrgla med riž in zelenjavo in toplotno obdelovala še cca. 20-25 minut. Je to dovolj za govedino? Seveda sem potem paničarila zaradi tokse in listerije, meso je bilo zelo mehko. Ampak kolikor vem je mehkoba pri govejem mesu znak, da je dovolj toplotno obdelano?
Pozdravljeni.
Sem v 39. tednu nosečnosti in nervoza mi že tako narašča… Želim si čimprej roditi, ker imam v nosečnosti non stop neke strahove. Najbolj priznam, da me je prestrašila listerija, nekajkrat sem ob sumljivih simptomih odšla na samoplačniško testiranje. V nedeljo smo bili z družino na pici, nato pa sem naročila še kavo z mlekom. Ne vem zakaj in ne vem, če je to sploh možno, da imajo v gostilni domače mleko, a sem dvomila o tistem mleku (morda samo moja glava). Od nedelje se mi je pojavila slabost in imam jo vsak dan skoraj cel dan, poleg tega tudi povečano proizvajanje plinov in “pretakanje” po črevesju. Sedaj me skrbi, da gre za kakšno listerijo. Sem 7 dni pred rokom po IVF. Menite, da bi morala na testiranje?
anksiozna:
Ja, res ste anksiozna. Saj ste z dolžino in ponovitvami termične obdelave zanesljivo uničila vse, kar je bilo živega. Čudi me le, da je bilo meso mehko – “prekuhana” govedina je lahko zelo trda in neokusna :-). Lep pozdrav in čim bolj umirjeno nosečnost želim dalje,
Miss280:
Prav nobene nevarnosti ne vidim v tem, kar ste použili. Tudi če bi šlo za domače mleko.
Bolj kaže, da boste res kmalu rodili, vsi ti mali znakci in simptomi (tudi s strani črevesja) so kar značilni. No, potem pa se začno nove skrbi in paranoje, le da bo “tarča” novorojenček in dojenček. In se spet bereva :-).
Srečno!
Lepo pozdravljeni!
Razumem, da vam je to malo butasto odgovarjati, a očitno nekatere nosečnice, glede na prejšnje objave, malce izgubljamo razsodnost zaradi strahu. Polnjene paprike- torej mleto meso. Obožujem jih, jih pa ne delam jaz, vedno jih dobim od drugih. Vem pa recept- paprike napolni s surovim mletim mesom in rižem, zalije z omako in za eno uro da v pečico. Dobila sem torej pripravljene. Iz strahu, da ne bi bilo meso surovo, sem jaz to pogrevala 20 minut, paprike dala tudi na pol. Res je, da niso bile potopljene v omaki, ampak je omaka vrela. Več nisem mogla zagreti, ker se je spodaj že začelo prijemati in žgati, kljub rahlem ognju. Torej, ob uživanju tega se mi je vsebina zdela mehka in meni rožnate barve. A ne to normalno za mleto meso? Ne bi moralo biti sivo? Ni mi nikakor jasno, kako bi lahko po taki toplotni obdelavi meso ostalo surovo, pa me vendar skrbi…
Draga Cika,
tudi super termično obdelano meso je lahko lepo rožnato, torej barva sploh ni ključna za oceno. Razen, če se iz prerezanega “medium” ali “rare” biftka na veliko poceja “krvavo” (za nekatere je samo tako pripravljeno meso vredno kulinaričnega užitka). Pa ni med takšnimi gastronomskimi poznavalci prav nič več okužb z bakterijami, ki se jih bojite…
Torej – polnjene paprike so odlična hrana, če le niso čisto razkuhane in zato neužitne. Teoretično so lahko nevarne le ob nepravilnem shranjevanju in ponavljajočem se pogrevanju, ko postanejo dobro gojišče za mikrobe. In takrat lahko dobijo drugačne barvne odtenke, tudi siva je med njimi :-).
Spoštovani.
Mene pa zanima ali se v pomivalnem stroju lahko nahaja kakšna škodljiva bakterija? Sem noseča, danes pa sem čistila filter pomivalnega stroja. Pri tem sem uporabila rokavice. Pa vendar, me je vseeno skrbelo, da bi morda lahko staknila listerijo ali toksoplazmozo. Ali se je sploh mozno okuziti s tem dvema bakterijama npr. s prsenjem umazane vode, ki se odbija od filtra ali je to nemogoce? Zadnje case me skrbijo taksne cudne stvari.