Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Listerija – skrbi

Listerija – skrbi

Za zaskrbljena nosecnica:

Prav nobenega tveganja ni, da bi se ob pitju (morda res po okusu in videzu “neobičajnega”) radlerja okužili z listerijo ali toksoplazmo. Najverjetneje je le sladkor, ki je v manjši količini tudi v takšnih pijačah, malce fermentiral…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

suska951:

Prav nikakršne nevarnosti ni, da bi se na ta način okužila z listerijo. Kot prvo: klobase, hrenovke nikoli ne vsebujejo sveže krvi. Večinoma so roza zaradi aditivov (no, tudi kakšen E se najde med njimi). In ob prerezanju iz njih steče sok – ki ga mnogi “pomažejo” s kruhom in jim je še boljši kot sama hrenovka/klobasa. Vse klobase so že ob nakupu dovolj termično obdelane, raženj le doda aromo, polepša videz…

Še zlobna pripomba: Res lepo, da daste (ne le vi, če berete prejšnja vprašanja, tudi vse ostale zaskrbljene nosečnice) hrano (ki ji ne zaupate) svojemu partnerju. Listerija (pa čeprav pri nobenem od spornih mesnih ali mlečnih izdelkov nisem zaznala objektivnega tveganja za okužbo) ne “napade” le ploda, ampak tudi odrasle… Partner tako postane poskuševalec (testni) za presojo varnosti hrane.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Ali so ocvirki varni med nosecnostjo, iz vidika bakterij? Babica z njimi naredi marsikaj, tudi tokrat bo, ko sem povabljena na kosilo. Sicer se jih izogibam zaradi mascobe, zdaj pa me zanima bolj iz vidika bakterijske varnosti za nosecnost. So domaci.

Praviloma zelo varni z vidika prenosa bakterij – priprava poteka pri visoki temperaturi, mast (v kateri so shranjeni) pa ni dobro gojišče. Še plesni ne zrastejo. Bolj “problematična” je kemična sprememba ob staranju, žarkost – ampak v tem primeru itak postanejo neužitni.

Dober tek!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lep pozdrav, tukaj pa “germofobna” nosečnica. Včasih se mi zdi, da vidim bakterije kako mrgolijo. Mož se je najprej križal, zdaj pa pravi, da se mu že kar smilim. Vglavnem, roke si perem tolikokrat, da imam že krvave ranice. Skoraj za vsak dotik. Prej že zmatrana še operem slive, nato pa grem ležat in si privoščiti nekaj koščkov čokolade. Nato se spomnim, da si po pranju sliv nisem oprala rok… Me je kar panika. Trenutno sem zapičena v listerijo. No, naj povem, da so slive predpakirane in da sem jih prala prvič, da sem jih nato namočila še v vodo s sodo bikarbono. Zakaj se sekiram, ker si po tem nisem umila rok? Ker so bile po površju prav hrapave, kot bi bile prašne, umazane… S temi rokami sem potem jedla čokolado. A to predstavlja tveganje za listerijo ali kaj drugega? Ali pretiravam? Hvala za odgovor! 

Drži, da imate fobijo pred bakterijami – še zlasti listerijo. Ki nikakor ne poseljuje sliv ali čokolade, prav tako je ne mrgoli po naših bivalnih prostorih.

Umivanje, ki ga navajate, je res (pre)temeljito – in vam je uničilo običajno delovanje kože, ki ima tudi zaščitni pomen.

In namesto povzetka: na in v nas živi množica bakterij, kar poimenujemo mikrobiom. Količina DNA iz teh bakterij močno prekaša količino DNA iz naših lastnih celic – smo torej eno veliiiiko gojišče za bakterije. A brez večine od njih ne bi mogli preživeti – pomagajo nam pri vzdrževanju imunosti, pri prebavi hrane, pomembne so celo za delovanje možganov. Zato vseeno ne bodite preveč temeljiti v njihovem uničevanju – še zlasti zato, ker je najlažje odpraviti najbolj “nedolžne”, trdovratnih pa včasih ne uspemo zatreti niti z razkužili, niti s toplotno obdelavo in še manj z antibiotiki.

Uživajte, dajte si kaj svetovati tudi od moža, bo blagodejno za vaš strah 🙂

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close