Listerija – skrbi
Za zaskrbljena nosecnica:
Prav nobenega tveganja ni, da bi se ob pitju (morda res po okusu in videzu “neobičajnega”) radlerja okužili z listerijo ali toksoplazmo. Najverjetneje je le sladkor, ki je v manjši količini tudi v takšnih pijačah, malce fermentiral…
Pozdrav,
suska951:
Prav nikakršne nevarnosti ni, da bi se na ta način okužila z listerijo. Kot prvo: klobase, hrenovke nikoli ne vsebujejo sveže krvi. Večinoma so roza zaradi aditivov (no, tudi kakšen E se najde med njimi). In ob prerezanju iz njih steče sok – ki ga mnogi “pomažejo” s kruhom in jim je še boljši kot sama hrenovka/klobasa. Vse klobase so že ob nakupu dovolj termično obdelane, raženj le doda aromo, polepša videz…
Še zlobna pripomba: Res lepo, da daste (ne le vi, če berete prejšnja vprašanja, tudi vse ostale zaskrbljene nosečnice) hrano (ki ji ne zaupate) svojemu partnerju. Listerija (pa čeprav pri nobenem od spornih mesnih ali mlečnih izdelkov nisem zaznala objektivnega tveganja za okužbo) ne “napade” le ploda, ampak tudi odrasle… Partner tako postane poskuševalec (testni) za presojo varnosti hrane.
Pozdrav,
Praviloma zelo varni z vidika prenosa bakterij – priprava poteka pri visoki temperaturi, mast (v kateri so shranjeni) pa ni dobro gojišče. Še plesni ne zrastejo. Bolj “problematična” je kemična sprememba ob staranju, žarkost – ampak v tem primeru itak postanejo neužitni.
Dober tek!
Lep pozdrav, tukaj pa “germofobna” nosečnica. Včasih se mi zdi, da vidim bakterije kako mrgolijo. Mož se je najprej križal, zdaj pa pravi, da se mu že kar smilim. Vglavnem, roke si perem tolikokrat, da imam že krvave ranice. Skoraj za vsak dotik. Prej že zmatrana še operem slive, nato pa grem ležat in si privoščiti nekaj koščkov čokolade. Nato se spomnim, da si po pranju sliv nisem oprala rok… Me je kar panika. Trenutno sem zapičena v listerijo. No, naj povem, da so slive predpakirane in da sem jih prala prvič, da sem jih nato namočila še v vodo s sodo bikarbono. Zakaj se sekiram, ker si po tem nisem umila rok? Ker so bile po površju prav hrapave, kot bi bile prašne, umazane… S temi rokami sem potem jedla čokolado. A to predstavlja tveganje za listerijo ali kaj drugega? Ali pretiravam? Hvala za odgovor!
Drži, da imate fobijo pred bakterijami – še zlasti listerijo. Ki nikakor ne poseljuje sliv ali čokolade, prav tako je ne mrgoli po naših bivalnih prostorih.
Umivanje, ki ga navajate, je res (pre)temeljito – in vam je uničilo običajno delovanje kože, ki ima tudi zaščitni pomen.
In namesto povzetka: na in v nas živi množica bakterij, kar poimenujemo mikrobiom. Količina DNA iz teh bakterij močno prekaša količino DNA iz naših lastnih celic – smo torej eno veliiiiko gojišče za bakterije. A brez večine od njih ne bi mogli preživeti – pomagajo nam pri vzdrževanju imunosti, pri prebavi hrane, pomembne so celo za delovanje možganov. Zato vseeno ne bodite preveč temeljiti v njihovem uničevanju – še zlasti zato, ker je najlažje odpraviti najbolj “nedolžne”, trdovratnih pa včasih ne uspemo zatreti niti z razkužili, niti s toplotno obdelavo in še manj z antibiotiki.
Uživajte, dajte si kaj svetovati tudi od moža, bo blagodejno za vaš strah 🙂
Spoštovani!
Mogoče malo hecno razmišljanje, a mi ne da miru. Kaj vse razmišljamo nosečnice… Ko prebiram o listeriji vidim, da lahko kontaminira praktično vse. Malce so se mi vneli sinusi (od klime) in iz predala sem potegnila Aquamaris (kot Sterimar, morska voda za spiranje nosu). Nekaj dni si že spricam nekajkrat na dan. Zdel se mi je malo “čuden”, a sem si pač rekla, da nisem vajena. “Za hec” pogledam do kdaj je uporaben… 5. mesec 2024. Pretečen je torej vsaj 2 meseca. Ali je lahko nevaren? Se lahko okužim z listerijo ali čim drugim na ta način, saj teče dol po grlu in ga ubistvu tudi pogoltnemo?
Hvala za vaš odgovor!
Lepo pozdravljeni, včasih me psička poliže po roki in si joh pozabim takoj umiti. Pred jedjo si seveda vedno skrbno umijem roke, danes pa sem vzela tablete s to roko, ki je bila nekaj časa nazaj poslinjena in se spomnila šele kasneje. Ali je pasja slina nevarna za prenos listerije ali toksoplazmoze? Ali pa česa drugega, kar bi lahko škodilo otročku? Glede na to da jedo in ližejo marsikaj…
Pozdrav. Najbrž vam gremo nosečke že kar malo na živce…
Mene zanima, ali je nevarno za okužbo listerije, če sem jedla kislo smetano, ki je odprta nekaj dni (mislim, da več kot 4) in ni bila zaprta, na njej je bil samo položen ovoj, ki ga odpreš, ampak ne dobro in ni bila povsem pokrita. Se pravi, praktično je bilanodkrita. Okus je bil normalen. Šele po kosilu sem začela razmišljati o tem in mi zdaj ne da miru…
Za PIKA678:
Tekočine za spiranje nosu so praviloma podobne fiziološki (=naravni za sluznice) raztopini, torej voda z dodatkom soli. Tudi morska voda je nekaj podobnega (le da je v njej koncentracija NaCl – kuhinjske soli večja kot v fiziološki raztopini, ki ji rečemo tudi 0,9% NaCl). V njih se bakterije ne marajo naseliti – razen, če vanjo “pljunete”.
Prav tako velja, da potečen rok ne pomeni takojšnje pokvarljivosti, večinoma so izdelki te vrste uporabni še mesece po roku. Drži pa, da lahko pada učinkovitost oz. se spremeni koncentracija soli v njih. Kar pa ni nič usodnega niti za nos, še manj za telo in še najmanj za otročka.
Pozdrav,
sisi207:
Pasja slina sicer teoretično lahko vsebuje kakšne bakterije (ustne, a bistveno manj kot jih je v človeški slini, pa ne čutite panike, če daste poljubčka partnerju :-)), tudi parazite – a bolj tistih vrst, ki prenašajo pasje črevesne parazite, ki pa ljudem niso nevarni. Seveda ni ravno “okusno”, da vas po rokah in obrazu liže kuža, ki se je prej “naslajal” nad sosedovo psičko ali kakšnim kakcem, kaj hujšega pa se vam (in vašemu otročku) ne bo zgodilo…
Lep pozdrav,
Leila197:
Nak, nosečke mi sploh ne “greste na živce”, prav vesela sem, če vas je veliko. Pač pa mi res preseda listerija, ki povzroča nek prastrah in megapaniko. No, ni nedolžna, a se pojavlja tako redko, da si ne zasluži takšne pozornosti. Za streptokok skupine B, ki je vsaj 100x pogostejša bakterija in lahko povzroči hujše okužbe kot listerija, se pa nobena ne zmeni…
Kisla smetana ni idealno gojišče za bakterije, z izjemo mlečno-kislinskih, ki pa so v glavnem celo zaščitne. Glede na jogurt je v njej še več maščob, ki tudi ne spodbujajo, ampak celo ovirajo rast bakterij.
Torej dober tek – dokler bo prijetnega okusa. Potem pa bo neužitna (zaradi kemičnih sprememb večinoma začne greniti), a še vedno nenevarna.
Pozdrav,
Torej – dober tek,
Leila197:
Mehurčki ali prosta tekočina niso niti najmanj sumljivi za listerijo, precej bolj za bakterije, ki fermentirajo mlečne beljakovine. In niso prav nič nevarne, le smetano – mleko – jogurt naredijo slabšega okusa, če že ne neužiten. Kar mirno!
Listerija je v Sloveniji zelo redko ugotovljena, največ 2-3 primere letno. In to takrat, ko povzroči (praviloma težjo) bolezen nosečnice ali novorojenčka, zaradi katere jim vzamemo kužnine in jih pošljemo na analizo v mikrobiološki laboratorij. Torej je tveganje, da v nosečnosti zbolite s težko obliko 1 / 8000. Da zboli vaš novorojenček, je tveganje še manjše – v Ljubljani največ 1 primer na leto, včasih celo nekaj let zaporedoma pri novorojenčkih te bakterije ne izoliramo (drži pa, da je listerija kar težka za dokazovanje, še do pred nekaj leti je v laboratorijih zrasla le na posebnih gojiščih). In je za nas praviloma nepričakovana okužba: v zadnjih letih niti pri enem od zbolelih nismo našli kakšnega dejavnika tveganja, da bi jo pričakovali. Tudi zato se mi zdi tale panika okrog možnosti vnosa s hrano povsem pretirana.
In štruklji ne sodijo ravno med tvegano hrano, vsaj ne za okužbo – kolonizacijo z listerijo (sploh ni nujno, da po zaužitju bakterija sploh sproži okužbo!).
Pozdrav (upam, da še v hribe…),
Spoštovani.
Danes sem cistila odtoke in sicer s tako ozko krtaco, ki pride cez luknje od odtoka umivalnika (ponavadi se ga vzame dol, meni zal ni uspelo). Torej cez te majhne luknje sem krtacila s to ozko krtaco.
Prsenja sicer nisem zaznala, pa vendar bi lahko bilo, sploh ko se krtaco vzame ven iz odtoka.
Sem noseca 12 tednov in 1 dan.
Bi lahko s tem prsenjem pobasala kaksno bakterijo? Ker veliko uporabljam chat gpt, mi je vrglo ven, da se v odtokih nahaja listerija, E-Coli, Salmonela, Toksoplazmoza itd.
Naj dodam da je bilo teh oblog za ocistit kar nekaj. Na sebi nisem imela maske, rokavic.
Sem torej s prsenjem lahko dobila kaksno od teh bakterij in bi lahko skodovalo plodu? Bodisi z zauzitjem, vdihom ali skozi sluznico oci, nosu?
Veliko panicarim, takih skoraj vsakdanjih stvari me je zelo strah (ceprav ciscenje odtokov ni ravno vsakdanje). Razmisljam pa vedno po tem, ko stvar ze naredim.
V odtokih je res kup packarije, bolj kot bakterije so v njih nabasane plesni. Med bakterijami pa te, ki ste jih napisali, sploh ne prevladujejo – razen če ne gre za odtoke v kakšnih boilnišničnih intenzivnih enotah, kjer se zdravijo bolniki z množico na antibiotike odpornih bakterij.
Razumem tudi, kaj ste mislili s pršenjem – po mojih izkušnjah (tudi sama čistim odtoke na ta način) pa tele ščetke ob izvleku ne delajo aerosolov, ampak znajo kar konkretno popacati ogledalo nad umivalnikom (tam se vsaj najbolj opazi). In takšne velike kapljice niso nekaj, kar bi lahko globoko vdihnili, jih ustavijo obrambne črte (zlasti dlačice, tiste vidne kot mikroskopsko majhne v dihalnih poteh).
Vsekakor ni nobenih razlogov za strah, ki ga trenutno čutite. Ki pa je lahko odličen razlog, da to delo (vsaj v času nosečnosti) prepustite komu drugemu, npr. partnerju. Ki bo itak presenečeno in zgroženo spraševal, od kje se je nabrala takšna odurna packarija… Ali pa modroval, da pretiravate in da takšno čiščenje ni potrebno.
Lep pozdrav,