Listerija – skrbi
Tale listerija mi pa že pošteno preseda – vse nosečnice ste “zapičene” vanjo in v krču sploh ne preberete ničesar pozitivnega. Še tega ne, da je pojavnost tako nizka, da boste prej zadele na lotu šestico kot se okužile z listerijo.
Kot sem tudi napisala – da listerija hudo okvari plod, je res “smola” in večinoma posledica prepletanja slabih vplivov hudega vnetja in znakov, od katerih je bolezen matere (z jasnimi znaki) zelo pogosta. Vsekakor tudi velja, da bi se pomembnejše vnetje osrednjega živčevja videlo tudi ob rutinskem UZ pregledu. Pa ne le takega, ki bi ga povzročila listerija, so tudi nekatere druge bakterije enako “krvoločne”, pa se o njih nič ne sprašuje…
Testi, ki jih delamo po okužbah z bakterijami, virusi, paraziti, lahko dokažejo, da smo okužbo nekoč preboleli – a je bilo to lahko pred tedni, meseci, leti ali desetletji, v otroštvu. Kažejo le raven IgG – torej zaščitna protitelesa, ki jih telo vzpostavi po srečanju z mikrobom (ali cepivom) in nam ostanejo vse življenje.
In za zaključek – niti jagodičje z domačega vrta niti dimljen losos ne sodita med živila, ki bi slovela kot tvegana za okužbo z listerijo…
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam hude skrbi glede možnosti okužbe z listerijo. Trenutno sem v 16. tednu nosečnosti. Na začetku nosečnosti (okoli 5-6 tedna) sem v restavraciji jedla tunin tatar. Saj vem, da ga ne bi smela (sploh pa v restavraciji) zaradi možnosti različnih okužb, ki jih to prinaša s sabo, vendar takrat na žalost nisem bila dovolj osveščena o tem. Sedaj me zelo skrbi, da bi se jaz in posledično dojenček lahko (poleg ostalih bakterij) okužila z listerijo. Dan po tem sem tudi bruhala (sicer samo enkrat potem je bilo ok, zato sem to povezala bolj s stresom). Kakšna je možnost, da sem se okužila z listerijo in to prenesla na dojenčka? Ali je to bruhanje lahko posledica okužbe?
Hvala in lep pozdrav
Kot prvo – “restavracije” so kar strogo nadzorovane s strani raznih inšpekcij in je tveganje, da se z raznimi mikrobi, ki se prenašajo s hrano, okužite prav tam, pomembno manjše kot ob prehranjevanju v domačih krogih, celo v lastnem gospodinjstvu (kjer včasih živila hranimo neprimerno ali s potečenim rokom uporabe). Torej je tveganje, da bi bila prav listerija (ki je pravzaprav zelo redka bakterija v takšnem okolju), skoraj nično.
Kot drugo – bruhanje seveda lahko povzročajo okužbe, še bolj z virusi kot z bakterijami. Lahko pa tudi razni toksini (bakterijski in drugi), ki so v hrani. In seveda stres – kar se mi zdi še najbolj verjetno, še zlasti če niste hkrati imeli tudi kakšne driske, ki je skoraj pravilo ob okužbah prebavil (tudi brez bruhanja).
Listerijo torej odmislite. Ob množici drugih nevarnosti iz okolja (ne toliko iz hrane, kot iz množice ljudi, ki so v restavracijah, trgovinah, …) pa ne pozabite na dosledno higieno rok. Preko katerih se bistveno lažje okužimo kot preko hrane, ki jo užijemo.
Srečno,
Pozdravljeni,
Mene pa zanima ali se v primeru, da se nosečnica okuži z listerijo in se okužba prenese na otroka med nosecnostjo, otrok rodi okužen z listerijo ali okužbo preboli že v maternici in se lahko rodi brez okužbe ampak s posledicami le-te (npr. okvara možganov, slepota itd.). Ali se sploh lahko in kako se v slednjem primeru dokaze, da je šlo za okuzbo otroka z listerijo?
Lep pozdrav
Opisane so tudi “izolirane” okužbe ploda, ki pa večinoma povzročjo smrt še pred rojstvom – in v teh primerih lahko dokažemo listerijo tudi s posmrtnim pregledom tkiv (obdukcijo s histologijo), predvsem pa z dokazom, da je šlo pri mami za svežo, akutno bolezen (dokaz preko protiteles).
Če plod preživi, pa so posledice praviloma enake kot pri mnogih drugih invazivnih bakterijah (streptokoki, E. coli, Pseudomonas, Klebsiella…) in samo na osnovi klinične slike – spremembe tkiv ob UZ / MERI preiskavi ne moremo jasno opredeliti okužbe z listerijo kot vzroka okvar. Tudi tu si lahko (delno) pomagamo s serologijo, torej ravnijo protiteles, še zlasti, če je šlo za “svežo” okužbo.
So pa takšni izidi res izjemno redki, večinoma o njih beremo samo v slovstvu.
Pozdrav,
Pozdravljeni, hvala za odgovor. Se mi je pa porajalo še eno vprašanje – ali so take spremembe tkiv (okvare), ki jih povzročijo te bakterije vidne tudi z ultrazvočno preiskavo, ki se jo izvede tekom nosečnosti, ce se je seveda okužba s tako bakterijo zgodila pred izvedbo te preiskave ali so vidne sele npr z UZ/MRI preiskavo po rojstvu otroka? Hvala za odgovor in lep pozdrav
Če gre za vnetje, krvavitev ali motnjo prekrvavitve zaradi okužbe, se spremembe vidijo v plodovih možganih že pred rojstvom, morda je preiskava le manj natančna glede vseh struktur v glavici. Zato ob takšnem izvidu večinoma UZ pregled dopolnijo z magnetno resonančno preiskavo, ki je varna tudi v nosečnosti.
Zato kar brez skrbi: da bi bili v nosečnosti vsi izvidi ok, po rojstvu pa bi pri novorojenčku ugotavljali okvare, se ne more zgoditi.
Srečno,
Pozdravljeni,
sem v 9.tednu nosečnosti in zadnjih nekaj dni sem bila v Italiji. En dan sem naročila pico z buffalo mocarelo misleč, da bo mocarela tako termično obdelana. No in potem dobim pico in na njej surova mocarela. Ker sem bila s skupino ljudi, ki (še) ne vedo, da sem noseča in ki sicer vedo, da obožujem mocarelo, sem kljub vsemu pojedla pol te pice. Sedaj me pa res skrbi in peče vest, ker nikjer nimam garancije, da je bila ta mocarela iz pasteriziranega mleka. Iz zgornjih odgovorov razumem, da je okužba z listerijo res redka. Vseeno me pa skrbi, ker je bila to Italija in kolikor berem je prava buffalo mocarela iz surovega mleka. Kaj vi menite? Me mora skrbeti? Če ja, na kaj moram biti pozorna v prihodnjih tednih? Hvala za odgovor.
Prav nič naj vas ne skrbi – v Italiji veljajo še strožji nadzori hrane v lokalih in predvidevam, da ni šlo za “domačo sporno, nehigiensko pridelano” mozarelo, ampak verjetneje takšno “iz vrečke”. Poleg tega je morebitne bakterije (listerija pač ni edina, ki ljubi mleko) uničil že vaš kisel želodčni sok, če že ne kasneje imunski sistem…
Na kaj biti pozoren: le če zbolitev v kratkem (še kakšen dan, glede na čas vašega vprašanja) z visoko vročino, mrzlico, bolečinami v mišicah in sklepih, se dajte testirati tudi na Listerio Monocytogenes. Drgače pa nanjo kar pozabite…
Veselo pričakovanje vam želim (ker očitno niste med “bruhačicami”, pri katerih svežo nosečnost prepoznajo vsi prijatelji…)!
Pozdravljeni!
Tudi jaz se na Vas obračam v zvezi z listerijo. Čeprav vem, da je možnost okužbe majhna, pa bi vseeno za pomiritev svojih skrbi glede tega vprašala naslednje: ali in kakšna je možnost okužbe nosečnice z njo v primeru, ko z neumitimi rokami sežeš v usta, da iz njega spraviš tujek.
Čeprav res pazim na higieno rok ipd. se mi je zgodilo, da sem v frizerskem salonu po uporabi wc-ja (kjer sem si seveda oprala roke in jih zbrisala z brisačo) in po zaprtju vrat le-tega, čez nekaj časa iz ust spravila koščke lasov, ki so zašli v usta. Šele po tem sem se spomnila, da sem pred tem z rokami prijela tudi za kljuko.
Predvidevam, da je večja verjetnost, da na tak način dobiš kakšno drugo bakterijo ali mikorbe, ki pa jo telo (želočna kislina) učinkovito uniči. Sem v 17t nosečnosti.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Ajejejej, strah ima res velike oči. Če bi se ljudje tako hitro “nalezli” mikrobov, bi človeštvo že zdavnaj izumrlo.
Tveganje, da bi z vašimi postopki zanesli kakšno bakterijo (ali celo Listerio monocytogenes) v usta, da je zatem obrambni mehanizmi ne bi uničili in bi prišla v vašo kri, po njej pa preko posteljice v plod), res ni nično, a je zelo blizu tega. Tveganje je vseeno bistveno manjše kot da vas v Piranskem zalivu napade beli morski pes… Pa nihče od kopalcev niti pomisli ne na to možnost.
Vsekakor pa je higiena rok zelo pomembna – in to ne le v nosečnosti. Roke so namreč glavni vektor ne le za bakterijske, glivične, parazitske, temveč tudi virusne okužbe. Zato lahko le pohvalim vašo prizadevnost! Morda se le navadite, da po umivanju rok z brisačko odprete in zaprete kljuko vrat stranišča :-).
Srečno,
Spostovani,
sem v 30 tednu nosecnosti. Naj povem najprej, da sem zelo anksiozna glede morebitnih okuzb v nosecnosti in kar se da pazim na higieno pri pripravi in uzivanju hrane. Vceraj pa sem bila na obisku pri tasci. Pripravljala je kosilo, na deski je rezala piščančje meso. Potem sem videla, da je desko od mesa pomila z gobico, z isto gobico pa nato pomila se kozarce in ostalo posodo. Zelo me skrbi, da bi se na ta nacin morebitna okuzba z listerijo prenesla name, ker sem pila vodo iz kozarca, ki je bil pomit na ta način. Videla sem tudi, da je gobica ze precej stara/zdelana in najbrz polna bakterij.
Menite, da je moja skrb upravicena? Ali splakovanje kozarca z vodo spere stran morebitne listerije?
Hvala za odgovor. Lp
Seveda se lahko mikrobi prenašajo preko zelo različnih “medijev” in je verjetno tudi gobica za pomivanje lahko vir (to, da je “zdelana”, tveganja nič ne poveča; poleg tega so takšne odslužene gobice bolj mesto za množenje plesni kot pa bakterij). A je izjemno malo verjetno – večina (nas) uporablja “eno gobico za pomivanje od A do Ž”, tisti, ki so ekološko najbolj osveščeni, so zelo varčni tudi s sredstvom za pomivanje in vso posodo najprej namočijo v vodi, pa še spirajo je ne pod tekočo vodo… Pa je vseeno pogostnost okužb izjemno nizka. In večinoma prenos ne poteka na način, ki ste ga opisali, ampak preko okužene hrane – ki se “onesnaži” zlasti med nepravilno pripravo. Še zlasti to velja za listerijo…
Poostrena higiena (zlasti rok, pa tudi pri pripravi hrane) je v nosečnosti seveda priporočena, a nikoli ne gre za skrajnosti. Še zlasti, ker z večino bakterij iz okolja, živimo v sožitju in je njihova prisotnost na – v naših telesih celo pogoj za zdravje. Tudi v nosečnosti.
Srečno!
Spoštovani,
vem, da imate takšnih in drugačnih paničnih zapisov “mali milijon”. Pa vendar, kadar gre za tako hude posledice, nastane cmok v grlu… Sama zelo pazim na to, kaj so dovoljena živila in kaj ne, pa se vseeno življenjske situacije kdaj pač zgodijo. Ne morem se zapreti v hišo in jesti izkuljučno izpod svojih rok… Zanosila sem z IVF, zato je strah še večji, ker do otročka oz. nosečnosti žal ne pridem “kar tako”. Noseča sem 25t+3d.
No, pred kratkim sva bila s partnerjem na kosilu pri taščinem partnerju. Jedli smo klasično kosilo- meso, krompir, solata. Na zadnjem perutninskem ražnjiču sem pri zadnjem grižljaju ugotovila, da je znotraj malo surov. Pojedla sem 3 ali 4 takšne ražnjiče, ne vem več koliko. Sicer niso imeli gor ne vem koliko mesa, a če je bil vsak znotraj malo surov, potem kar veliko… Jezna sem bila nase, kako nisem bolje preverila a na pogled so bili res v redu pečeni. Večkrat na dan se spomnim na ta dogodek in moram priznati, da mi gre zaradi tega kar na jok. Res si ne želim, da bi zaradi take neumnosti izgubila otroka.
Brala sem že nekaj vaših odgovorov, kjer pišete o redkosti, pa tudi o rešljivosti vsega skupaj… Srčno upam in verjamem, da meso iz trgovine sicer ni bilo okuženo, a zanima me, ali je nujno, da okužba iz matere preide na otroka? Rekli ste tudi, da bi bilo kaj narobe z otrokom, da bi mama morala imeti vidne znake. Lahko kaj naredim za preventivo oz. mislite, da se moram sploh stresirati okoli tega? Koliko časa je potrebno biti pozoren na morebitne znake?
Lepa hvala za odgovor.
Realno gledanje, je verjetnost, da bi bilo perutninsko meso okuženo s toksoplazmo, skoraj nično. In tisto milijoninko možnosti, da je bila v “surovem” mesu, dodatno zmanjša vaša obramba – tako želodčna kislina (ki jo je v nosečnosti “v izobilju”, nosečnice pogosto tožijo nad “zgago”) kot imunost.
Prav tako pa je realna možnost, da se okužite v kakšnih okoliščinah, ki vam niti slučajno niso sumljive – torej ne s hrano, ampak preko onesnaženih rok… In spet je tu kup varnostnih, obrambnih mehanizmov, ki preprečijo razvoj bolezni.
A ker ima strah veliiiike oči, svetujem, da se čim več pogovarjate o tej temi s svojim ginekologom / ginekologinjo in da vas občasno (magari samoplačniško, če vas to tako muči) tudi testira. Za vaš “boljši spanec”, ne zaradi realne nevarnosti.
Lep pozdrav in vse dobro želim,
Pozdravljeni, no, pa sem tudi sama ena izmed paničnih nosečnic, katero je prestrašila tale listeria. Nasploh precej pazim na higieno priprave hrane, od katere pojem tudi kar nekaj surove zelenjave in različne sire (mozarella itd.), mesa ne uživam že več let, občasno jem ribe (v nosečnosti kdaj tudi kakšne kalamare). Zaradi praznovanj sem v zadnjih tednih večkrat jedla v restavracijah, nazadnje skutne štruklje, po katerih sem nekaj ur pozneje odvajala bolj tekoče blato, kasneje je bilo v redu. Nekaj dni pozneje imam znake rahlega prehlada in boleče mišice v nogah ter blag glavobol. Skrbi me, da je imela gostilna skuto kakšnega domačega proizvajalca in da nekaj ni bilo ok. Ali je dejansko realna možnost, da sem je okužila z listerijo in ali je sploh priporočljivo v nosečnosti jesti surovo zelenjavo ravno zaradi te iste skrbi. Hvala za odgovor!
Testiranje na listerijo je nezanesljivo, saj gre za mikrobiološki dokaz rasti bakterije iz odvzete kužnine (npr. kri, ev. bris), ki jo je treba cepiti na posebno gojišče ali pa za molekularni dokaz te bakterije. Za oboje velja, da je rezultat pozitiven le, če je okužba aktivna, če je bil vzet pravi vzorec in če je bil tudi transportiran v laboratorij pravilno. Torej – zaradi praznega strahu nikakor ni smiselno “aktivno” iskanje, ne glede na plačnika.
Pozdrav,
Še komentar Abc1324:
bolj redko blato po štrukljih bi povezala z obilico hrane, laktoze iz skute, maščob iz zabele, sladkorčka na štrukljih… nikakor ne z Listerijo (itak pa je bistveno bolj verjetno – pa če to v %, da bi bili štruklji onesnaženi s kakšnim zlatim stafilokokom, ki lahko izloča toksin, ki je glavni razlog zastrupitev s kakšnimi slaščicami ali mlečnimi izdelki).
Druge težave, ki jih opisujete, pa so tipične za kakšno virozico, ki jih je kljub pomladi še vedno v izobilju – in se tudi zelo rade “talajo” na praznovanjih, kjer se zbere (pa tudi objema) večja skupina ljudi, med katerimi je vsaj vsak deseti kužen.
Sveža zelenjava v nosečnosti – seveda DA, le na pravilno shranjevanje, rokovanje in pranje ne pozabite. In če res ne jeste ne mesa ne rib (kalamari ne sodijo ravno v super zdravo morsko hrano), bi vsaj v nosečnosti vseeno razmislila o kakšnem prehranskem dopolnilu. Svetovali vam bodo bodisi v posvetovalnici za nosečnice bodisi v lekarni.
Srečno,
Lepo pozdravljeni.
Ker sem res zelo pozorna na meso in ker sem ze imela nekaj neljubih dogodkov s slabo pecenim mesom, sem tudi tokrat mnenja, da sem dovolj toplotno obdelala, a ne vem, zakaj sem tako panicna. Iz skrinje sem vzela cevapcice iz mletega govejega mesa in jih dobrih 10 minut odtajala v mikrovalovni pečici. Nato sem jih zaradi straha najprej prekuhala 10-15 min, potem pa še malo popekla na ponvi. Odrezala sem na pol in bilo so taki bledi, a je partner rekel, da je to zaradi kuhanja, da ni surovo. Zanima me, ali menite, da je toliko minut toplotne obdelave dovolj za “ubijanje” toksoplazmoze in listerije ter ali so res bledi zaradi kuhanja in lahko na strah pozabim? Nekje sem zasledila da 6 min vretja uniči vse bakterije…