Listerija – skrbi
Znaki listerije so praviloma alarmantni, visoka vročina je skoraj pravilo. To kar opisujete je podobno virusni okužbi prebavil – ki se tudi prenaša z neumitimi rokami :-).
Še manj so vaše težave podobne okužbi s toksoplazmozo.
Poleg tega je tveganje, da bi se okužili s pršutom, podobna verjetnosti za glavni zadetek na loteriji…
Črevesne infekcije (gastroenterokolitisi) praviloma niso nevarne plodu – ogrožala bi ga lahko vaša izsušenost (ob izrazitem bruhanju in driski) ali visoka telesna temperatura…
Čim manj skrbi in lepo novo leto 2019 z zdravim dojenčkom vam želim,
Da bi se na ta način okužili z listerijo, je praktično nemogoče. Pomarančna lupina je skrajno neverjetna lokacija zanjo, uničil bi jo tudi nizek pH kislega soka. To torej kar odmislite…
Ob okužbi nosečnice (najpogosteje s pitjem svežega, termično neobdelanega mleka od krave, ki ima vnetje vimen) seveda obstoja tveganje, da se bakterija prenese tudi na plod – in v tem primeru teoretično pride tudi do smrti v materi. Teoretično pišem zato, ker gre za 1 – 2 primera na vsakih nekaj let, torej je pogostnost 1 na 20.000 ali več rojstev. Pa še o tem bolj beremo v literaturi, sama sem se v 30 letih dela v “veliki” porodnišnici le nekajkrat srečala z bolnim novorojenčkom, okuženim s to bakterijo.
Vse dobro,
Najlepsa hvala za odgovor. Zanima me samo teoreticno ali je smrt otroka v materi ponavadi v zgodnejsih mesecih nosecnosti… Ali je proti koncu nosecnosti vec moznosti za porod zivega otrocka in potem se lahko zdravi?… Ali so v slo. Bili potem dojencki uspesno pozdravljeni? Zanima me se ali se ponavadi vedno pojavi vrocina?
Hvala in lp
Smrt otroka v mami je možna v vseh obdobjih nosečnosti, a je izjemno redka. Pri zrelejših je edina prednost, da jih po rojstvu ogroža le bakterija, ne pa tudi nezrelost vseh organov.
Seveda se okužba zdravi, z antibiotiki (ponavadi ampicilin, ki sodi med zelo varne antibiotike), ki jih dobiva otrok dlje časa (2-3 tedne).
Večino otrok, ki so imeli hudo okužba z Listerio v Sloveniji (kar pomeni sepso, pogosto tudi vnetje možganov – meningoencefalitis), s(m)o rešili, žal pa ne vseh (ti so bili ne le težko bolni ob rojstvu, ampak tudi rojeni prezgodaj).
Vročina je pri okužbi, ko bakterija pride v kri (kar je tudi najpogostejša in najnevarnejša pot za okužbo ploda), praviloma visoka.
Upam, da je kaj več jasno….
Verjetnost je praktično nična, zato jo kar odmislite. Je pa skrajno neobičajno, da so jo dokazali v sladoledu (ne npr. v mleku, iz katerega je bil sladoled izdelan) in še bolj čudno, da ste vi pojedli prav “vzorčen” sladoled z listerijo :-).
Pozdrav,
Lep pozdrav. Tudi jaz imam skrbi glede listerije/listerioze, saj sem uživala bakalar, ki je bil včeraj dejansko odpoklican zaradi prisotnosti te bakterije v vzorcu (sicer ni potrjeno, da gre prav za isti lot, ampak glede na rok uporabe, je verjetno šlo za isto “serijo”).
Zaenkrat 4 dni po uživanju nimam nobenih znakov, me pa skrbi, ker berem, da lahko okužba poteka tudi brez znakov, zato me zanima, na kaj oz. kakšne znake pri otroku moram biti pozorna? Da se manj giba kot ponavadi? Naj grem na UZ k ginekologu? Naj preventivno jem AB? Noseča sem 29. tednov.
Ponovno:
predpogoj za okužbo ploda z listerijo je jasna okužba nosečnice. Listerija je namreč bakterija, ki pride v nosečnosti do ploda hematogeno, preko krvi nosečnice. Da bi se zdela ženska s to bakterijo v krvi navidezno zdrava, ni možno.
Zato ne potrebujete testiranj, pregledov, antibiotikov. Oziroma le v primeru, ko bi vi zboleli z vročino.
Pozdrav,
Pozdravljeni,
Mene tudi skrbi ker sem zdaj med prazniki jela bakala in sem ubistvu zdaj ugotovila da ga ne bi smela.
Se vedno pri okuzbi pojavijo znaki?
Ker sem brala da se znaki lahko sploh ne pojavijo se pa prenese na plod.
Kaj se lahko zgodi ce nosecnica dobi listeriji v 2.trimesecju? Sem v 13.tednu.
Hvala in lep pozdrav
Bakalar ni ravno pogost “medij” za listerijo, ki ima “raje” goveje mleko in meso.
Pogoj za okužbo ploda v prvih dveh tretjinah nosečnosti je, da pride bakterija v njegovo telo preko materine krvi – torej je bolezen matere (ki ne poteka neopazno) predpogoj. Le v času poroda je možen tudi neposredni prenos bakterije, ki v izjemnih primerih poseli porodno pot (nožnica).
In kot sem že večkrat napisala: listerioza v nosečnosti in pri novorojenčku je v Sloveniji ZELO REDKA, zato jo lahko kar odmislite. Bolj se bojte gripe in drugih težjih virusnih okužb (tudi dihal), ki so lahko usodni tako za nosečnico kot za plod.
Srečno še vsaj naslednjih 20 tednov,
Pozdravljeni,
NIJZ pod tvegana živila za okužbo z listerijo, navaja tudi hitro pripravljeno hrano, predvsem piščance v samopostrežnih trgovinah. Lahko navedeno prosim pojasnite? Zakaj bi ravno ti piščanci lahko vsebovali listerijo? Morda zaradi potencialno okuženega okolja, kjer se pripravljajo oziroma kasneje odložijo?
Hvala in lep dan.
Vsaka termično ne dovolj obdelana hrana, še zlasti mlečni izdelki in meso, nosi tveganje za prenos različnih mikrobov, predvsem za tiste, ki jih ob nižjih temperaturah ne uničimo. Mednje sodi tudi Listeria. In med živila, ki so bolj pogosto okužena (ne le z listerijami, tudi salmonelami, E. coli…), sodi tudi meso perutnine. Hitro pripravljena hrana je problematična lahko iz dveh vidikov – ker je premalo kuhana – pečena, še zlasti, če gre na hitro iz zmrzovalnika v peko. In ker je lahko večkrat pogreta, če je ne prodajo pravočasno.
Vsekakor pa se mi zdi strah nosečnic pred listerijo veliko pretiran – v zadnjih (vsaj) desetih letih okužbe s to bakterijo v ljubljanski porodnišnici nismo našli, pa pokrivamo tretjino slovenskih porodov.
Pozdrav,
Zmrzovanje bakterije Listeria monocytogenes ne uniči, zmanjša pa njeno razmnoževanje. Da bi bila v sladoledu, pa je malo verjetno. Še zlasti če je šlo za “industrijsko pripravljen sladoled” (na domačih praviloma ne pišemo o rokih uporabe 🙂 ), ki je v času priprave mikrobiološko nadzorovan. Da bi prišla listerija v sladoled naknadno, pa ni nobene možnosti… Podobno velja za druge potencialno škodljive bakterije.
Ob odmrzovanju in ponovnem zmrzovanju (ali odmrzovanjih, lahko je bilo celo večkrat) se sladoled res močno spremeni – “pade skupaj”, postane grudičast, masten ali voden s kristalčki, skratka zelo težko užiten. Zato ga večina raje vrže v smeti oziroma bio-odpadke. Če pa je želja po sladoledu res velika, nam jo lahko pomaga rešiti tudi takšna oblika – pri tem pa ne tvegamo toliko okužbe z bakterijami, kot slabšo prebavljivost – in nas teži v želodcu, pospeši prebavo..
Takšne težave so pri vas zanesljivo že mimo – kot bo kmalu tudi porod. In bodo ob zdravem novorojenčku tudi razmišljanja o pokvarjenem sladoledu preteklost. Le zapis v MedOverNet-u bo ostal :-).
Vse dobro vam želim,
Tveganje za okužbo na ta način je praktično nično – in mi pravzaprav niti ni jasno, komu uspe prinesti sladoled iz trgovine do doma povsem zmrznjen :-). Na to dejstvo so računali tudi proizvajalci sladoledov – ki strogo bdijo nad mikrobiološko neoporečnostjo sladoledov, ko gredo v trgovine – obenem pa z dodatki v njem (niso samo Eji problem :-)…) poskrbijo, da se v slučajno odtaljenem stanju kakšne bakterije ne morejo niti razmnožiti. Pri tem sodi listerija med bakterije, ki težje zrastejo kot druge, npr. črevesne bakterije ali zlati stafilokok.
Torej se kar sladkajte in hladite s sladoledom – ki je včasih nevaren zgolj zaradi kalorij, ki jih z njim dobimo.
Pozdrav,
Pozdravljeni.
Sem v 10. tednu nosečnosti (IVF). Žal moram reči, da je počutje skozi nosečnost zelo slabo a značilno za nosečnost (nenormalne slabosti, zavračanje in smrad pred vecino hrane, glavoboli, nespečnost, napihnjenost itd.). Umes sem tudi zakrvavela (hematom) a se je zgleda tudi to umirilo in plodek lepo napreduje, svoji starosti primerno.
Čeprav se ne morem prehranjevati normalno in zdravo ker večino zdrave hrane zavracam, so me punce pomirile, da si otroček vzame kolikor rabi in izcrpa mamico. Nic hudega.
Ves čas pazim na higieno… Tako vaginalno kot tudi hrano, ki mi jo uspe zaužiti. Prav tako se izogibam mačkam ker me je strah toxoplasme. Včasih ze grem z pranjem rok in hrane v skrajnosti. Namreč strah me je, da ne bi šlo kaj narobe, ker ne vem, če bi še kdaj lahko šla čez vse te simptome. In potem glej ga zlomka…
Po vsej preventivi, ko sem bila res pazljiva na vse in šla s tem na zivce sebi in drugim sem bila povabljena na piknik v naravo, da se malo sprostim. Sama sebi sem rekla, da če se ne umirim bo res slo kaj narobe in je čas da dam možgane na off in uzivam v naravi. Tako sem pristala na pikniku z zivalicami Alpakami :-). Narava, potoček itd… Ročno smo hranili alpake z njihovimi briketki za tem smo si pa tudi sami privoščili pripravljen narezek. Ker seveda ni bilo v naravi vode si rok po hranjenju alpak nisem umila. Seveda so me prej malo poslinile in umazale. V vsej tisti sproščujoči evforiji, mi je zapasala tudi hrana in tako sem se z ne-umitimi rokami lotila narezka na katerem je bil tudi domač sir in zelenjava. Spet nova napaka. In pa alpake so se lepo sprehajale okoli nas medtem ko smo mi jedli na improvizirani mizici malo po ribinzonsko.
Skratka… Ko je bilo vsega mimo mi kane kaj sem naredila… Hranjenje z ne-umitimi rokami po hranjenju zivali, domač sir, živali v bližini… Super recept za fasat bakterijo. Sploh kakšno listeriozo.
In kaj lahko zdaj naredim? Verjetno nič… Lahko samo v primeru, da bo slo kaj narobe pripišem posledice sama sebi. Obstaja kakšno testiranje s katerim bi se izključilo bakterijske okuzbe?
Sploh ker sem dan za dnem fasala migreno in verjetno zaradi migrene cel dan bruhala. Čeprav to bolj pripisujem migreni kot pa okuzbi, ker se je z koncem migrene koncalo tudi bruhanje.
Najlepša hvala za odgovor
Me veseli, da ste na pikniku z alpakami in neumitimi rokami vsaj za nekaj ur zaživela normalno življenje, tudi za nosečnico. Sprostitev je NUJNA in je strah, kaj vse se nam lahko zgodi, kaj, koliko, kako in od koga lahko kaj “poberemo” in kako lahko z groznimi bakterijami škodimo svojemu plodku, nekoristen, celo škodljiv (tudi migreno pogosto sproži stres, je ne “fašete”). Če bi vsake neumite roke povzročile nevarne bolezni, bi človeštvo hitro izumrlo.
Zaenkar se najprej umirite – če ne z zdravo hrano in spancem, pa vsaj s kakšno “nezdravo” hrano. In naslednjič na piknik vzemite kakšne razkužilne / osvežilne robčke – predvsem zato, da vaša hrana ne bo imela okus po alpakinih briketkih :-).
Vse bo v redu, lepih in umirjenih naslednjih (vsaj) 6 mesecev nosečnosti vam želim!
Pozdravljeni,
sem v 19. tednu nosečnosti in me vedno bolj tarejo skrbi glede hrane, ki sem jo uživala v času nekje prvih šestih tednov nosečnosti (ko še nisem vedela, da sem noseča). Ko sem izvedela, da sem noseča, sem bila preokupirana z razmišljanjem o drugih stvareh in nisem razmišljala o tem, kaj sem uživala v začetku nosečnosti, sedaj pa zmeraj bolj pogosto razmišljam o tem. V začetku nosečnosti sem vsaj enkrat uživala dimljenega lososa in neoprano jagodičevje z domačega vrta, mogoče še kaj kar ni bilo najbolj ok z vidika tveganja za okužbo z listerijo, vendar se tega več ne spomnim.
Sedaj me je strah, da sem se morda okužila z listerijo, pa tega nisem vedela. V času prvih šestih tednov sem sicer enkrat bruhala – ali je to lahko znak okužbe z listerijo? Drugih simptomov nisem imela. Ali se okužba z listerijo res pokaže z izrazitimi simptomi ali je možno, da je okužba prisotna brez simptomov? Ali obstaja kakšen laboratorijski test, ki bi pokazal okužbo z listerijo tudi po tolikšnem času po okužbi? Ali lahko z ultrazvočno preiskavo ploda npr. morfologijo ginekolog ugotovi ali je prišlo do okužbe ploda z listerijo (npr. pri pregledu možganov)?
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav