Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija lise na koži (kožna plesen)

lise na koži (kožna plesen)

Že nekaj časa imam na koži rjave lise (recimo po vratu, prsih, rokah). Sicer ni tako grozno, so samo malce temnejše od ostale kože, vendar meni zelo grdo zgledajo. Uporabljam Lamisil kremo, ki jih odpravi za dan, dva, tri, potem pa vse skupaj pride nazaj (vem, da bi se moral mazati vsak dan dvakrat, ampak mi preprosto ne uspe). Opazil sem tudi, da so izrazitejše po sončenju in da se najbolj pojavljajo na prehodu iz hrbta proti bokom…

Slišal sem, da se da ta problem trajno rešiti (neke tablete), pa me zanima če je to res. K zdravniku še nisem šel s tem predlogom, on itak vedno predpiše Lamisil…

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani Dude!

Po opisu kožna plesen dejansko pride v poštev in v hujših (ampak res hujših!)oblikah predpisujemo tudi antimikotike v obliki tablet. Vsekakor pa bi vam predtem priporočil obisk pri dermatologu, da postavi dokončno diagnozo.

Zakaj samo v hujših primerih? Imajo tablete stranske učinke? Zakaj me potem doktor ni napotil k dermatologu?

Hvala za odgovor!

Že dolgo imam kožno plesen.Dermatolog mi je predpisal tekočino
(salicil-recorsinski alkohol 3%) in kremo Lamisil. Spomladi se začnem zjutraj in zvečer mazati najprej z tekočino,navrh pa s kremo.Vedno nato oblečem sveža prekuhana občlačila.Ta postopek traja 3-4 tedne.Do naslednje pomladi lis ni.

Spoštovani Dude!

V dermatologiji in medicini nasploh se trudimo zdraviti s čimmanj agresivno terapijo. Tako pri kožni plesni v zelo velikem številu primerov zadostujejo lokalni preparati. Sodobni antimikotiki v obliki tablet so postali sicer zelo varni, vendar so še vedno možni stranski učinki, zlasti na delovanje jeter in pri presnovi maščob. Še bolj pa skrbi nekontrolirana in pretirana uporaba teh preparatov, saj se s tem krepi rezistenca (odpornost mikroorganizmov na zdravilo).
Glede napotitve k dermatologu pa bom ponovil že velikokrat povedano: izbrani zdravnik ni stroj za pisanje napotnic. Zdravljenje kožnih bolezni v javnem zdravstvu začne splošni zdravnik, k dermatologu pa pacienta napoti le, če meni, da je to potrebno. Na lastno željo pa se lahko zglasite v samoplačniški dermatološki ambulanti, kjer napotnice ne potrebujete.

Hvala za vse odgovore, bom poskusil še pri dermatologu.

jaz sem si pomagala z domačim jabolčnim kisom. po vsakem tuširanju sem se polila z razredčeno raztopino kisa. lise so mi izginile.

lp

New Report

Close