Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija lišaj ali alergija

lišaj ali alergija

Pozdravljeni!

Naj vam predstavim moj problem. Moja dojenčica ima že od 2.-3 .meseca; natančno se ne spomnim nekak “lišaj” po obeh ličkih. Najprej sem mislila, da si je kožo na licih zdrgnila z dudo, ki je bila namočena v siup in je ta kasneje skristaliziral, sedaj pa vem , da je nekaj z njeno kožo narobe, ker lišaj nikakor ne izgine, kljub temu, da ji sirupa več ne dajem. Pediatrinji sem pokazala, vendar je rekla da ni nič hudega in da naj mažem z bepantenom. Ta “suha koža” se je po kakšnem mesecu(sedaj je stara 5 mesecev) pojavila tudi po nogicah. Gre za nekakšno suho kožo, rdečkasta kot od mraza “posušena” koža, na otip hrapava. Na zadnjem pregledu sem zopet potožila o problemu. Dali smo kri, ker naj bi bila dojenčica alergična na kravje mleko. Sicer odgovora oz. rezultata tstov še nisem dobila, a vas vseeno sprašujem, če ste že imeli podoben primer in za kaj gre?

Pozdrav!

Zelo verjetno bi lahko šlo za začetek atopičnega dermatitisa.
Potrebna je dobra nega, mastne kreme, po potrebi močnejša mazila. kar pa bo presodil pediater.

Ni pa seveda ta diagnoza sigurna, ker le na podlagi opisa težko opredelim problem.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Naj vam povem, da je izvid negativen, kar pomeni, da ni alergična na kravje mleko. A bi morali k dermatologu, da bi določil natančno diagnozo ali bi to lahko postavil že pediater? Hvala za odgovor

Pozdrav!

Velikokrat izkušen pediater postavi diagnozo, včasih pa se odloči in otroka napoti k dermatologu, odvisno od razširjenosti bolezni in od tega če je tipična.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Tudi naš sonček je imel podobne težave s kožo. Ugotovila sem, da mu škodi milo oziroma kopel, ki sem jo uporabljala pri kopanju. Sedaj ga kopam s kopeljo Eucerin, ki vsebuje olje, pomaga pa tudi navadno mandljevo olje za nego dojenčka. Stanje se je izboljšalo, posebej prizadeta mesta pa namažem še s hladilnim mazilom ali otroško kremo. Obraz mu sedaj umivam le z navadno vodo in mažem z otroško kremo. Star je pet mesecev in pol. Poskusite, morda bo pomagalo. Pa še to: ali jo kopate vsak dan? Jaz sem ga prej vsak dan pa tudi sedaj ga kopam vsak dan, ampak samo enkrat na teden z navadno kopeljo za dojenčke, takrat ga pa namažem z oljem.
LP, Sonja

Pozdravljeni!

Moja 6 let stara hčerka ima probleme z nosom:

– pred kakšnim leto se ji je zamašil nosek od časa do časa se je nos odprl in iz njega je tekla zelena sluz. Pediatrinja je ocenila, da gre za vnetje in ji je predpisala antibiotik. V času jemanja antibiotika in še kakšna dva tedna je bilo dihanje normalno, nato se je zgodba ponovila. Antibiotike je dobila še enkra, ker pa je je bilo isto kot prvič, ji je pediatrinja vzela iz nosa bris, ki pa je bil negativen. Poslala jo je na ORL, kjer so ugotovili, da ji hrustanec raste v levo, da pa ima malo povečano žrelnico – predlagali odstranitev. Za poseg se takrat še nisem odločila.
Izcedek iz nosa je kasneje dobil tudi močan smrdeč vonj, hčerka pa je tarnala , da jo boli glava – vzeli so bris, ki je pokazal navzočnost treh bakterij (žal ne vem katerih) – sledil je antibiotik CeClor. Kot prvič in drugič je tudi tokrat bilo stanje umirjeno 14 dni do 3 tednov – nato isto. Kasneje pa je dobila še bronhitis.

Moram povedati, da takrat, ko je stanje normalno – diha normalno, spi umirjeno, ko pa je nos vnet pa med spanjem smrči in spi nemirno.

Trenutno je zopet izcedek.
Kaj naj naredim – je odstranitev žrelnice res rešitev ?

Poleg navedenega problema, pa ima tudi probleme z alergijo:

Že kot dojenček je od časa do časa imela madeže – hrapave po telesu. Trenutno pa je po celem telesu je hrapava – pikice, ki pa so čisto normalne kožne barve, na roki ima okrogel madež, ki je rdeč in hrapav, isto pa se ji pojavlja tudi od časa do časa po ličnicah in bradi. – pralni prašek je vedno, mehčalca ne uporabljam, umivam jo samo z vodo – enkrat na teden z trdim milom.

Za pomoč vam bom izjemno hvaležna.

Pozdrav!

Za prvi del vprašanja glede nosa bi vam svetoval morda ponovni bris nosa, sicer pa imata oba problema lahko skupni imenovalec: alergijo, zato bi bilo morda pametno iskati še v to smer.

Kaj več vam ne morem svetovati glede na podatke , ki jih imam.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Popolnoma isti problem, v enakem obdobju, test za mlečno alergijo… vse kar si opisala se je dogajalo nama.
Rešitev:
Cel dan obkladke z fiziološko (sem ji kupila kar tisto mrežico za poškodbe glave za odrasle), zvečer pa namazala s kremico, ki mi jo je predpisala dermatologinja v Lj. V 2 dneh je izginilo. Lahko si pomagaš s kremo za odrasle, ki imajo lišaje- Elocom, ampak namaži samo 1x na dan zelo na tanko in največ 3 dni zapored (tanjša kožo).
Upam, da sem pomagala, srečno.

http://keka358.moj-album.com/ http://www.servietolandia.eu/

New Report

Close