Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija lišaj

lišaj

Pozdravljeni gospa Cerar,

najprej hvala za vašo pomoč na tem forumu. Ne vem če naš problemček sploh še sodi v vašo temo, toda vaše odgovore izjemno spoštujem.

Našemu 4-mesečnemu fantku se je ob ušesku naredil lišaj, ki traja že slab mesec. Najprej so bili drobni mozoljčki, sedaj pa so nastale drobne hrastice in suha koža. Lišaj je velik približno 1,5 x 1 cm. Prilagam slikico za boljšo predstavo. Lišaj sem nekajkrat namazala z Bepanthenom, vendar izboljšanja ni bilo.

Mi lahko poveste kaj bi to lahko bilo? Je potreben pregled? Cepljenje imava namreč šle konec meseca, je potreben pregled prej?? Bi lahko šlo za dermatitis? In kakšno je postopanje v tem primeru?

Hvala za vaš trud in lep dan.

Spoštovana,

glede na opis in priloženo fotografijo me še najbolj spominja na vnetje lojnic, tim. diseboroični dermatitis, ki je zelo pogost v tem obdobju. Poslabša ga pretoplo okolje, suh zrak, tudi kopanje s kakšnimi dišečimi kopelmi, mila. Ne zdi pa se prav nič nevaren, zato lahko mirno mažete naprej z Bepanthenom in ga ob obisku v posvetovalnici pokažete pediatru.

Taki izpuščaji začno izginjati po 1. letu – dotlej pa najbolj koristi mazanje z blago zaščitno kremo in čim več gibanja na svežem zraku, pa čim manj praskanja z umazanimi rokami po njem – možna je namreč superinfekcija z bakterijami, predvsem z zlatim stafilokokom, ki pa zahteva zdravljenje z lokalnimi ali sistemskimi antibiotiki.

Torej gre zanesljivo za dermatitis = vnetje kože, razlog pa ni jasen in zato tudi (zaenkrat) zdravljenje ni vzročno usmerjeno.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close