Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Lipoprotein A

Lipoprotein A

Spoštovani prim. Cibic!

Pokojni oče je bil dolga leta pacient prim. Matije Cevca, zaradi srčno-žilnih težav in povišanega holesterola v krvi.
Nekajkrat sem bila, vezano na družinsko anamnezo, na kontrolah pri njem v Trnovem tudi jaz, dokler je sistem javnega zdravstva to še dopuščal 🙂

Danes imam 45 let, skrbim za zdrav način življenja in si redno kontroliram krvne parametre. Počutje in kondicija sta ok.

Pred časom sem na internetu zasledila prispevek o raziskavah različnih vrst holesterola in njihovega vpliva na ožilje, predvsem na poškodbe endotela.

Vezano na nove informacije sem ponovno kontrolirala parametre:
analiza urina – ok
hematološke preizkave – ok
biokemijske preizkave – ok
imunološke preizkave – ok
holesteroli pa takole:
celokupni holesterol 4.4 mmol/l
trigliceridi 0.6 mmol/l
HDL-holesterol 1.8 mmol/l
LDL-holesterol 2.6 mmol/l
Lipoprotein A (nemški laboratorij) 70.19 mg/dl (priporočeno < 30.0) Prosim vas za odgovor na naslednja vprašanja:
1. Kako je možno, da ostali pokazatelji ne nakažejo močno povišane vrednosti Lipoproteina A v krvi?
2. Zakaj zdravniki v Sloveniji, v primerih tveganja, ne kontolirajo tudi Lipoproteina A?
3. Kakšno nevarnost predstavlja navedena vrednost Lipoproteina A za telo in ožilje?
4. Kateri so faktorji, ki povečujejo vrednost Lipoproteina A?
5. S katerimi naravnimi produkti oziroma prehranskimi dodatki (nutrienti) si lahko pomagam pri nižanju vrednosti Lipoproteina A v krvi, kakšne naj bodo količine? In kako hitro lahko pričakujem znižanje vrednosti?

V upanju, da bo tema zanimiva tudi za koga drugega, in da vam bo čas dopuščal hiter odgovor, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam.

Po informaciji s katero razpolagam se določanje Lipoproteina A v krvi, v sedaj delujočjih laboratorjih v Sloveniji, rutinsko ne izvaja predvsem zato ker ni na razpolago specifičnega zdravila za njegovo znižanje.
V vašem primeru me je nekoliko presenetil razkorak med vrednostjo Lp A (v nemškem laboratoriju) in povsem normalnimi vrednostmi lipoproteinov (v našem laboratorju). Pri vas je vrednost HDL celo nadpovprečna. Neodvisno od laboratorijskih izvidov je sedanje stališče “nutricionistov”, da je najbolj zdrava “mediteranska prehrana” revna z maščobami živalskega izvora in bogata z zelenjavo in sadjem. Lahko mi še pišete. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani dr. Cibic,

tudi jaz sem zelo zaskrbljena nad mojimi izvidi lipidograma:

S-Holesterol: 5,8
S-HDL : 1,6
s-LDL: 3,7
S-Trigliceridi: 1,1
S-Lipoprotein (a): 545

Kaj pomenijo zelo zvišani lipoproteini ?
Kaj mi sledi? Kakšna je prognoza zdravljenja ?

Naj povem, da se že 20 let (stara sem 63 let) zdravim za angino pectoris (neopredeljeno) in zvišanim holesterolom (z statini), vendar v laboratorijskih izvidih do zdaj nisem zasledila S-Lipoproteinov. Na spletnih straneh berem o zdravljenju z neke vrste “dializo” ???

Pričakujem vaš cenjeni nasvet.

Hvala za zaupanje. V zadnjih letih je zelo napredovalo znanje o maščobah v krvi in v zvezi s tem so na Polikliniki v Ljubljani (Njegoševa ul. 3) odprli ambulanto v kateri delajo zdravniki, ki se posebej posvečajo diagnostiki in zdravljenju maščob v krvi. Če ne stanujete daleč od Ljubljane vas vaš zdravnik lahko napoti v omenjeno ambulanto, sicer priporočam, da se čimbolj dosledno zdravite po navodilih, ki jih ste dobili od izbranega zdravnika. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close