Najdi forum

Lipom ateron

Pozdravljeni,

Pod levo ramo z zunanje strani imam bulo ze cca 35 let. Seveda se je od takrat ze pocasi povecala na cca 6×3 cm. Bil sem pri fizijatrinji zaradi kalcinata v rami in mi je naredila ultra zvok te bule pri tem pa v izvid napisala: zatrdlina elasticna neboleca. Videti je inkapsuliran lipom, vendar je zelo spremenjen, veliko anheogenih polj PD je tudi nakazano pozitiven. Pred 5 leti sem tudi dal vzorec in je na izvidu pisano v vzorcu so zelo stevilne luske in ppsamezne ploscate celice. Zanima me ce se je lipom spremenil lahko v rakasto tkivo po tem kar je fizijatrinja napisala.

Hvala

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen opis – vidi se, da spremembo spremljate že dolgo, in povsem razumljivo je, da vas tak zapis v izvidu skrbi.

Kratek odgovor:
ne, klasičen lipom se izjemno redko spremeni v rakasto tkivo. V praksi gre skoraj izključno za teoretično možnost.

Podatek, da je sprememba prisotna že 35 let, je zelo pomemben.
Maligna, torej rakasta tvorba:

ne bi desetletja rasla počasi,

bi prej ali slej začela hitro rasti, boleti, trdeti ali se vraščati v okolico.

Ultrazvočni opis “inkapsuliran lipom, spremenjen” pogosto zveni bolj zaskrbljujoče, kot v resnici je:

inkapsuliran je dober znak (maligni tumorji praviloma niso),

anehogena polja so pogosta pri starejših lipomih in pomenijo degenerativne spremembe,

po 30+ letih lipom pogosto ni več “učbeniško” videti.

Priporočilo:
če vas sprememba mehansko, estetsko ali psihično moti, je kirurška odstranitev v celoti povsem razumna možnost, običajno v lokalni anesteziji. Pred posegom je smiselno opraviti MR, da se lepo oceni zamejenost spremembe.

Lep pozdrav in brez nepotrebne skrbi.

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close