Lipom ateron
Pozdravljeni,
Pod levo ramo z zunanje strani imam bulo ze cca 35 let. Seveda se je od takrat ze pocasi povecala na cca 6×3 cm. Bil sem pri fizijatrinji zaradi kalcinata v rami in mi je naredila ultra zvok te bule pri tem pa v izvid napisala: zatrdlina elasticna neboleca. Videti je inkapsuliran lipom, vendar je zelo spremenjen, veliko anheogenih polj PD je tudi nakazano pozitiven. Pred 5 leti sem tudi dal vzorec in je na izvidu pisano v vzorcu so zelo stevilne luske in ppsamezne ploscate celice. Zanima me ce se je lipom spremenil lahko v rakasto tkivo po tem kar je fizijatrinja napisala.
Hvala
POzdrav! Lipom se zelo redko spremeni v maligno obolenje. Glede na opis ultrazvoka pa vseeno svetujem odvzem vzorca tkiva in histološko analizo.
Lp
Hvala za vas odgovor. Fizijatrinja mi je rekla da pri odvzemu tkiva je majhna verjetnost da zadanejo gih spremembe. Da je velika verjtnost da pri odvzemu odvzamejo “zdravo” tkivo. Ali izvid opisuje rakavo spremembo oziroma je normalno, da se lipom z leti spremeni na nacin zapisan v izvidu?
Hvala.
POzdrav!
Lipom se skoraj nikoli ne spremeni v maligno, če je stanje enako tako dolgo časa, oziroma se zelo malo poveča je možnost še manjša.
Hitra rast bi pomenila bolj nevarno stanje.
Svetujem pregled in posvet pri dermatologu in ali kirurgu plastiku.
Lp
Hvala za odgovor.
Pozdravljen,
Kaj vas lahko še prosim za razlago zapisanega v izvidu: v podkozju je videti inkapsuliran lipom velikosti 6×3 cm vendar je zelo spremenjen, veliko anheogenih polj PD je tudi nakazano pozitiven. In še najbolj me zaniva ta pozitiven. Je to zelo nevarno?
Hvala.
Anehogenih polj? ne vem če ste prepisali tako? Res pa je če je napisano pozitiven, da je dvoumno: da je res lipom, ali pa da je pozitiven v smislu, da se nekaj dogaja.
Lipom se zelo redko lahko spremeni v maligno obolenje , npr sarkom. Zato se je potrebno posvetovati z zdravnikom kot sem napisal dermatologom, ali pa kar direktno s kirurgom plastikom, ki bo spremembo odstranil in jo dal na histološki pregled. Na daljavo ne bova rešila.
Lp
Spoštovani,
Ker prekonapotnice zelo hitro pridem na vrsto sele avgusta 2026 se sel na pregled samoplacnisko k splosnemu kirurgu. Poslal me je na jemanje vzorca. Zanima me glede na to da je v izvidu zapisano “veliko anhogeogenih polj” ali se lahko zgodi da jih pri odvzemu ne zadane in bo izvid netocen? Ali bi za kirurga bil pomemben oziroma bi mu prisel prav tudi izvid MR? Bi tam lahko bolj natancno videl ali je rakavo in kako ga odstranit?
Hvala in lp
Ne razumem zakaj se celotna tvorba ne odstrani in ob tem pošlje tkivo na histologijo. Ampak kot sem napisal na daljavo in na podlagi opisa ne bomo prišli nikamor. Zdravljenje prepustite zdravniku, ki vas obravnava. Ali bodo zadeli tkivo ali ne pa vprašajte tistega, ki vam bo opravil poseg. Mislim pa , da je če je seveda možna- odstranitev v celoti in konec.
Lp
Hvala za odgovor. Se strinjam z vami za odstranitev. Se pa je kirurg (šel sem samoplačniško na pregled) odločil prvo za vzorec. Kot sem pa napisal za kirurga-za odstranitev pridem pod zelo hitro na vrsto šele avgusta 2026 in ker sem močno zaskrbljen se bojim da do takrat ne bom spal. Kaj menite o MR? Samo za to da bom bolj pomirjen glede možnega raka do avgusta. Seveda bi šel samoplačniško.
Hvala in lp
Če je sum na lipom je odstranitev samo samoplačniško, če pa je sum, da je nekaj sumljivo za maligno, potem pa je odstranitev z napotnico in v tem primeru čakalna doba ne more biti avgust!
Toliko lahko na daljavo.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.