LIPOM?
Na predelu kjer je brazgotina od carskega reza (pred dvema letoma) (ne na koži ampak v notranjosti) sem si zatipala zatrdlino čvrste strukture. Ker zatrdline ne pomenijo nič dobrega sem se tega zelo prestrašila in pomislila na vse najslabše.
To sem pokazala splošni zdravnici, predvideva da je to lipom, ki je nastal ” na brazgotinah” od carskega reza.
1) Zakaj to nastane?
2) Se lipom odstrani ali se ga pusti na miru, če ne moti preveč?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
diagnoza zatrdline je lahko le histološka, zato se čudim, kako lahkotno je vaša zdravnica postavila diagnozo lipoma. Zatrdlina z gotovostjo ni nič nevarnega. Če se jo lahko potisne v notranjost rebušne votlčine, bi lahko šlo za kilo, če ne in tudi ne raste, pa jo lahko pustimo pri miru in opazujemo. Če je po naključju res lipom pa se ga še posebej lahko pusti pri miru. Sicer pa lipom nima nobene zveze z brazgotino in če je to res lipom, bi tam nastal tako ali tako.
Hvala za odgovor,
Zdravnica me je napotila na ultrazvok trebušne votline (še nisem prišla na vrsto), pa tudi na ginekološki pregled, kjer so mi naredili vaginalni UZ in “manualni ?” pregled in zatrdili, da naj bi bilo vse tako kot mora biti.
Saj ona ni trdila, da je sigurni lipom, le rekla je, da je verjetno to.
Mogoče svetujete še kakšno preiskavo?
Kdaj se odločite za preiskavo tumorskih markerjev?
Hvala in lahko noč.
za preiskavo tumorskih markerjev se odločimo, kadar imamo razlog sumiti, da bi lahko šlo za določeno obliko raka, ki sprošča nek določen tumorski marker. Takšnega tumorja v podkožju ni. Za zdaj ne svetujem nobene dodatne preiskave.