Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina lipidogram

lipidogram

Pozdravljeni!

Star sem 35 let, športnik ( aerobni športi ), ki pazi na prehrano. Imam povsem primerno težo ( BMI 24 ), normalen tlak 130/80 in se v svoji koži dobro počutim. Na preventivnem pregledu so mi ugotovili naslednje vrednosti maščob:
– skupni holesterol 6,6
– HDL 2,2
– LDL 3,9
– trigliceridi 1,0

Prosim vas za razlago saj mi nekaj stvari ni jasnih. Kako je mogoče, da kljub športu in prehrani imam tako visok skupni holesterol? Kot vem fizična aktivnost dviguje HDL, ki je t.i. dober holesterol in ga je dobro imeti čim več in tega imam daleč nad normalo; domnevam torej, da je skupni holesterol povečan tudi na račun HDL- ali to drži in kaj to pomeni?
Kaj pa pomeni razmerje med HDL in LDL ? Mar ni to bolj merodajen podatek kot skupni holesterol ? V mojem primeru je to vrednost 0,56 kar je spet daleč nad željeno vrednostjo v pozitivnem smislu.

Spoštovani!

Celotni holesterol je poleg tega, kar ste navedli tudi določen z gensko zasnovo. Kot izoliran dejavnik tveganja ob vsem, kar poveste, vaša vrednost nima bistvenega negativnega napovednega pomena.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

MENE PA ZANIMA KAJ JE HEPATOPATIJO IN LIPOGRAAM IN KAKO SE ZDRAVI . PROSIM ZA ODGOVOR .LP P – A

Spoštovani!

Heoatioatuija je splošen izraz za zgodnjo obliko bolezni jeter. Navadno takrat, ko odkrijemo odstopanja v laboratorijskih izvidih ali na UZ. Lipidogram pa je skupek 4 laboratorisjkih rezultatov maščob v krvi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close