Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Lipedem

Lipedem

Dr. Kralj pozdravljeni,

upam, da boste pravi naslov za mojo težavo. Že leta imam težave z nogami, ki se mi zdijo debele. Naj povem, da se zgoraj precej suha, toda moje noge, kot bi bile vzete iz drugega telesa. Niso klasično debele, kot bi bile zalite z vodo. Probala sem že s kompresijskimi nogavicami,a vendar ni bolje. Poslabšalo se mi je po porodu.

Ker me je vse to moti, sem brskala in brskala in prišla do te diagnoze, ki je menda kar razširjena, ampak se z njo ne ukvarja veliko zdravnikov, pri nas menda sploh nihče.

Ker res rada prebiram vaše odgovore in sem se že veliko naučila, me zanima kaj menite vi? Je edina rešitev operacija-seveda samoplačniška.

Hvala

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdrav!

Žal niste napisala do katere diagnoze ste prišla.

Sam bi lahko razmišljal o limfedemu?, celulitisu?, posledici krčnih žil? res ne vem kaj ste mislili.

Pred odločitvijo, ki bi bila posledica brskanja vam svetujem , da se zglasite pri zdravniku, ki bo potrdil ali ovrgel vašo diagnozo.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljena,

osebni zdravnik naj vas napoti k specialistu. Mene me je napotil k žilnemu kirurgu, slednji pa k dermatologu (samoplacnisko). Oba sta mi naredila ultrazvok nog in diagnosticirala lipedem.

V Sloveniji se lipedema ne obravnava kot bolezen. Moja osebna zdravnica je prvič slišala za diagnozo lipedem in mi drugega kot delavnice za hujšanje ni znala predlagati:)

Edina rešitev je operacija v tujini (WAL liposukcija), kompresijska oblačila, protivnetna dieta, plavanje, kolesarjenje ter hoja.

 

Tako, diagnozo vam je že postavil na daljavo, istočasno terapijo . Tako , da res ne vem zakaj bi jaz  še delal v ambulanti.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani prim. Kralj,

tudi mene zanima ta tematika, kajti po kar nekaj raziskovanja tudi sama opažam, da marsikateri zdravnik pri nas ne pozna diagnoze lipedema, ni jasno, kateri specialisti se s tem ukvarjajo, in pogosto je stanje označeno enostavno kot debelost, terapija pa dieta in “pomagaj si sam”.

Gospa “odkritovprašam” je temo naslovila Lipedem, tako da je bilo možno razbrati, da je to ta diagnoza, o kateri piše. Potem pa nadalje uporabnik/uporabnica “Lipedem” v odgovoru opisuje svoje izkušnje s to boleznijo, ne pa postavlja diagnoze in terapije avtorici teme. Pozornemu bralcu se vaš zadnji odgovor lahko zdi neprimeren, vendar pa razumem, da ste v gneči in naglici morda spregledali kakšno informacijo in je prišlo do malega nesporazuma. Menda ne mislite zares, da je vaše delo nepomembno in nepotrebno? Nikakor ne, ravno zato ker vas tako zelo potrebujemo in spoštujemo vaše mnenje, se obračamo prav na vas tudi preko foruma. Se pa pacienti z nekaterimi manj obravnavanimi stanji večkrat počutimo nerazumljene in neslišane s strani stroke, zdravnikov, zato si lahko kar predstavljam, kako se je avtorica počutila ob odgovoru “res ne vem, kaj ste mislili”.

Če sem morda kaj uspela pojasniti v tej situaciji, bi bila hvaležna, če napišete, ali imate vi ali pa vaši kolegi kakšne izkušnje z lipedemom, ter kaj svetujete nam, ki se najverjetneje spopadamo s tem, a nas naši osebni zdravniki ne znajo usmeriti dalje, saj pač tudi oni ne poznajo čisto vseh bolezni (česar pa jim nikakor ne moremo zameriti, jasno).

Hvala za vaše prijazno svetovanje.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

tudi sama se borim z istimi težavami že zelo dolgo. V Sloveniji se o lipoedemu ne govori, zdravniki so slabo oz. skoraj nič poučeni.

Gre za kronično napredujoče stanje, ki ga je potrebno čimprej zdraviti. Vendar se slovensko zdravstvo ne “sekira” preveč. Treba se je vprasati, kaj se zgodi s pacientkami, ko bolezen čez čas napreduje v višje faze in imajo težave s kolenskimi sklepi, potrebne so celo transplantacije..

Napredne stopnje motnje vedno izhajajo iz začetne, ki ni bila ustrezno obravnavana, zato je treba v Sloveniji  nujno ukrepati, podučiti zdravnike in to bolezen pravilno diagnosticirati!!

 

Zdravljenje v tujini!:

http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2015081111461935&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2015081111461935

v tujini je o tej bolezni ogromno povedanega (sttokovni članki), prav tako je vloženega ogromno denarja za razne raziskave.

Vzroka za to oboljenje še kar niso odkrili.

lp, Nina

 

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close