Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Lioresal

Lioresal

Pozdravljeni!
Nevrolog mi je predpisal Lioresal zaradi “trdih” mišic.
Zdaj me pa zanima,ali se lahko telo navadi na Lioresal in koliko časa ga moram jemat;doživljensko,ali pa lahko prekinem,da vidim-preverim če je stanje boljše?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Telo se na Lioresal ne navadi. Čas jemanja je odvisen od vzroka zaradi katerega se zdravilo uporablja. Prekomerna napetost oziroma tako imenovani spazmi v mišicah (otrdele mišiče) se namreč lahko pojavljajo pri različnih osnovnih obolenjih – multipli sklerozi, pri poškodbah hrbtenjače, raznih boleznih možganov, traumatskih poškodbah,… Od narave osnovne motnje je torej odvisen potreben čas jemanja zdravila. Lioresal namreč deluje tako, da sprosti mišice in s tem olajša trenutne bolečine, izboljša sposobnost gibanja, olajša opravljanje vsakodnevnih dejavnosti in fizioterapijo.

Zdravnik vam je uvedel zdravilo Lioresal, ki ga boste sedaj jemali natančno po njegovih navodilih. Skupaj bosta poskušala ugotoviti ali je zdravilo pri vas učinkovito ali ne in koliko časa ga boste morali jemati. Če bo zdravnik presodil, da zdravila ne potrebujete več, ga bo postopoma ukinil. Odmerkov Lioresala nikakor ne smete spreminjati ali zdravljenja prekinjati, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom! Nenadna prekinitev lahko poslabša vaše stanje. Če zdravljenje prekinete nenadoma, lahko pride do živčnosti, občutka zmedenosti, halucinacij, nenavadnega mišljenja in vedenja, krčev, neobvladljivega trzanja, bolečega krčenja in zvijanja, hitrega bitja srca in povišane telesne temperature. Tudi prekomerna napetost v mišicah (spazem) se lahko poslabša.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni še enkrat!
Imela bi samo še eno vprašanje in sicer,kako gresta skupaj Lioresal in Paroxat?
V raznih forumih sem zasledila,da nekateri jemljejo Lioresal po potrebi,torej danes recimo ja,pa 10 dni ne….v navodilih pa piše,da ga je treba začet jemat in končat postopno.Kako je potem v takih primerih-po potrebi?
Hvala za prejšnji in tokratni odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Učinkovina paroksetin (paroxat) sodi med sedativno delujoče antidepresive – SSRI-je (selektivni inhibitorji privzema serotonina). Načeloma kombinacija Paroxata in Lioresala ni problematična, problematična je lahko le z vidika potenciranja sedativnega delovanja dveh sedativno delujočih učinkovin (v tem primeru Paroxata in Lioresala). To je včasih lahko celo zaželjeno, pogosteje pa je to za bolnika precej moteče – bolnik je še bolj utrujen, dremav, zaspan, omotičen, izčrpan, težje opravlja svoje delo,… Če je sedacija premočno izražena, je smiselna zamenjava antidepresiva za drug SSRI z manj izraženim sedativnim delovanjem oziroma z bolj izraženim stimulirajočim delovanjem.

Učinkovit odmerek Lioresala, za zmanjševanje in lajšanje čezmerne napetosti (spazmov) v mišicah, je navadno nekje med 30 in 80 mg dnevno. V primeru, da je učinkovit že manjši odmerek (nekje do 15 mg), potem se ga lahko jemlje tudi po potrebi. V kolikor so potrebni višji odmerki, jemanje po potrebi ne pride v poštev, saj je potrebno zdravilo postopoma uvajati do odmerka s katerim se doseže zadovoljive rezultate in pravtako postopoma ukinjati, saj se v primeru hitre ukinitve lahko pojavijo znaki odtegnitvenega sindroma (abstinenčne krize). Seveda pa tukaj določeno vlogo igra tudi čas jemanja Lioresala. Znaki odtegnitvenega sindroma se ob nenadni prekinitvi jemanja pojavijo navadno šele po daljšem času kontinuiranega jemanja zdravila (nekje od enega do dveh mesecev).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

You can order pills with no prescription on our website:  http://eumedicines.com/

New Report

Close