Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil limonina lupina

limonina lupina

Pozdrav!

Velikokrat kaj doma dobrega spečemo in pri tem potrebujemo limonino lupinico. Vem, da iz navadnih limon zaradi pesticidov ni dobra. Narejena v kozarčkih pa me sploh ne mika. Zato sem kupila bio-limone, ki pa so seveda manj obstojne. Rada bi iz teh limon pripravila več limonine lupine in jo shranila za kasnejšo rabo. Je možen kak tak postopek?

Hvala za odgovor!

lp

POzdravljeni,
Veliko receptov vsebuje tudi limonino lupino zaradi bogate arome.
Osebno si lupino pripravim tako, da jo kar posušim. Sicer malce izgubi na moči arome pa jo zato dodam morda nekoliko več.
Dobro operite limono in jo naribajte najlažje na peki papir, ter jo hitro posušite. Lahko jo date na radiator, na peč ali v pečico, ki jo rahlo segrejete (temperatura okoli 30 do 40 stopinj). Posušeno lupino pretresete v kozarček in dobro zaprete da se ne navlaži. Takšno obliko (suho) ponujajo tudi v trgovini.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

ja, posušite naribano lupino in spravite v kak kozarček. se pa kupi tudi bio-limonina lupina.

Dobro operite limono in jo naribajte najlažje na peki papir, ter jo hitro posušite… koliko časa je potrebno limono sušiti, koliko je to na hitro? 30 min ali 1h ali 2h
lp

POzdravljeni,
S hitrim sušenjem sem mislila na nakaj ur ali kakšen dan. Saj vemo da lahko sušimo kakšna zelišča ali sadje tudi več dni.
Popolnoma primerna temepratura je na radiatorju in tam se vam bo posušila v nekaj urah. Bolje malo nižja temepratura dlje časa, kot previsoka, saj tako izgubimo lahko hlapne sestavine.
Toda preverite, da je res suha preden jo zaprete v kozarček, sicer se lahko pokvari.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Tudi jaz pri peki večkrat uporabljam lupino agrumov (največkrat limone in limete). Nekje sem prebrala (in to sedaj tudi prakticiram), da se pesticidi izločijo iz lupine agrumov, če jih pred uporabo namakaš v slani vodi eno uro?
Ali je kaj resnice na tem?

Naribano lupino lahko tudi zamrznete, osebno se mi zdi, da ohrani več arome kot posušena.

Bi pa še nekaj napisala glede bio limon in limon na splošno. Bodite pozorni pri branju deklaracij, mora pisati, da je lupina namenjena uživanju, ker žal obstajajo tudi ekološko pridelane limone, ki pa jih zaradi podaljšanja obstojnosti namočijo v vosek in lupina teh limon potem ni primerna za uživanje. Se pravi limone morajo biti ekološko pridelane in ne smejo biti površinsko obdelane.

New Report

Close