Najdi forum

Dobili smo limono vzgojeno doma iz koščice. Če ima kdo izkušnje, prosim za naslednje informacije:
1) pri kakšni temperaturi prezimi?
2) kako je z oplojevanjem? Slišala sem namreč, da bi limone morale biti vsaj 2, da se medseboj oplodijo, ali je res?
3) kdaj naj bi rastlina cvetela in kdaj imela sadeže?
4) ali jo je potrebno obrezovati?
5) kako pa z ostalimi (mandarine, pomaranče?).

Lep pozdrav.

Pozdravljena!
Nočem strašit, vendar sem slišala, da limone vzgojene iz košičke ne obrodijo ampak jih je treba še cepit. Ni pa potrebno, da bi imeli dve limoni. Pri nas smo imeli do lani le eno in že nekaj let lepo obrodi. Naša limona cveti skoraj vse leto in tudi sadeži tako pozorevajo. Pozimi jo imamo v garaži kjer je vedno nekaj stopinj nad ničlo. Pretirano toplo pa tudi ni. Mi jo obrezujemo toliko, da jo še spravimo skozi vrata. Glede na to, koliko visoko želiš imeti limono, je treba mladi sadiki odrezati vrh nekako pol metra nižje kor je željena višina, da začne gostit krošnjo, potem pa se jo obrezuje tudi glede na obliko, ki jo želite. Od škodljivcev pa jo zelo rad napada kapar, zato bodite pozorni na luskinice pod listi. Za limono pa sem slišala tudi to, da je dobro v zemljo, kjer raste zagrebsti par zarjavelih žebljev, ker potem bolje dela. Mi imamo žeblje v loncu že od vsega začetka, tako vem zagotovo le, da ne škodi.
Z ostalimi citrusi pa zaenkrat še nimam izkušenj.
Želim vam veliko užitkov pri vzgoji vaše limone.

Hvala Lara1 za odgovor. Se bom pozanimala, če moram limono še cepit.

Pozdrav.

tudi sam imam kar nekaj izkušenj z citrusi tako da ti lahko z skoraj zagotovo zatrdim da sejanci nimajo plodov in jih je potrebno cepit sicer bo tvoja limona rasla ravno tako bujno lahko tudi cveti plodove pa malo verjetno da naredi rastlino je potrebno cepit
rastlina lahko prezimi pri temperaturi nad 0 ne sme biti pod nič no lahko je ampak zelo kratkotrajno naj bi bila pa vsaj 5 in tam nekje do 10 lahko tudi 15
pri meni prezimijo kar noter sicer je malo bolj toplo ampak jim kar odgovarja
limona pa cveti skoraj celo leto in različno dozorijo plodovi ki so sicer lepi ampak niso najbolj okusni
limona pa ne potrebuje še ene rastline za oploditev
za obrezovanje pa je po moje najboljši čas pomladi da jo malo presvetliš in skrajšaš veje saj kar bujno raste in je lahko hitro prevelika
glede ostalih citrusov pa vprašaj če te kaj zanima pomaranče že dobivajo oranžno barvo mandarine bodo pa tudi kmalu dozorele
če imaš pa še kakšno vprašanje pa vprašaj
lp miha

New Report

Close