Limona
Živo vsem skupaj!
Jaz pa bi vas lepo prosila, če mi lahko poveste čimveč o vzgoji in negi limon. Sama sem posadila 6 limoninih pešk in v enem mesecu so že pognali listi. Vseh 6 limonic mi zelo lepo raste, ampak me zanima, kaj naj delam vnaprej, da bodo tako lepo rasle. Imam jih na balkonu, kjer je zelo vroče, zato jih tudi kar precej zalivam (2-3x tedensko).
Hvala za kakršenkoli nasvet!
Ja, to vem, da bodo to “divje” limone in verjetno tudi neužitne, ampak za to mi je čisto vseeno. Jaz uživam že v samem pogledu na lepe zelene liste, če bodo pa tudi kakšne limone gor zrasle, pa tudi prav. Še posebej všeč mi je pa vonj, če rahlo podrgneš po listu :)) Ampak me predvsem zanima, kako naj z njimi ravnam v prihodnje.
Ko bodo rasline dovolj zrasle izberi primerno posode in jih previdno presadi. Ko sem jaz poskusal z divjaki, so se mi vedno posusili po presanju. . Za limonovce naj bo zemlja mešanica humusa, šote in ilovice. Rastline naj ne bodo ravno na zgočem soncu, bolj jim prija pol-senca in ne-vetrovni prostor. Zunaj so lahko od takrat ko mine nevarnost mraza pa dokler se nočne temperature ne spustijo do kakšnih deset stopinj Celzija. Menda ne prenese pod osem stopinj. Ne prenese tudi popolne izsušitve, zato je pač potrebno zalivanje prilagoditi rastnim pogojem. Dopušča jutranje rosenje listov, ki je priporočljivo pri visokih dnevnih temperaturah. Limonovec ne ljubi vode z veliko apnenca, torej je najboljša deževnica.. Idealna temperatura za limonovce je okrog 24 stopinj, takrat cvete v vseh letnih časih.. Najbolj ga napadajo razne vrste listnih uši. Takrat je treba špricat z primernim sredstvom. Dokler so rastiline majhne lahko poskusiš z pranjem z alkoholom na vati.. Vsekakor poročaj o morebitnem uspehu in vso srečo
V prihodnje, ko bo steblo za prst debelo (mogoče bo staro 3 leta), poišči nekoga, ki se razume na cepljenje. Ko bo primeren čas, mislim, da se cepi poleti, si priskrbi cepiče od prave limone in od mandarine ter cepite. Iz semena zraste tudi lep grmiček, vendar je to divjak. Plodovi zrastejo tudi na divjaku, so okrogli kot žogice, žametne skorje in (baje) neužitni.
Pozdrav.