Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Limfom

Limfom

Spoštovani, stara sem 60 let in pred kratkim sem v eni od pazdusnih lož začutila povečane bezgavke. Kar me je seveda zelo zakbelo, saj nehote pomisliš na najslabše. Pregled dojk sem opravila pred kratkim in izvid je bil ok. Ker ne najdem razloga za povečane bezgavke v smislu kake poškodbe, rane, prehlada… se bojim da je to lahko prvi znak limfoma.

Trenutno nimam nobenih težav, nisem utrujena, dobro se počutim…

Seveda bom šla k svojemu  zdravniku, ki pa je še dober teden na dopustu. Ker se ne bi rada sekirala na rezervo me zanima, ali je smiselno da grem tačas na pregled  krvi (razširjena krvna slika, sedimentacija, Crp) ali morda uz bezgavk. Kaj je bolj zanesljiva metoda za odkrivanje prvih sprememb v primeru limfoma? Oziroma da se malo pomirimo, če bi bil izvid ok.

Hvala lepa

Katrina

Pozdravljeni, Katrina,

pregled krvi je glede na opisano situacijo smiseln. Svetujem vse, kar ste naštela, ob tem pa še jetrne in ledvične teste ter LDH. Drugi korak je citološka punkcija, na katero vas napoti osebni zdravnik. Ta je tista, ki bo pokazala, kaj se v povečanih bezgavkah dogaja. Včasih izvid punkcije v prvo ni diagnostičen, tako da je potrebno postopek ponoviti. Opravite lahko tudi ultrazvok pazdušnih bezgavk, ki glede na obliko in vzorec prekrvavitve nakaže, kaj se dogaja v tem področju.

Želim vam vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

PET Ct vas naj naročijo ..

Pozdravljeni, Anonimno 4798,

PET-CT se opravi, ko je bolezen bodisi dokazana ali pa gre za rak neznanega izvora. Žal je preiskava težko dostopna že za bolnike, ki jo resnično potrebujejo, saj imamo v Sloveniji samo 3 centre, kjer se le-ta opravlja (UKC LJ, UKC MB, OI), tako da prihajajo pred PET-CT v poštev manj obremenjujoče in hitreje dostopne preiskave.

Vse dobro in lep dan,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close