Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? limfom

limfom

Spoštovana ga.Irena!
Najprej prav lep pozdrav.Imam dvoje vprašanj in sicer me zanima ali je res, da bolnik po obsevanjih še eno leto ne sme priti v stik z zemljo(recimo delo na vrtu)? Sama sem slišala za to prvič včeraj od neke gospe, ki so ji obsevali prsi. Je res kaj na tem? Moj mož (40.let) ima Ne-Hodgkinov limfom , odkrili so ga lani jeseni, dosedaj so bile opravljene kemoterapije (tudi Mabthera), ker to ni bilo dovolj je zadnjih pet tednov hodil še na obsevanja (področje vratu, celo območje trebuha in medenice, nazadnje pa še samo limfomske točke), pred tem so mu na ZTK tudi shranili mladičke kostnega mozga. Nikogar ni vprašal, jaz pa tudi ne, kako je pri moškem z plodnostjo po obsevanjih. Sama sem brez zaščite(zdr.razlogi), odobreno imam sterilizacijo (sicer imava 3 otroke). To sprašujem iz razloga, da se nebi kaj “zalomilo”. Dana

Spostovana Dana!
Imunska sposobnost bolnika, ki je med zdravljenjem s kemoterapijo (pri lokalnih obsevanjih manj) prizadeta, kar pomeni, da bi se naj bolnik v casu zdravljenja izogibal okuzbam, se popravlja razlicno. Zato bi se naj ravnali predvsem glede na krvno sliko. Seveda kaksna grozna “panika” pred zemljo ni potrebna, treba se je le drzati cistoce, morda nositi zascitne rokavice ipd. Koliko casa bi naj bili potrebni bolj strogi ukrepi pa bi morali vprasati zdravnika. Tudi meni se zdi eno leto (ob obsevanju prsi) kar dolga doba, toda ne morem prav soditi.

Prav zalostno, da tako pomembne teme – namrec plodnost vasega moza – niso naceli zdravniki, saj bi se lahko pogovorili tudi o morebitnih njegovih zeljah, da bi seme shranil. Plodnost po kemoterapiji velikokrat ni prizadeta in se spermiji tvorijo nekaj casa po zdravljenju normalno. Svetujem vam, da uporabite vsaj kaksno vrsto zascite (kondom in metoda varnih dni skupaj)in se o tem posvetujete s svojim ginekologom ali pa vprasajte mozevega osebnega zdravnika. Preprost spermiogram (pregled semena pod mikroskopom)lahko pokaze trenutno vitalnost semencic. Le pogumno.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close