Najdi forum

Pozdravljeni,

ne vem, če to spada pod temo “masaže”, pa vseeno. Ker mi precej zastaja voda in imam otečene roke in noge so mi svetovali limfno drenažo. Stara sem 27 let.

Ker se mi sanja ne, kaj to sploh je, kako se opravlja in kje, niti koliko to stane bom vesela vsakršne informacije.

Lep pozdrav, Petra.

Pozdravljeni,

Limfna drenaža je manualna metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema. Skozi limfni sistem se limfa (mezga) premika s pomočjo krčenja žilnih sten, razlike v tlaku in krčenja mišičja. Zaklopke v mezgovnicah dopuščajo pretakanje limfe le v eni smeri. Medtem ko ima sistem za cirkulacijo krvi lastni pogonski agregat (srce), ga limfni sistem nima. Včasih je zaradi velike količine limfe in drugih patoloških procesov moteno in upočasnjeno pretakanje limfe. Tehnike limfne drenaže se izvajajo s počasnimi, nežnimi manipulacijami, ki se ponavljajo. Na ta način se stimulira in lajša pretok limfe in medcelične tekočine iz delov telesa, kjer zastaja in se kopiči ter se tako omogoči dotok vedno sveže in obogatene tekočine v tkivo. Gibi sledijo limfnemu toku ter stimulirajo krčenje limfnih žil.

Indikacije limfne drenaže so številne, predvsem se jo uporablja pri oteklinah, zlasti vek, rok, nog… Tehnike limfne drenaže imajo analgetični učinek (zmanjšujejo bolečino). Limfna drenaža krepi imunski sistem in deluje antistresno. Limfna drenaža je obstajala že v 19.stoletju, same tehnike manualne limfne drenaže pa je sistematično uredil okrog leta 1925 dr. Vodder. Kasneje so različni avtorji tehnike limfne drenaže izpopolnjevali in izboljševali. Danes se le-te poučujejo v različnih šolah.

Terapevti limfne drenaže navadno delajo v kozmetičnih salonih, zato vam svetujem, da poiščete informacije tam. Vsekakor se , preden obiščete salon, po telefonu pozanimajte, ali delajo limfno drenažo ročno ali z aparaturo. Vsekakor je boljša ročna, povprašejte po znanju, kdo jo izvaja, kje se je naučil in po kakšni metodi. Naj vam razložijo potek in trajanje ter kolikokrat bi morali priti glede na vašo težavo.

Lahko pa tudi počakamo, da nam zadovoljni uporabiki teh storitev povejo svoje mnenje in uspešnost te metode.

Lep pozdrav,

Mojca Kurent

Zanima me kako pa deluje limfna drenaža “neročna” – s škornji. To sem poizkusila pri kozmetičarki, obila mi je nekakšne škornje, ki so se napihovali. Sama sicer nisem telesno čutila kake opazne reakcije. Take škornje sem zasledila tudi v prodaji v lekarni in v reklamah. Ali je to tudi dobro?
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

“neročni” škornji naj bi delovali po istem principu kot ročna limfna drenaža, čeprav uporabniki poročajo o slabšem učinku. Svetujem vam, da ponovite tako drenažo še enkrat ali dvakrat in če tudi takrat ne boste čutili nekega izboljšanja (npr. manjšega otekanja nog, bolj “mirne” noge…) očitno za vas to ni učinkovito.

Lep pozdrav,

Mojca Kurent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close