Najdi forum

likanje srajce

včeraj smo se s kolegico pogovarjale o tem kako se likajo moške srajce.
Zanima me še vaše mnenje: ali mora biti na rokavu zalikan rob (po dolžini rokava, zgoraj), ali ne? In če ne, kako vam uspe, da ne rata rob?

Imam sicer to srečo, da srajce (največkrat eno ali dve) morda likam desetkrat na leto – mislim, da pretiravam pri številki, brez roba jo zlikaš na likalni deski za rokave, sicer pa jaz vedno delam rob. Tudi tiste, ki ji mož prinese iz čistilnice, imajo rob.

Pozdravček, neja

Ne vem sicer kakšna so pravila, vendar sem pristaš roba. Seveda, če ni dvojni ali celo trojni. Moram pa priznat, da se še nikoli nisem lotila likanja srajce brez roba.

Kot pravi Neja1 tudi v čistilnici naredijo rob !?.

Lep pozdrav in čimmanj srajc.

Pri nas gre kar veliko moskih srajc… Seveda vedno zlikam rokav na rob…drugace sploh ne znam..:)) Komaj cakam tiste na kratki rokav…gre hitreje.. Lp! S.

Kot študentka sem nekaj časa pomagala eni familji, kjer je bil mož poslovnež in je vsak dan menjal srajco. Rokave sem morala likati na rob. Od takrat sem ful alergična, če vidim kakega kao urejenega moškega, pa vidim, da ima rokav zalikan na dva roba, pa ovratnik slabo zlikan… Moj dragi ne nosi srajc, hvala bogu, da mi ni treba tega več početi.

Moja mama prisega na rokave brez roba in uporablja rokavnik za likanje.

lp

Nekoč sem zasledila, da je neko ”nenapisano pravilo”, ki pravi, da imajo moške srajce rob, ženske pa ne (zato pa je dodatna deska pri likalni mizi – a ker te deskice pri nas nimamo, smo vsi zlikani na ”rob”. Ne boste verjele, ma jaz uživam, ko likam srajce. Ja, vem, mogoče ni vse v redu z menoj ;-))

Nikoli na rob, nimam deskice za rokave.

Pri nas si srajce lika mož sam (pa tudi kakšno mojo mu podtaknem). Nikoli jih ne lika na rob. Tudi, če jih slučajno likam jaz (ki sem opravila precej manj vešča kot mož), se potrudim, da niso zlikane na rob.
Ne vem zakaj, ampak meni na rob zlikan rokav deluje kmečko, tam nekje kot bele nogavice.
Kako likamo? Hm, pokazati biti znala, napisati je pa že druga reč. Rokav veliko obračamo sem in tja, da je ves zlikan in, da ni nikjer roba.

Če pogledate politike in poslovneže, imajo srajce – če kaj dajo nase – zlikane na rob. Tako ti povedo tudi v Angliji, kjer so pregovorno “poštirkani”. Srajce, če ni roba, tudi zložiti ne moreš. Ženske bluze so pa brez in zato tista dodatna likalna deskica.
Se pa strinjam, čim manj srajc…

Pri nas se srajce likajo brez roba. Na robove sem kar alergična.
Res je malo težje, dosti obračanja… ampak gre.

Jaz srajc nikoli ne likam na rob!
Sem pa kar dobro zverzirana pri likanju, tako da mi niso glih škifo, no. Če jih ni 10!! PolonaS, najbrž tudi z mano ni nekaj v redu!? ;-))))
Naredim pa tako. Ajej, kako napisat? No. Rokav položim na likalno desko tako, da je šiv (od podpazduhe dol) direkt na deski. Poravnam, potegnem z likalnikom SAMO PO SREDINI (pazim, da ne zalikam robov, ker potem prideta dva – spredaj in zadaj), potem pa rokav dvignem, ga poravnam tako, kot bi hotela narediti rob (uni klasičen) in spet še enkrat polikam spredaj, zadaj. Tuakj spet pazim, da ne naredim roba.
Tako! Meni je to bolj simpl, kot če bi morala pazit, da je res samo en rob in nič drugega. Res pa je, da rob zgleda bolj fino. Ma za en dan (mogoče kdaj celo dva), in za se vsest v avto, je po mojem čisto dovolj.

LPM

Mene pa zanima kako vsete, da nosijo politiki in poslovneži na rob zlikane srajce, če imajo vedno čez suknjiče. (vsaj na TV)
Glede likanja v čistilnicah pa; v večini likajo srajce na lutkah, tako da tudi ni roba.

Jaz zlikam na rob, ker mi je tako lažje. Da pa ne naredim dvojnega roba na rokavu, zlikam rokav samo iz ene strani. Je enako dobro zlikano, ni dvojnega roba, pa še hitreje je. Imam pa vsaj 5 mošjkih srajc na teden:(

Mislim da je res tako, da so moške srajce zlikane na rob, ženske pa ne!

Tudi jaz likam srajce na rob. Enako jih likajo v čistilnici.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Na rob!
Lp, Mateja

Pravilno likanje moških srajc:

1. Najprej se zlika ovratnik in vse podloženo (manšete, hrbtno sedlo, morebitni žepi, gumbnice in rob z gumbi) z narobne strani, drugače se delajo robovi.
2. Zlikajo se rokavi NA ROB (moške srajce na rob, ženske bluze brez roba)
3. Zlikajo se “ramena”
4. Polika se vse ostalo – najprej prvi sprednji del srajce, potem hrbet in drugi sprednji del srajce.

To me je naučila pokojna teta, ki je bila šivilja “stare šole”.

Nataša

Sicer se lika na rob – ampak nekateri ga ne želijo. Najmanjši problem. Rokav zložiš kot bi ga želela likati na rob in polikaš blago, vendar ne greš z likalnikom nikoli čez zgornji rob. Potem rokav tako obrneš da sta skupaj zložena navidezni rob in šiv na spodnji strani rokava. Z likalnikom greš preko navideznega roba – ne smeš čez rob.
IN TO JE TO.

Lahko pa likaš tudi z rokavnikom.

LP, Ela S

New Report

Close