Spoštovani !
Imam 41 let in postavljeno imam diagnozo Lihen sclerosis vulve. Posledično te bolezni imam sedaj težave pri odvajanju vode. Bila sem pri urologu, ki mi je dejav ,da imam v trigumu mehurja levkoplak in zoženo sečnico. Drugih sprememb ni videti. Tudi urin je vedno bp.
Moje težave so sledeče. Kadar me na vodo močno tišči( to je po navadi zjutraj), polulam okoli 350-400ml. Nato moram čez 15 minut še enkrat na wc in polulam še 150-200 ml.To se mi zgodi samo zjutraj, drugače čez dan nimam problemov, razen,da me na vodo pogosto tišči.
Poleg tega pa mi greni življenje , da vedno ko uriniram imam na koncu pekoč občutek, ko se sečnica krči. To je zelo neprijetno. Urolog in ginekolog pravita ,da je to od moje osnovne bolezni.- Lihen sclerosis vulve. Kot terapijo sedaj uporabljam različne kortikosteroidne kreme , ki jih mažem na vhod v sečnico, vhod v nožnico in na predel med malimi in velikimi ustnicami.
Ker ginekolog sumi,da bi lahko šlo za kakšno sistemsko bolezen mi je dejal, da naj opravim jeterne in ledvične teste. Te teste bi mi dala pregledati moja osebna zdravnica. Kateri testi pa so to?Predlagal mi je tudi naj grem na pregled k internistu, ki bo opravil preizkave. Ker ni omenil vrste internista me zanima kaj mi predlagate- kateri internist je pristojen za te zadeve?
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Razlog za lichen sklerosis je neznan.Sumijo, da gre za avtoimuno dogajanje ali za pomanjkanje spolnih hormonov predvsem estrogena. Vaš ginekolog je najverjetneje mnenja, da je potrebno opraviti še pregled pri revmatologu, ki se ukvarja s sistemskimi avtoimunskimi boleznimi (morda sumi na sistemski lupus). Sicer se bolezen zdravi s kortikosteroidnimi mazili najprej nekaj tednov vsakodnevno na prizadeto mesto, nato pa 2x tedensko za preprečevanje ponovitve. V primeru, da je zdravljenje neučinkovito, uporabljajo tudi zdravilo takrolimus ali spolne hormone.
Potrebne so vsakoletne kontrole, saj je nekoliko večja možnost pojava raka na vulvi.
Lp,Nataša Smrekar