Lihen planus vulve ali lihe
Spoštovani,
Že vrsto let imam drazenje na zunanjem spolovilu, sedaj pa so se na notranji strani malih sramnih ustnicah začele pojavljati spremembe v smislu ,da je tam vidna bolj bela barva. Tudi okoli sečnice je sluznica videti bolj svetla. Veš čas imam bolj suh občutek, občasno pa se pojavlja tudi pekočina. Ginekolog je opravil vse teste na glive in bakterije in vse je ok. Rekel je, da je na vulvoskopiji videti, da je sluznica atrofična in da gre lahko za lihen sclerosis. Odvzeti je bila biopsija, ki je pokazala kronično vnetje, vendar lihna niso ne potrdili niti ovrgli.
Ginekolog mi je predpisal ob težavah mazilo Diprosone za 14 dni, ko se vnetje pomiri pa naj bi to mazilo zamenjala z Elocomom. Tega naj bi 1x tedensko nanašala z namenom ,da nebi prišlo do ponovnega vnetja, torej kot vzdrževalno zdravljenje . Kontrolo imam v decembru.
Ker vem , da kortijosteroidi tanjšajo kožo me skrbi tako dolga uporaba. Zanima me ali 1x tedensko nanašanje Elocoma skozi daljši čas lahko stanjsa sluznico?
Kakšno je vaše mnenje?
Lp
Pozdrav!
Da, dolgoročno nanašanje kortikosteroida bo stanjšalo sluznico, uporaba Diprosona teden dni, Elocoma 7-10 dni bo dovolj, je pa vprašanje zakaj bi za atrofijo uporabljali kortikosteroide, ki povzročajo dodatno atrofijo? Ne vmešavam se v terapijo, ampak toliko kot sem napisal je dovolj, da umiri vnetje, nadaljuje pa se z negovalnimi kremami , ki dodajajo vlago in maščobo, ustavljajo vnetje, ev. tudi s kremo Elidel, ki ni kortikosteroid. Ampak to je seveda le razmišljanje ob skopih podatkih in na daljavo.
Lp