lignji
pozdravček,
Čiščenje: kožico samo z nožičkom dol odstrgaš. v notranjosti imaš pa še eno kost, ki jo pa tudi samo ven potegneš. Če so lignji zamrznjeni, to delo opravljaš v hladni vodi! Priporočam pa ti, da kupiš sveže, že očiščene lignje, niso veliko dražji, pa veliko boljšo so.
Priprava: jaz ti bom povedala samo za pripravo lignjev na žaru, ker crem jih nikoli ne, ker jih ne maramo.
Torej: nekaj ur pred pripravo daš lignje v paco: in sicer, veliko česnja, petršilja, čisto malo popra, ( res malo ), in sol. Daš jih v hermetično zaprto posodo, da ti ne zasmradi celega stanovanja ali pa hladilnika in jih postaviš na hladno.
Potem jih popečeš na teflonski plošči-ponvi, z ne veliko olja, pečeš nekaj minutk, ne vem….ne veliko.., da niso pretrdi, recimo 4-7 minut, pa, zelo dobro je, da ponev pokriješ s pokrovko, ker skačejo iz ponve:))))))) Na koncu si pripravi še malo polivke iz olivnega olja, česna in petršilja, in po že pečenih lignjih polij to polivko…mnjamsi….
Veliko boljši so pa filani lignji na žaru:
jih pa nafilaš z sirčkom in pršutom……( mora biti pršut, šunka ni v redu, je presrova in ni take arome okusa), in na koncu zapreš ligenj z zobotrebcem, vsa ostala priprava je enaka.
Želim ti dober tek, in upam, da sem ti vsaj malo pomagala.
Moji prijatelji se vedno stepejo pri meni za filane lignje na žaru…..:))))))))) da se malo pohvalim:))))))))
Pozdravček
Joj, že dolgo tega je, kar sem jih nazadnje čistila – kupujem očiščene, zakaj jih pa ti ne? Kolikor se spomnim, čiščenje ni zahtevno, odstraniš črne zobčke in “drobovino”. Najenostavnejša priprava je ko cca 1 cm dolge kolutke (prej jih narežeš) pariško ocvreš (zmešaj jajce z moko in soljo). Zelo dobri so polnjeni, ko uporabiš cele: napolniš jih s sirom in šunko ali tudi sesekljanimi lovkami, jih zapreš z zobotrebcem, opečeš na žaru ali pa spohaš. Enostavno a zelo dobro.
Saj res, lahko pogledaš tudi na http://www.kulinarika.net
Dober tek!
Sline se mi že zdaj cedijo!!!
Imam še nekaj vprašanj:
– poper: mlet ali cel
-polivko, ki jo poliješ : jo segreješ ali celo do vrenja
-kakšen sir daš v filane
– najbolj me pa zanima to, ali misliš teflon – kot teflon posodo, ki jo potem postaviš na plin ali el. ploščo. Žara namreč nimam.
Najlepša hvala za pomoč.
Hvala, na kulinariki sem že pogledala, vendar sta samo 2 recepta in se mi zdi, da glede na to da jib bom delala prvič kar zahtevna in predvsem vsebujeta cel kup sestavin, jaz bi rada enostavno, tako kot si ti napisala.
Zanima me še:
– kakšen sirček naj kupim
– ali zelo skačejo in špricajo, je potrebna velika previdnost
– ker imam samo plinski štedilnik v kakšni posodi naj jih pečem?
Hvala še enkrat
poper: mlet, črn…čisto malo….posebej če jih filaš ne sme bili preveč
polivka: jaz naredim hladno, nič segrevanja( na sploh naj se ne bi olivno olje segrevalo, ker je to olje HLADNO stiskano, in če ga segrevamo, izgubi vse svoje dobre lastnosti
sir: najboljši je takšen sir, ki se fajn topi, samo takšen vsebuje veliko % maščobe, je pa najboljši, ker potem so res slastni….
ja…poleti recimo je dober tudi žar zunaj….vsaj mi tako prakticiramo, pozimi pa teflonska ponev ki jo postaviš na plin.
Pa veliko apetita!
Sandra
Ljuba Teja,
lignji so ena boljših jedi, kar jih poznam. Sploh sem “ubrisana” na morsko in kitajsko hrano! Se mi kar zmeša, ko zavoham (tudi ta trenutek jih imam v nosu!!) pražene lignje s sprilogo (krompir z blitvo!!!).
Lignje ni težko očistiti.Najprej odtržeš stran lovke, iz truplelca potegneš “kost”, če je sploh še v njem, iz lovk (glave) pa očesno “kroglico”. In to je praktično vse. Nobena strokovnost ni potrebna pri tem! Spečeš, ocvreš, ali pa pražiš pa vse – lovke in ostali del lignja. Biti mora dobro prepražen, najboljši so “nenadevani”, s tržaško omako (na drobno sesekljan česen, pomešan z drobno sesekljanim peteršiljem in pomešano s toliko olivnega olja, da je stvar tekoča). Praženi lignji nikoli ne smejo biti presuhi. Niso dobri! Morajo biti “mokri od olja, na katerem se praži in še od tržaške omake”. In k temu je najprimernejša priloga resnično blitva, pomešana (zmešana) s kuhanim krompirjem (krompir v kosi), vse skupaj narahlo pomešano s kvalitetnim maslom in seveda naknadno dolito olje, na katerem smo pražili lignje.
Ljuba Teja, veliko uspeha, čim manj “gravžanja” ob čiščenju in VELIK DOBER TEK!!! Uživaj tako, kot uživam jaz že sam ob tem, ko sem ti to pisala!!!
Marija
Čeprav si že dobila nekaj odgovorov, ti povem še jaz, kako to izvajam.
Čiščenje: ligenj obrnem narobe (kot se obrne pulover na narobno stran) in potegnem stran vso notranjost. Kost – ki je pravzaprav nekakšna roževinasta paličica je v trupu in se potisne – potegne ven. Ligenj oplaknem in ga obrnem nazaj. Med lovkami, ki jih jaz nikoli ne potegnem stran, razen če jih potrebujem za filane lignje, je nekakšen kljun, ki se prav tako odstrani.
Jaz jih naredilm v olju takole: najprej jih dobro obrišeš, da ne šprica še bolj, kot že sicer (lahko se jih tudi narahlo omoka) in jih daš na vroče olje. Pečem jih na vsaki strani le kaki dve minuti, toliko da porjavijo – tako ohranijo v sebi sok in ostanejo sočni.
Polivka: olivno olje in sesekljan peteršilj in česen.
No še en dober recept:
Očiščene lignje narežeš na kolobarčke, ki so malo širši od tistih za cvrtje.
V posodo daš olivno olje. Čebulo, tudi samo na kolobarčke razrezano, položiš po dnu posode in to malo popražiš (seveda jo pomešeš!), dodaš strt strok česna (le da uvene in zadiši), ter lignje. Posoliš (ali dodaš jušno kocko – tako je bolje, je pa manj zdravo), popopraš, dodaš paradižnikovo mezgo in podušiš, da lignji spustijo vodo, nato dodelam kot golaž: malo zgostim (lahko pomokaš, lahko dodaš žličko gustina razmešanega v mrzli vodi, jaz deloma zgostim tudi s Pomijem (zmiksani pelati, ki jih kupiš v trgovini), dodaš še lovorjev list malo pokuhaš, če pa ti je všeč peteršilj, lahko dodaš še malo tega. Jed je odlična, postreže se s polento, če pa je ne marate, je zelo dobro tudi s širokimi rezanci. Pripravljeno je hitro ( v pol urce, ko imaš očiščene lignje).
Pa dober tek, če bo kdo po9skusil.
En kratek in enostaven recept:
lignje očistiš (ali pa kupi že očiščene, priporočam jadranske), narežeš na kolobarčke. V ponvi na OLIVNEM olju prepražiš česen, dodaš lignje in postopoma dodaš na kocke narezane bučke (lahko tudi malancane), narezan svež paradižnik, soliš, popraš, zaliješ z belim vinom in dušiš, na koncu dodaš še kapre.
Kot priloga je najboljša popečena polenta.Pa dober tek!
Meni so najboljši, sveži kupljeni na morju , ampak, če to ni možno moramo bit zadovoljni z zamrznjenimi. jaz jih najraje spečem v pečici, skupaj s krompirjem, obvezno z olivnim oljem (mešanica), nato pa posujem s svežim rožmarinom (jaz si ga vsakič, ko grem čez vikend na morje pač naberem), meni so sveže začimbe zelo pomembne, ker šele to da tak okus, njammm…se mi zdej cedijo sline…
včasih je dobro dat tudi kapljico belega vina….
to mi je najbolj okusno….ciao!
Sorry, šele sedaj sem malce brskala po forumu…
Lignije, ki jih pečem v pečici pač pečem cele, ne režem jih, mogoče jih razpolovim.
Krompir pa narežem na kolobarje, na debele lističe, ker se drugače v soku preveč razkuhajo, če so pretanki.
Vse skupaj daš protvan, nadrgneš s soljo, poprom, vržeš mal česna, rožmarina, lahko tudi origana. Odvisno kakšno pečico imaš, moja je že mal bolj švoh, pa pečem na 200 stopinj, kakšnih 40 min. Večkrat premešaš. Jaz obvezno uporabljam olivno olje, ki ga zmešaš z navadnim, da se ne vsmrdi, pa še domačega imam.
Jaz jih ne filam, sem pa slišala da daš lahko not špinačo.
Ali pa zraven posebej špinačo in krompir v kosih.
Upam, da nisem prepozna……
Dober tek!