Najdi forum

Spoštovani!

Na vas se obračam v obupu saj ne vem kaj narediti. Zaradi težav s prebavo mi je zdravnica predpisala tablete LIBRAX. Tablete sem jemala 8 dni pred pričakovano menstruacijo – trikrat denvno po eno tableto in nato še 5 dni -po 1-2 na dan potem, ko naj bi menstruacijo dobila. Po opravljenem testiranju s CB sem ugotovila, da sem noseča. Nosečnost je zaželjena. Upala sem, da tablete ne morejo škodovati plodu.
Žal je moj ginekolog drugačnega mnenja in mi predlga splav. Noseča sem 7 tednov(zadnja menst. 02.04.2001). Ultrazvočni pregled je bil b.p..
Prosim za čimhitrejši odgovor saj nimam več veliko časa za splav.

Hvala!

Draga Ana,

Konkretno Libraxa ne poznam, vendar vem, da laksativi na splošno nimajo pomembnih teratogenih učinkov oziroma bolje rečeno ti niso poznani. Zagotovo pa ne glede na vrsto zužitega zdravila velja preprosto načelo, da prvih 14 dni nosečnosti, torej do pričakovane menstruacije obstajata le dva možna izida:
1. nosečnost odmre
2. nosečnost se nadaljuje in napake, ki bi se morebiti odkrila kasneje, zagotovo ni posledica jemanja zdravila ali česarkoli že.

Če ste po pričakovani menstruaciji še uživali zdravila, za katera ni jasno kaj lahko povzročijo pri plodu, potem naj vas ginekolog z napotnico pošlje na posvet na oddelek za humano genetiko v porodnišnico v Ljubljani, kjer vam bo posebej za to področje zadolžena zdravnica poiskala najnovejše podatke o možnostih napak po konkretnem zdravilu in vam tudi svetovala, kako naprej. V primeru resne možnosti za napake je možen splav tudi kasneje kot do 10. tedna nosečnosti..

Spošrovani!

Hvala za vaš odgovor!

Tablete LIBRAX niso laksativi ampak so delno pomirjevala delno pa umirjajo prekomerno delovanje črevesja (proti driski). V navodilih teh zdravil piše, da se ne priporoča jemanje v prvem trimesečju nosečnosti. Zdravila sem z napotnico kupila v Italiji.

New Report

Close