Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Ležišče za kemično občutljive

Ležišče za kemično občutljive

Pozdravljeni,

zanima me, kakšne so vaše izkušnje z ležišči. Izkušnje tistih, ki ste tako kemično občutljivi, da ste v težavah že, če ste v bližini nekoga, ki je nadišavljen celo z dragim parfumom, kaj šele s poceni toaletno vodo. Najbrž nas ni tako zelo malo takih, ki se poskušamo izogibati vsemogočim kemikalijam, kar je v današnjem svetu zelo zelo težko.

Pravkar sem namreč kupila nov jogi iz lateksa, pa ne vem, čez koliko časa bom lahko spala na njem, če sploh. Glede na to, da naj bi bilo v njem 60% naravnega lateksa, kar naj bi bilo največ, kar se da dobiti, sem upala, da bo to še najboljša rešitev. Od istega podjetja sem že prej kupila 2 jogija, pa sem oba lepo položila na posteljo in spala na njih od prvega dne. Seveda sem bila takrat v bistveno boljšem stanju, ne spomnim se, da bi zaznala kakšna topila. Na žalost tokrat nisem pomislila, da sedemconski jogi pomeni, da so posamezne cone skupaj lepljene, več con naj bi torej pomenilo več lepila.

Pohištvo menda oddaja formaldehid tudi po 5 let, upam, da bo šlo z jogijem hitreje, sicer res ne vem, kaj naj naredim. Kolikor sem brala se je multiple kemične občutljivosti zelo težko rešiti. Upam, da bodo še kaj bolje raziskali motnje v ciklu dušikovega oksida http://www.thecanaryreport.org/resources/research-martin-pall/, meni se je občutljivost v zadnjem času kot kaže še povečala. Kar je bilo koncev koncev tudi logično pričakovati glede na stopnjo onesnaženosti okolja v katerem živim in bolne stavbe, v kateri delam.

Kakšno ležišče je torej najprimernejše za kemično občutljive? In kako se znajdete z mili, šamponi, čistili in kozmetiko?

Srečno,

Alenka

Sprašujem se, kaj pomeni tale neodzivnost. Nima nihče med vami podobnih težav? Če je tako, je to zelo razveseljivo, ker je sicer zelo težko živeti v svetu, kjer je na vsakem koraku polno dišav in je vse tako zelo obdelano s kemikalijami. Še posebej težko, če je tako kot pri nas, kjer ne najdem nobenih podatkov o primernih izdelkih za kemično občutljive tako kot so na voljo v tujini, oglaševanje proizvajalcev in prodajalcev pa je celo zavajujoče.

Včeraj me je skoraj kap, ko sem videla oglas za ležišča podjetja Dollar, ki jih oglašujejo kot zelo primerna za alergike in zdrava. Morda se jim zdi, da so za alergike primerna zato, ker so tako prepojena s kemikalijami, da niti pršice ne morejo preživeti? Mene so skrajno razočarali, moj jogi še vedno oddaja toliko topil, da me je groza že vstopiti v prostor, kjer ga imam shranjenega. Na moja e-sporočila se niso odzvali. Tega jogija očitno še dolgo ne bom mogla uporabljati, če sploh, ne vem pa niti, s katerim naj ga zamenjam, da se mi ne bo zgodilo kaj podobnega.

Detergent za pranje perila si bom morala kot kaže narediti sama. Mehčalcem sem se že prej izogibala, zdaj uporabljam kar alkoholni kis in sem zelo zadovoljna. Pred kratkim sem se zastrupila z deodorantom z oznako Organic – imela sem močno povečane in boleče bezgavke ter pordelo kožo. Res je bil precej poceni, v končni fazi pa zelo drag, ker je šel v smeti. Ne uporabljam nobene kozmetike. Zdaj mi že tudi blaga Weledina krema za roke premočno diši. V službi so me prestavili v prostor, kjer sem lahko sama, da ne bom imela težav z dišavami, žal pa je prostor poln predalnikov, ki tako močno oddajajo topila, da mi niti odprto okno na nagib ne pomaga. Torej se mi obeta še poslabšanje že tako dovolj kritičnega stanja. Ne morem verjeti, da res ni možno najti kakšne pametne rešitve. Slišala sem, da se predpisi, ki bi bolj omejevali vsakodnevno zastrupljanje z izdelki široke potrošnje šele pripravljajo. Težko je pametno kupovati, če so priporočila lahko tako zelo zgrešena, na deklaracije se pa tudi ne moremo zanesti. Slabo mi je ob misli, da bi morala beliti spalnico, ker nimam pojma, kaj naj uporabim. Morda bi bilo še najboljše kar navadno gašeno apno. Tisto, kar oglašujejo kot “Bio” apneno barvo, vsebuje več hlapnih snovi kot barve na osnovi polimerov.

Želim vam čim boljše počutje in vam priporočam previdnost pri uporabi kozmetike, obnavljanju doma … tudi če (še) ne povezujete svojih težav z izpostavljenostjo kemikalijam.

New Report

Close