Lexaurin – nujno!
Pozdravljeni!
Danes sem bila pri veterinarki, kjer sem se zanimala tudi za pomirjevalo za psico za novoletno noč.
O tisti kremi, o kateri je pisala nekaj tem nižje Sasha, se je že zanimala, vendar ni o tem nihče nič vedel, zato smo ostali pri Apaurinu in Lexaurinu.
Omenila sem da imamo doma Lexaurin tbl, vendar ima sama žal z njim zelo malo izkušenj oz nič in je rekla, da se bo do jutri pozanimala o doziranju le tega, sicer bomo šli nazaj po recept za Apaurin.
Ali je kdo izmed vas, pasjeljubcev, že kdaj dal psu Lexaurin in seveda kakšno je bilo doziranje?
Za odg. se že vnaprej zahvaljujem.
Lp in čimbolj mirne praznike želim vsem skupaj, Saška.
Ok popravek;)) bom napisala tole, če mogoče že vse to veš, pa toliko bolje;)
Lexaurin: jakosti so 1,5mg, 3mg in 6mg Učinkovina je bromozepam, v večjih odmerkih deluje sedativno v manjših zmanjšuje duševno napetost, odpravlja nemir in tesnobo.
Doziranje (bom napisala samo za najmanjšo jakost 1,5mg): 2-3x/dan. Največja dovoljena doza je 60mg na dan. Če gledamo na to da gre za psa, bi ta najvišji dovoljeni znižali, ampak itak gre samo za en dan a ne? Samo za silvestrovo in ne za stalno uporabo? Stranski učinki: zaspanost omotičnost, vrtoglavica, zmedenost, kožni izpuščaji, …
Apaurin: Doze so 2 mg, 5mg in 10mg. Glavna učinkovina je diazepm, ki prav tako kot bromozepam spada v skupino benzodiazepinov. Deluje pri čustveni napetost, anksioznosti, nemiru, nespečnosti… Stranski učinki: zaspanost, omotičnost, utrujenost, lahko tudi koma, respiratorna insuficienca….
Če rabiš še kaj pa povej, odločitev je seveda tvoja, na podlagi vsega če izbiraš Lexaurin in Apaurin bi jaz izbrala prvega v najnižji koncentraciji . Čeprav poleg vsega, podatki uporabe pri otrocih glede Lexaurina niso znani, Apaurin pa se lahko uporablja pri otrocih že od 6.meseca dalje in sicer 1mg – 2,5mg 3x/dan.
Ko bo silvestrovo mimo, sporoči kako si se odločila in kako je stvar delovala, me res zanima. Še najbolj me zanimajo doze, za katere se bo veteinarka odločila.
LP nina
Rumba, hvala za informacije.
Ja, gre samo za silvestrovo noč, pa še to bi dala pomirjevalo psici v najnujnejšem primeru.
Tako ali tako smo se odločili da bomo praznovali doma, predvsem zaradi psice, in tako jo bom lahko imela vseskozi na očeh. Razmišljam da bi dala radio malo bolj na glas ipd in obenem upam, da pomirjevalo sploh ne bo potrebno.
Bom pa tudi sporočila kakšno doziranje bo priporočila veterinarka.
Tarisa, moja psica ima sedaj, ko je shujšala, 36 kg. Torej bi tvoj odmerek Lexaurina prišel prav tudi v mojem primeru. No, vseeno bom počakala kaj bo rekla veterinarka.
Lp, Saška.
Ne vem Tanja.
Rumba.
Obe zdravili se uporabljata (tudi) kot anksiolitika. Apaurin ima “podaljšano” delovanje, medtem ko delovanje Lexaurina v najkasneje enem dnevu izzveni.
Oba načelno spadata med sorazmerno “varna” pomirjevala, čeprav ne vem ničesar o njunem delovanju pri psih. Če boš karkoli uporabila, uporabi le eno zdravilo v predpisani dozi, glede na težo, in v primeru, da je pes zdrav.
saška, danes sem še malo povprašala v službi kaj o tem mislijo kolegice, (omenila, sem strah, težo psice sem ocenila na okoli 40kg (sem jo malo poredila, se opravičujem;))) pa mi je ena svetovala Helex, in sicer vzela bi pol tabletke zjutraj in pol tabletke zvečer. In to je to. Aja pa Helex je tudi v večih konc. pa bi vzela najnižjo. Povprašaj malo o tem. Če še nimaš doma Lexaurina ali Apaurina;)
Je pa res, da so glede teh preparatov mnenja deljena, sploh kar se tiče uporabe na živalih!
silvy1, zakaj pa ga “filaš” z perseni če ni skrivnost? Ker če pesjan nima nobenih takšnih problemov,se mi itak zdi kakeršno koli filanje z tableti totalna neumnost!
Tanja! a zdraven Haldoila, ti vet. ni dal listka z navodili?? Je dal samo steklenicko al kako??? Namreč haloperidol spada v skupino najmočenjših nevroleptikov, in prav to piše tudi kot “opozorilo” v navodilih za uporabo zdravila!
LP nina
Saj ne morem verjet! kakšna debata tule poteka glede vseh teh zdravil , ki morajo biti pod ključem , ne pa da se pogovarjate o njih kot o bonbonih, s katerimi naj bi celo filale pse. tudi ne vem, kateri od veterinarjev vam kar tako na lepe oči predpiše vse to in kako ste sploh prišli do vseh teh tablet. Vsak izdan recept za zgoraj navedena zdravila je pod strogo kontrolo in zloraba se kaznuje. zelo slabe učinke pa imajo vsi na živalih -še zlasti slabo je to za jetra. Pasja presnova je vseeno malo drugačna od človeške.
če res ne gre zaradi pokanja, dajte psu (35 kg) popldne in nato še zvečer po eno kapsulo Persena, po jedi in bo spal. To deluje pri največjih boječnežih super in vsako leto izvedemo pri nas na naši dobermanki, ki se petard na smrt boji.
Rumba ojla!
Evo, poročam kaj sem danes izvedela pri veterinarki.
Lexaurin je odsvetovala, saj z njim lastniki živali niso imeli dobrih izkušenj. Pri Lexaurinu je pomembno tudi to, da se ga da psu takrat, ko je popolnoma miren, sicer ima lahko kontra učinek.
Zaradi tega in podobnih zadev sem črtala Lexaurin, Apaurin ipd iz seznama, saj niti ne vem še, če bo pomirjevalo sploh potrebno. Ne bi rada psice fiksala že cel dan, da bo zvečer praktično koma.
Potem sva se z veterinarko skupno odločili za pomirjevalo prav za pse. Imenuje se Promace, v Slo se ga že skoraj več ne dobi, v tujini se prodaja pod drugim imenom.
Promace so tabletke, katere se da lahko psu takrat, ko ga popade panika. Recimo v našem primeru, če bi do tega prišlo, ker še ne vemo kako bo psica sploh reagirala na vse žvižganje in pokanje.
Mi bomo absolutno naredili eno tako vzdušje, da bo psica čim manj slišala poke in žvižge in bliskanje. Žaluzije dol, radio ali tv bolj na glas kot ponavadi, kong bo poln dobrot, za piko na i pa sem ji kupila še njeno najljubšo poslastico za glodanje, ki jo bo dobila pozno zvečer.
Tako, to bi bilo zaenkrat vse.
Vsem ostalim pa priporočam da psom ne dajejo pomirjeval kar sami od sebe, niti Persena, še manj karkoli drugega. Posvetujte se z veterinarji, četudi samo po telefonu. Ne upoštevajte niti teh nasvetov tukaj gor, saj se s pomirjevali, še posebno če so za ljudi in ne za živali, ni za igrati!
Vsem vam – lastnikom živali, pa tudi vašim kosmatincem želim prijetno silvestrovanje in da bi ga preživeli v kolikor se da mirnem vzdušju in brez strahov.
Lp, Saška.
Sicer je Silvester že mimo pa vseeno povem kaj so naredili sosedi, lastniki psice, ki se zelo boji pokanja petard. Na okna dnevne sobe so obesili debele deke,tako da so naredili dobro zvočno izolacijo. Opolnoči so dali TV malo bolj na glas, da bi preglasili ev. pokanje pa se ga ni slišalo.Vse skupaj se je dobro izteklo, letos prvič se psica ni tresla, kot se je vsako leto prej.