LEVOKRAČNI BLOK
Pozdravljeni!
Na managerskem sistematskem pregledu so mi pri obremenitvi na kolesu ugotovili levokračni blok, ki se začne pojavljati pri pulzu 74/min, pri 80/min pa je že popoln. Na UZ pregledu so ugotovili načeloma zdravo srce, z minimalnim popuščanjem ene zaklopke in z nagnjenostjo k aritmiji. Kardiolog mi je svetoval, naj živim čim bolj ‘normalno’. Zanima pa me, kakšne so posledice levokračnega bloka, saj sem nekje prebrala, da sčasoma pride do popuščanja srca. Ne vem niti, ali smem v savno, ali smem uporabljati elektrostimulator za masažo mišic, ali smem izvajati hojo in podobne aktivnosti, kjer se mi pulz dvigne nad 80/min, kar je relativno zgodaj, saj imam v mirovanju pulz 67/min. Hvala za odgovor!
Levokračni blok je izraz s katerim povemo, da so prekinjene prevodne niti po katerih potuje električni dražljaj iz preddvorov v levi prekat. V takih primerih se levi prekat skrči, da izžene kri v aorto , preko dražljajev, ki prihajajo iz desnega prekata, kar pri starejših bolnikih ni več brezhibno in se kaže v obliki hitrejše utrujenosti in zadihanosti pri naporih.
Vzroki za nastanek levokračnega bloka so številni: prirojena napaka, vnetja srčne mišice, ateroskleroza, itd.
V prisotnosti take motnje nima bolnik pri običajnih telesnih obremenitvah nobenih težav. Pri večjih obrementvah se prej zadiha. Zdravil za odstranitev te napake ni. Če obstaja sum, da je blok posledica ateroskleroze priporočamo ustrezno zdravljenje.
Načelno ni zadržkov za obiskovanje savne ali za rabo elektrostimulatorja za masažo mišic.
Spoštovani!
Menda pri meni ni vzrok ateroskleroza, saj bi verjetno to bilo vidno na UZ.
Torej, če vas prav razumem, posledic pri levokračnem bloku ni, in se lahko kljub LKBju normalno rekreiram: tečem, hodim v hrib, plavam,…, zvišam utrip srca tudi na maksimum in ohranjam srce v kondiciji? Hvala za odgovor!