levo koleno
Pred tednom dni sem izvedel skok, tako da sem pristal prečno na siceršnjo smer gibanja (skok v desno, sila je koleno potisnila proti notranji strani).Prisotna je bila rahla bolečina. Naslednji dan je koleno imelo omejeno toleranco za noslinost, gibljivost pa je bila dokaj normalna. Izrazite otekline nisem opazil.
Trenutno stanje je, da z njim nisem sposoben polne obremenitve.Prisotno je tudi rahko škripanje.
Zanima me vaše mnenje.
Hvala
Spoštovani,
takšen mehanizem poškodbe lahko privede do poškodb kolenskih vezi, meniskusov in/ali sklepnega hrustanca. V Vašem primeru bi se lahko poškodovala notranja stranska vez, sprednja križna vez, zunanji meniskus ali pa sklepni hrustanec v zunanjem delu kolena.
Če ostanejo takšne poškodbe spregledane, nezdravljene ali nepravilno zdravljene, se lahko s časom pomembno poslabšajo in marsikdaj postanejo nepopravljive.
Vsekakor Vam priporočam obisk zdravnika!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
povprašal bi vas, kdaj po poškodbi je pametno narediti magnetno resonanco. Razmišljam namreč o samoplačniški varianti. Od poškodbe je približno tri tedne, stanje se je izboljšalo, vendar pa je zadnji teden povsem enako. Pod obremenitvijo je koleno nestabilno, prisoten je občutek, da bo klecnilo. Če koleno dlje časa obremenjujem postane občutljivo, izrazitih bolečin ni, ne oteče, se pa čuti, da nekaj ni v redu. Sprašujem vas predvsem, če je smiselno še počakati. Sem aktiven športnik.
Hvala
Spoštovani,
magnetno resonanco Vam priporočam opraviti ČIMPREJ!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
MR opravil:vse je v redu, le naslednje pa ne:
v področju prehoda prednjega roga v telo lateralnega meniskusa je vidna radialna ruptura, ki sega do prostega roba meniskusa, degeneracija stranskega roga meniskusa.
Radiolog je še dodal, da je podobno poškodbo imela tudi Janica Kostelič, pa je smučala vseeno še dve leti. Kaj pa potem? Radilog je rekel, da se ruptura lahko le poveča, kaj ni to lahko nevarno, lahko pride do odtrganja ipd.
Meni njegov komentar ni všeč, ali je smiselno čakati, zavedam pa se, da poseg le ni tako enostaven, lahko naredi tudi precej škode?
Dobil sem tudi informacijo, da del kjer je ruptura ni tako obremenjen, za kako resno poškodbo pravzaprav gre?
Nikakor ne bi rad stanja poslabšal, po drugi strani pa skušam ostati aktiven kolikor je mogoče, sprašujem predvsem kje je meja,nogomet, košarka, tenis vem, da odpade. Kako pa je s tekom in prsnim plavanjem, lahko to stanje poslabša?
Za vsakršen komentar v času dopustov bom nadvse hvaležen
Hvala
Spoštovani,
meniskus je predvsem amortizer. Ker je poškodovan, Vam odsvetujem VSE sunkovite obremenitve (tek, skoki, hoja navzdol, počepi, zasuki). Predvsem se izogibajte vsemu, kar Vam povzroča bolečine (zelo verjetno tudi prsno plavanje). Bolečina pomeni, da si povzročate dodatno škodo!
Operacija ni nujna, jo je pa priporočljivo opraviti v doglednem času. V nasprotnem je za pričakovati, da se bo raztrganina povečala in da bo potrebno v primeru delne odstranitve meniskusa odstraniti večji del, kar je dolgoročno slabo za koleno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih