Levo koleno
Dober dan,
pri nenadnem šprintu sem začutil pok v mišici na levi nogi, nad kolenom. Počival sem 14 dni in stanje je bilo boljše…Pri ponovni aktivnosti mi je mišica še enkrat poknila…Šel sem na pregled…
Sedaj mi je bilo svetovano mirovanje, in pregled čez 10 dni. V nadaljevanju dajem poročilo preiskave…
Sam, kot laik vidim, da ˇˇkiteˇˇ na moji zunanji strani kolena ni več, v primerjavi z desnim kolenom.
Sem aktiven športnik in se zavedam, da imam pred sabo konkretno situacijo glede kolena in tudi moje prihodnosti…
Zanima me kaj se lahko sploh predlaga v takšnih primerih….kolkr sem se pogovarjal z študenti medicine, ti niso pokazali nekega optimizma pri nastali situaciji.
Hvala za odgovor.
Celoten opis preiskave:
V spodnji tretjini dorzalenga dela levega stegna lateralno je vidna nepravilno oblikovana omejena tekočinska kolekcija, ki je delno septirana, v celoti pa sagitalno meri 41×15 mm. V spodnjem delu je pretežno anehogena, v zgornjem pa tekočina ni povsem anehogena temveč vsebuje odboje. Nekoliko višje je na prečnih prerezih opazna odsotnost vidnosti dolge glave bicepsa, kar je opazno le ob primerjavi z nasprotno stranjo.
UZ gre za razmeroma obsežen intermuskularni hematon, ki je delno organiziran, lahko po popolni rupturi mišice, vendar pa je 14 dni po poškodbi zaradi retrakcije mišice opredelitev za katero mišico gre, dokaj nezanesljiva. Glede na odsotnost vidnosti dolge glave bisepsa ni izključena možnost, da gre za stanje po popolni rupturi te mišice v višini njenega distalnega mišično tetivnega stika.
Drugih UZ vidnih sprememb ni videti.
V prilogi dodajam tudi Slike UZ
Spoštovani,
priporočam Vam nadaljevanje neoperativnega zdravljenja. Verjetno gre res za popolno raztrganino mišice. Le ta se bo zabrazgotinila nekje do 3. meseca po poškodbi.
V zdravljenju je pomembno zgodno raztezanje poškodovanega predela (“stretching”), ter postopno obremenjevanje le do bolečine. Vsekakor v času zdravljenja popolnoma opustite večje in sunkovite obremenitve poškodovane okončine.
Posledice je težko napovedati. Večinoma poškodbe mišic ne zapuščajo pomembnih posledic.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
lep pozdrav imam eno vprašanje , če mi lahko odgovorite.pred enim mesencev sem si pri padcu poškodoval levo rame bil sem na urgenci naredili somi rtg:ki ni pokazal fracturo ampak močno udarnino in viden večji kalcifikat v rotatorni manšeti ob kavljasto spremenjenem arkomionu.naredili so mi uz leve rame:subakromialno,obsežna hiperdenzivna formacija.nekaj aehogenega odboja je okrog dolge glave bicepsa.dg:contusio omae sin.peritenditis calcarea omae sin.priporočili so pregled pri ortopedu,ampak je pa dolga čakalna doba.prej me ni bolelo, odkar sem imel poškodbo,bolečine so močno boleče saj me ponoči bolj kot podnevi boli imam analgetik ibroprufen 600 ampak klup temu so še prisotne bolečine.zdaj bi pa vprašal za odgovor kaj pomeni uz in dg.ali bo potreben op.poseg.za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.lep pozdrav.
V podakromialnem prostoru imate skupke kalcija, ki so posledica dlje časa trajajočih običajno obrabnih procesov. Pri poškodbah se takšni predeli dodatno razdražijo. Zdravljenje je v prvih fazah s protivnetnimi in protibolečinskimi zdravili (kot je tudi Ibuprofen), z lokalnim protibolečinskim in protivnetnim obsevanjem (fizioterapija), včasih (če neoperativno zdravljenje v nekaj mesecih ne prinese pomembnega izboljšanja) pa je potrebna tudi operativna odstranitev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih