Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina levkocitoza

levkocitoza

Lep pozdrav!
Prejšnji teden na pregledu pri medicincu dela sem dobila izvide hemograma (L 13,3, ERIT 4,12, Hb 122, HT 0,366, trombo 152, v diferencialni krvni sliki levkocitoza, nevtrofilija, limfopenija, majhni trombociti, SR 39), ker torej izvidi niso v redu, sem danes test ponovila, pa spet levko 12,1, SR 34, CRP pod 3, ostalo vse približno isto, vključno s pomikom v levo. Poleg tega sem noseča v 28. tednu.
Drugace sem le rahlo prehlajena (samo voden izcedek iz nosu), ne kašljam, bezgavk nimam povecanih, zrelo ni pordelo, pljuča bp, malo slabše se počutim (sem mislila da zaradi nosečnosti), brez vročine, zato me zanima, ce imaš lahko zaradi prehlada kar cel teden levkocitozo, ali bi morala iskati kaka druga žarišča okužbe, a je to v povezavi z nosečnostjo… V bistvu me samo zanima, a me mora kaj skrbet ali lahko na to pozabim?

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani!

Oprostite za zamudo pri odgovoru.

V tem tednu se je število levkocito najbrž spet spremenilo. Včasih so povečani brez posebnega razloga, če pa kadtie, bi bil lahko tudi to razlog. Zaenkrat ni potrebno posebej natančno iskati ev. razlogov. Boste pa tako ali tako opravljali redne kontrole in ob spremembi počutja li kakšnih drugih znakih, vam bodo svetovali dodatne preglede.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!
Enoletni otrok je pred enim tednom, takoj po prenehanju jemanja Ce-clor -ja zaradi laringo-taheitisa, dobil povišano temperaturo do 39.5 st.C v ritki.( Ob pregledu pri pediatrinji je imel ob tem “vnetju” levkocite 34 vsi ostali kazalci vnetja v krvi in preiskava urina so biliv mejah normale.) Po treh dneh visoke temperature in dajanju antipiretikov je povišena tel.temperatura izzvenela in otrok ni imel nobenih posebnih težav. Bil je normalno rzpoložen, jedel je, pil, normalno odvajal vodo, blato-skratka ni kazal znakov kakršne koli prizadetosti. Samo ob naraščanju tel.temperature je bil slabše razpoložen.
Opisano stanje je trajalo tri dni. Po tem je kotbi odrezal bil brez vročine -ponovno tri dni. Po treh dneh je spet zbolel z visoko temperaturo do 40.5 v ritki in ponoči je stokal in se premetaval. Posvečki Voltarena se je stanje izboljšalo in tako je trajalo dva dni, ko enkrat končno zvečer- šest ur po Voltarenu 12.5mg (otrok tehta okrog 10 kg) ni imel več povešane tel. temp. Tudi ponoči je lepo spal oz. ob prebujanju in dojenju se ni premetaval in stokal. Po dveh dneh je spet zbolel z visoko vročino, ki traja sedaj že 4 dni.Samodejno sem mu dala azitromicin. Danes-četrti dan je bil malček bolj ješč, doji in cartla se skoraj non-stop. Ampak vse do takrat dokler drži Voltaren. Sicer nima nobenih kliničnih znakov bolezni-razen pov. temp. seveda. Starejši brat star 2.5 let je pred tednompreboleval infekcijsko mononukleozo, ki je kot bi odrezal takj ko je dobil napotnico za v bolnišnico izzvenela oz. otrok ni imel bolečin v trebuhu in povišane telesne temperature.
Kajnaj strorim?
Vem,da bi morala pred azitromicinom k zdravniku a je otrok popolnoma preplašen, ker je bil veliko pri zdravnikih,v bolnišnici (ob odpustih nobene resnejše diagnoze) in se mi oba otroka smilita. Psihično se mi zdi,da več ne zmorem tega nabadanja, laboratorijev, Napotnic…
Ali moram z mlajšim kljub vsemu k zdravniku ali obstaja možnost,da tudi on preboleva inf. mononukleozo?
Hvala za odgovor in lp..

Spoštovani!

Očitno ne gre za enostavno vročinsko stanje, zato vam težko kolikor toliko suvereno svetujem. Prav lahko bi šlo glede na povedano tudi pri njem za infekcijsko mononukleozo (predvsem nepojasnjeno visoki levkociti – čeprav je nenavadno, da ob pregledu ni bilo veliko monocitov). Glede na to, da so ni ves čas hudo prizadet zaradi bolezni, po moje lahko še nekaj časa poskušate z zbijanjem vročine, kot ste doslej. če pa ne bi mogel piti, ali bi bil bolj prizadet, pa bosta moral kljub vsemu v bolnišnico.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close