Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija levkemija in izpadanje las

levkemija in izpadanje las

Saj vem, da tukaj ni ravno pisanega veliko o levkemiji vendar me zanima, če ti po vsaki levkemiji izpadejo lasje (mislim na terapije).

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Pojma nimam. 🙂

Verjetno pa so tako, kot pri limfomih, tudi pri levkemijah različno hude terapije in s tem tudi izpadanje las.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Metka,

odpadanje las (pa tudi trepalnic, dlak) je spremljano pri vsaki kemoterapiji. Res je, da je odvisno tudi od zdravil, ki jih dobivaš.
Moj sinko se je zdravil po “protokolu” za levkemijo; ki je bil sestavljen iz 3 različnih protokolov: BFM I, CHOP, BFM II. Med BFM I so mu po 14 dneh izpadli vsi lasje in nekaj trepalnic, med CHOP (kjer teče metokraksat) so mu lasje začeli rasti, med BFM II pa je ponovno izgubil vse lase in vse trepalnice.

Lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra hvala za tako izčrpno poročilo. Torej lasje v vsakem primeru izpadejo?

hvala

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Ja, pa ne samo lasje, tudi vse ostale dlake. Koliko je odvisno od terapije.
Lasje so ta manjši problem, čeprav so najbolj vidna stvar.
lp, petra
p.s.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Lahko povem svojo izkušnjo : dokler so mi zdravili levkemijo z biološkimi zdravili in citostatiki v tabletah, mi ni izpadalo nič. Potem, po močni kemoterapiji (pri presaditvi kostnega mozga) pa so mi izpadli vsi lasje, čez kak mesec do dva pa še vse dlake, trepalnice in obrvi. Po par mesecih pa mi zaradi suhosti kože ponovno izpadajo obrvi. Lasje pa lepo rastejo. Čisto isto se dogaja moji kolegici s podobnim potekom terapije, le da je njej že vse lepo nazaj zraslo. Zato nič skrbi – če izpadanje pričakuješ, je že pol manj zoprno, ker te ni nič več strah, ampak veš, da se bo počasi vse lepo obnovilo.

Pozdravljena!

Pred dobrim mesecem sem zaključila s kemoterapijo (8 ciklusov oziroma 16 kemoterapij), Hodgkinov limfom. Prejemala sem kemotrapijo po shemi AVBD, po kateri izpadajo lasje oziroma vse dlake in njen stranski učinek je tudi izguba menstruacije. Vendar pa je to statistični vzorec, saj je pri večini pacientov to stranski učinek delovanja citostatikov. Meni lasje niso izpadli, le nekoliko so se bolj razredčili. Tudi menstruacijo sem imela normalno brez prekinitev.

Po statistiki je tako, vendar pa je vse odvisno od posameznika do posameznika. Zdravila lahko ne povzroče popolne izgube las. ” Nekateri ljudje napačno mislijo, da vsak citostatik vpliva na izgubo las, mnoga od teh zdravil namreč sploh nimajo tega učinka” (Kako premagati izgubo las. Onkološki inštitut Ljubljana, Ljubljana, 2000).

Onkološki inštitut je izdal tudi brošure Pogovori, ena izmed njih je tudi Kako premagati izgubo las. Tam je vse razloženo, kako negovati lase, našteti so citostatiki, ki lahko povzročajo izgubo las, katera pokrivala uporabljati itd. Jaz sem te brošure dobila na oddelku na onkološkem, kjer sem ležala. verjetno jih imajo v vsaki ambulanti na onkološkem.

maja

Spoštovana Metka,

v društvu bolnikov s krvnimi boleznimi se dogovarjamo, da bomo odprli poseben forum, ki bo namenjen prvenstveno levkemiji oziroma bolnikom s krvnimi boleznimi.

New Report

Close