Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Levkemija

Levkemija

Moja sestra boleha za moielomonocitno akutno levkemijo. V časupisu Delo smo zasledili članek, ki govori o zdravilu z imenom STI 571(Glivec). Zanima me če kdo kaj več ve o tem zdravilu.
Romana

Zdravilo je se v klinicnem preizkusanju, zakljucena je prva faza (s sorazmerno obetavnimi rezultati). To pomeni, da raziskujejo vse ucinke zdravila (tudi negativne!) ter ugotavljajo ustrezno doziranje, preden se ga sme registrirati in je dosegljivo vsem bolnikom. Sedaj so v te raziskave vkljuceni prostovoljci. Zdravila se ne da kupiti nikjer na svetu. Predvidoma pa bo kmalu registrirano (najprej) v ZDA. Zdravilo obeta, ker “tarcno” (usmerjeno je na spremenjen protein) unicuje maligno spremenjene celice (in naj ne bi skodilo zdravim). Seveda je pritisk ljudi, da bi dobili zdravilo, velik, vendar mora vsako zdravilo skozi taksen postopek, da je zagotovljena varnost jemanja. Novi izsledki so objavljeni v aprilski stevilki strokovne revije New England Journal of Medicine:

Raziskovalci zaključujejo, da je zdravljenje z STI-571 varno in da ima pomemben učinek tudi pri bolnikih, pri katerih druge vrste zdravljenja niso bile uspeąne. S to ugotovitvijo se strinja tudi uvodničar z londonske Imperial College School of Medicine (N Engl J Med 2001; 344: 1084-5). Po njegovem mnenju bo pri bolnikih, pri katerih je glavni cilj ozdravitev, presaditev matičnih celic ąe vedno ostala najpomembnejąi način zdravljenja, dokler se ne izkaľe, da je mogoče z STI-571 ozdraviti velik deleľ bolnikov. Če bodo raziskave pokazale, da to zdravilo zavira napredovanje bolezni v blastno preobrazbo in zatre tudi z molekularnimi metodami dokazljiv ostanek levkemičnih celic, pa bo po njegovem treba pomen presaditve matičnih celic pri kronični mieloični levkemiji ovrednotiti na novo.

Ce razumete anglesko, obiscite stran
http://www.newcmldrug.com/
Stran je le ljubiteljska (ne strokovna!), vendar so na njej uporabni odgovori na pogosto zastavljena vprasanja (FAQ).
Zdravilo ni vsemogocno, saj celice kmalu izrazijo druge gene in se mu “izmuznejo”. Seveda se raziskovalci trudijo odpraviti tudi to slabost. In se clanek:
http://www.docguide.com/dg.nsf/PrintPrint/154097B411AE8C02852569AC004F4E3D

Zanima me, kdaj bo to zdravilo dosegljivo tudi pri nas.

Nadalje me zanima, kakšne metode zdravljenja levkemije so pri nas in ali je sploh kakšna možnost ozdravitve. Moj prijatelj je namreč v teh prazničnih dneh zvedel, da ima levkemijo. Star je 32 let. Ima samo dva sorodnika, ki bi mu lahko podarila kostni mozeg. Rada bi mu pomagala tudi tako, da mu darujem kostni mozeg, pa me zanima, kakšen je postopek darovanja in kaj se mora ujemat, da bi bila primerna kot darovalka.
Prosim, če opišete tudi postopek zdravljenja.
Hvala.

New Report

Close