levi prednji hemiblok
Lep pozdrav.
Na pregledu glede službe je EKG pokazal levi prednji hemiblok. Ker je dispanzer medicine dela, prometa in športa menil da nisem sposoben za težko delo (šlo je za vojaško služenje) sem se napotil k kardioligu. tam je EKG ponovno pokazal isto diagnozo zato je kardiolog opravil še ehokardiogram ki pa je bil normalen. Zanima me kaj sploh pomeni diagnoza ki mi jo pokaže EKG in ali se lahko sedaj ko spet potrebujem pregled (tokrat glede pilotskega izpita) zanašam na izvid kardiologa?
Naj še povem da nisem nikoli imel težav s srcem, vsa težka dela lahko opravljam brez kakršnih koli težav. Oče ima sicer težave s srcem, ki pa niso posledica dedovanja.
Za odgovore se najlepše zahvaljujem!
EKG in EHO pregled srca sta zelo različni preiskavi.
Pri EKG preiskavi dobimo vpogled v električna dogajanja in skrčenja srca, pri EHO preiskavi pa delovanje zaklopk, pretok krvi v srcu, itd. Diagnoza “levi prednji hemi blok” pomeni, da so v srcu prekinjene prevodne niti v levem sprednjem delu srca.
Taka okvara ne povzroča nobene težave pri običajnih obremenitvah, ni vidna pri EHO preiskavi srca in zdravil za njeno zdravljenje nimamo.
Kolikor mi je znano, so kriteriji za sprejem v pilotsko šolo zelo strogi. Izgleda, da je že majhna nepravilnost v srcu zadosten razlog za odklon kandidata.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Ali je možno da nepravilna drža vpliva na rezultate ki jih pokaže EKG. Ker je zdravnica podala tudi to možnost.
citiram izvid: ‘Pri bolniku ni znakov organske srčne okvare. Opravljen ehokardiogram srca je normalen. Ob premikanju prekordialnik elektrod se EKG občasno zapiše kot varianta S1, S2, S3 tipa, kar je pravzaprav normalna varianta EKG-ja.’
Varianta EKG s sliko S1, S2, S3 tipa je redek pojav, ki je v večini primerov prisotna pri normalno prehranjenih ali bolj suhih preiskovancih pri določeni legi telesa. Pojav včasih imenujemo sagitalni tip. Pri diagnostiki srčnih bolezni je ta pojav brez vsake koristi.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.