Najdi forum

leva dojka

Pozdravljeni!

Moj sine bo v torek star 7 tednov. Se polno dojiva in je pravi mali požeruhec, vendar meni nagaja leva dojka.
Že por. sem začela dojiti z nastavki ker imam majhne bradavice in tudi bolečine ob dojenju so bile skorajda neznosne.Sem potem doma poskusila brez nastavkov vendar so se bolečine v bradavicah ponovno pojavi, kljub pravilnemu pristavljanju.
Ves čas pa mi dela težave leva dojka, ki je že v osnovi malenkost večja od desne. Kljub dojenju z nastavkom me vsakih nekaj dni boli bradavica. Otroka pristavljam izmenično, eno dojenje na levi, naslednje na desni, vendar leva dojka proizvaja tako da bi lahko dojila ves ćas samo na njej. Edino po podaju je mehka potem pa že roku ene ure polna in trda in začne ˝spuščati˝. Otroka pristavljam na cca 3 ure.
Danes zjutrajj sem opazila da je bradavica in del kolobarja na levi strani drugačne barve od desne. Kot da bi bila vneta. Me pa tudi precej boli, tako da bi bila najraje brez modrčka, ampak je to nemogoče.
Ne vem kaj naj naredim. Lepo prosim za nasvet.

Polona

Polona, pozdravljeni!

Vaš 7t star dojenček se polno doji, predvidevam, da lepo napreduje, težava pa je v bolečih bradavicah in predvsem na levi dojki.

Neznosne bolečine pri dojenju niso povezane s tem, da imate vi majhne bradavice (razen če sta morda bradavici vdrti, ne izstopita?), velikost bradavic pri dojenju ni prav nič pomembna, saj se otrok ne sme dojiti na bradavici. Možno je, da gre za težave pri pristavljanju ali za to, da ima vaš fantek neko neobičajno tehniko sesanja, kar je včasih težko na zunaj opaziti.

Nekaj vprašanj:
– Se morda pri podojih sklonite nadenj?
– Imate velike dojke?
– Ste morda zelo svetlopolti, imate občutljivo kožo, ste imeli v nosečnosti strije…?
– Sta predela bradavic/kolobarja pordela, pekoča, skeleča ali kaj podobnega (tudi ko ne dojite)?
– Lahko opišete bolečino, boli bolj na vrhu bradavic, na robu, imate občutek, da otrok drgne kožo, je bolj boleče na začetku ali proti koncu podoja ali morda ves čas, tudi ko ne dojite?
– Je fantek prižet/zarinjen v tikivo dojke in zaobjame velik del kolobarja?
– Ali fantek lahko stegne jeziček do/prek spodnje ustnice (preverjamo možnost prekratkega jezička)?
– Kaj pa membrana pod jezičkom, poglejte ali je morda priraščena bolj proti konici jezička in zateguje jeziček nazaj?
– Koliko časa traja podoj na eni dojki?

Razlika med velikostjo dojk je prisota skoraj pri vsaki ženski, to ni pomembno. Je pa možno, da je položaj na levi za vaju oba boljši ali da otrok iz nekega vzroka tam aktivneje sesa, pa se tvori tam mleko hitreje.

Če pristavljate fantka na trdo dojko, ko je kolobar že precej napet in tog, potem je lahko tudi to vzrok za poškodbe. Poškodbe in bolečine se pogosto pojavijo v takih situacijah. Bi lahko fantka pristavili morda že prej ali toliko spi, da ne morete več kot na 3h?

Bi lahko po podoju vsaj kratek čas dojili še na drugi dojki, da se malo sprosti mleko in da ta dojka do naslednjega podoja ne bo tako zelo napeta?

Se vam vnetje kaj slabša? Vnetje bi prepoznali verjetno tudi po pekočem in skelečem občutku. Lahko da gre za glivično vnetje.

Poglejte, kaj bi lahko morda še naredili za boljše celjenje, kar še niste. Konkretno pa upam, da bova kaj pogruntali še iz gornjih vprašanj. Se opravičujem, jih je veliko, vendar so te težave kar zoprne in vzroka ni lahko ugotoviti še v živo, kaj šele po internetu.

Dojenje boli:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571 (glivično vnetje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5841523 (5t, poškodovane bradavice, seznam vprašanj)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5832390 (2m, težave s pristavljanjem?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979893 (več možnih razlogov, vnetje lojnic)
Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4507170 (3t, ragade, antibično zdravilo Fucidin)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)

Tole pa moram kopirati, ker še nismo vzpostavili spetne strani LLL Slovenija:
——

NEGA BRADAVIC OB DOJENJU

Dojenje je veščina, ki se je mora ženska priučiti. Če vas bradavice bolijo do te mere, ko to ni več samo rahla občutljivost, kakršno med otrokovim pristavljanjem občutimo v prvih dneh po porodu, potem utegnejo biti potrebne spremembe, ki vam bodo omogočile, da bosta z otrokom dojenje doživljala kot prijetno in v njem uživala.

Raziskave so pokazale, da sta glavna vzroka za ranjene in vnete prsne bradavice način, kako mati otroka pristavi ter način, kako se otrok na dojko prisesa. V pomoč vam bo, če se boste še pred rojstvom otroka udeležile srečanj lokalne skupine La Leche League, da vidite pri dojenju druge matere. Ko se ženska nauči pravilnega pristavljanja, se bolečina poleže ali povsem poneha. Ko popravimo tehniko pristavljanja in prisesavanja, razbolenim in razpokanim bradavicam pogosto odleže in lahko se začnejo celiti.

KAKO SE LAHKO PRIPRAVIM NA DOJENJE?

Za zagotavljanje čistoče dojk in bradavic zadošča navadno umivanje. Milo lahko kožo razdraži, saj odstrani naravno razkuževalno mazivo, ki se izloča okoli bradavice.

Če imate ploske ali vdrte bradavice, lahko kljub temu dojite – otroci se hranijo iz dojke, ne sesajo samo bradavic. Vendar pa boste v prvih dneh verjetno potrebovali pomoč. Po rojstvu otroka lahko pol ure pred hranjenjem poskušate izvleči bradavice z nošenjem posebnega nastavka, lahko pa tik pred podojem uporabite črpalko.

KAKO SE LAHKO IZOGNEM RANJENIM BRADAVICAM?

Ne glede na to, kaj vam kdorkoli govori, dojenje ne bi smelo boleti! V prvih dneh dojenja lahko na začetku podoja, ko otrok začne sesati, dobite občutek, kakor da bi se tkivo raztezalo. Bolečina, ki traja skozi ves podoj, pa je ponavadi znak, da morate spremeniti način pestovanja in pristavljanja.

Naučite se prepoznavati prve znake lakote. Tako boste imeli dovolj časa, da boste otroka namestili v pravilen položaj, on pa se bo v miru prisesal, še preden bo postal obupno lačen.

Poskrbite, da boste med podoji sproščeni in da vam bo udobno. Pod komolce ali hrbet si podložite blazine, da ne boste po nepotrebnem preveč obremenjevali rok, križa in ramen.

Otrok naj se približa dojki – in ne obratno.

Če boste imele prepolne dojke, se bo otrok teže prisesal. Če ne bo mogel zajeti večjega dela bradavičnega kolobarja, bo zagrabil samo bradavico, kar bo bolelo. Prepolnim dojkam se izognete s pogostim dojenjem. Da se bo otrok laže prisesal, si pred podojem z roko iztisnite nekaj mleka, toliko da se dojka zmehča.

Če želite otroka odmakniti od prsi, z mezincem razprite otrokovi čeljusti in prekinite sesanje. Če boste otroka kar na lepem povlekli stran od prsi, lahko ranite bradavico.

Nobene potrebe ni, da bi si pred vsakim hranjenjem umivali bradavice. Nekatere kreme in pršila lahko sluznico celo razdražijo.

Težave vam v prvih tednih dojenja lahko povzroči uporaba t.i. »nadomestnih bradavic« – stekleničk, dud ali nastavkov za dojenje. Vse te otrok sesa zelo drugače kot dojko (gre za gibanje čeljusti, jezika in ust). Če bo na enak način sesal tudi dojko, lahko rani bradavice. Nekateri otroci začnejo potem, ko se navadijo na »nadomestne bradavice«, dojenje zavračati.

KAJ LAHKO NAREDIM, ČE ŽE IMAM RAZBOLENE OZ. VNETE BRADAVICE?

PRISTAVLJANJE IN PRISESAVANJE

Najbolj običajen položaj, v katerem pestujemo dojenčka med dojenjem, je t.i. zibelka.
• Dojenčka zasukajte na bok, tako da je s celim telesom obrnjen proti vam.
• Dojenčkovo glavo položite v komolčni pregib, trup podpirajte s podlahtjo, z dlanjo pa ga primite za ritko ali stegna.
• Dojenčkovo uho, rame in bok naj bodo v ravni črti.

(tekst pod prvo sliko:)
• Če boste pod dojenčka podložili blazino, ga boste lahko držali v višini prsi, ne da bi naprezali ročne, ramenske, vratne ali hrbtne mišice.
• Dojko si podprite tako, da jo z nasprotno roko objamete med palec in ostale prste.
• Z bradavico dregnite dojenčkovo zgornjo ustnico.

(tekst pod drugo sliko:)
• Počakajte, da dojenček na stežaj odpre usta. Če želite, še same odprite usta in recite: »Odpri!«
• Roko, na kateri vam leži, pritegnite k sebi; rajši, kot da bi dojko približevale dojenčku, njega približajte dojki.
• Dojenček mora z usti zajeti velik del kolobarja.

(tekst pod tretjo sliko:)
• Dojenček lahko z nosom sloni na dojki, medtem ko njegova bradica počiva v tkivu dojke; nosnice so proste za dihanje, glavica je rahlo nagnjena nazaj, telesce pa v celoti prižeto k materi. Če si z drugo roko podpirate dojko, potem pazite, da s palcem ne boste pritiskali navzdol, saj lahko na ta način bradavico potegnete vse preveč ven.

OSKRBA BOLEČIH BRADAVIC

Medtem ko ugotavljate, kaj bi lahko bil razlog za boleče, razpokane ali krvaveče bradavice, in si prizadevate, da bi ga odpravile, je zelo pomembno, da dojenja ne prekinjate. Če je otrok pravilno prisesan in ima bradavico globoko v ustih, je bradavica zaščitena pred nadaljnjimi poškodbami. Nepretrgano dojenje zmanjšuje verjetnost, da bi se mlečni vodi zamašili, in seveda zagotavlja, da otrok dobiva dovolj mleka.

Medtem ko odpravljate vzrok težav, lahko preizkusite vsaj kakšnega od naslednjih ukrepov, ki pomagajo, da postane dojenje prijetno:
• Izmenjaje spreminjajte pristavljalne položaje (t.i. »zibelko«, »navzkrižno zibelko«, »nogometno žogo«) oziroma, če ponavadi dojite sede, začnite dojiti leže. Na ta način boste dosegli, da bodo dojenčkova usta zajemala dojko pod različnimi koti.
• Dojiti začnite na manj razboleni strani, ko pa začutite, da se je sprožil izcejalni refleks, dojenčka nežno prestavite na drugo stran; seveda bodite še posebej pozorni na pravilno pristavljanje in prisesavanje. Nekatere matere si, dokler se ne sproži izcejanje, pomagajo s sprostitvenimi dihalnimi vajami.
• Po končanem dojenju si na bradavice iztisnite par kapljic mleka ali kolostruma, narahlo razmažite in pustite, da se na zraku osušijo. V mnogih kulturah materino mleko, znano po svojih antibakterijskih lastnostih, uporabljajo za zdravljenje kožnih vnetij. Vendar pa to ne pride v poštev, kadar je razbolelost posledica glivičnega obolenja.
• Danes se ne priporoča več ne sušenja bradavic s sušilcem za lase ne pod lučjo, saj omenjeni metodi, kot se je pokazalo, povzročata nadaljnje poškodbe tkiva.
• Ustrezna vlažnost tkiva pospešuje celjenje in preprečuje nastanek krast. Bradavico nežno popivnajte; potem vzemite za grahovo zrno modificiranega lanolinskega mazila, ga med čistimi prsti razmažite in nanesite na bradavici in kolobarja. Lanolina ne vtirajte, ampak ga nanašajte tapljaje. Tako boste ublažili bolečino in ohranili naravno vlažnost kože. Zelo pomembno je, da imate dobro očiščene roke in da se ob nanašanju mazila ne dotikate drugih, nepoškodovanih mest.
• Uporabljajte čisti, biološko pridelani lanolin za doječe matere. Druga mazila utegnejo vsebovati visoke vrednosti pesticidov in ostanke detergentov, za katere zdaj vemo, da lahko povzročajo t.i. alergijo na lanolin.
• Če vaše bradavice zaradi pritiska oblačil ali modrčka trpijo dodatno nelagodje, si jih po dojenju namažite z lanolinskim mazilom, tako da si olajšate bolečino, jih zaščitite in omogočite celjenje, nato pa uporabite še prsne školjke z velikimi odprtinami.

Ko gre za razbolene ali razpokane bradavice, se bolečina v večini primerov poleže, ko se naučimo pravilnega pristavljanja in otroku pomagamo, da se pravilno prisesa. Redkokdaj je potrebno dojenje povsem prekiniti. Spričo številnih prednosti, ki jih dojenje prinaša tako materi kot otroku, je dojenje vredno nadaljevati.

VZROKI ZA BOLEČE BRADAVICE

Prenapete dojke v prvih dneh po porodu so lahko trde, napete in občutljive za dotik. Težavi se lahko izognete, če dajete dojenčku vse od rojstva naprej možnost, da se pogosto doji. Otroka dojite najmanj na dve uri, le ponoči si morda privoščite po en štiriurni premor. Nikar ne omejujte trajanja posamičnega podoja – to je navada, ki temelji na zmoti, da se na ta način ognemo bolečim bradavicam. Če se dojke preveč napnejo, se utegne zgoditi, da bo lahko dojenček zagrabil samo bradavico, ne pa tudi dela kolobarja. Pred dojenjem si lahko poskusite dojke nežno zmasirati pod prho ali pa si jih obložite s toplimi, vlažnimi obkladki. Preveč napet kolobar lahko poskusite zmehčati tako, da si nekaj mleka bodisi z roko ali pa s črpalko iztisnete. Dojenček se bo iz prenapete dojke dojil s težavo in posledica bo – še večja napetost. Če pa pred tem iztisnemo toliko mleka, da napetost popusti, se dojenček zlahka prisesa in nasploh olajša napetost.

Raba nadomestnih bradavic, kakršni so cuclji, dude in nastavki za dojenje lahko povzroča težave, kajti dojenček v teh primerih na drugačen način premika tako čeljusti kakor tudi jezik in usta. Zato se lahko zgodi, da vas bradavice začnejo boleti (ker otrok narobe sesa) ali pa začne dojenček dojko celo zavračati, kar lahko vodi v zamašene mlečne vode. Osebju v porodnišnici in vsem domačim povejte, da ne želite posegati po nadomestnih bradavicah. Če je dohranjevanje dojenčka nujno, potem ga hranite iz skodelice, po žlički, s kapalko ali brizgalko.

Nepravilno prisesavanje je problem, ko dojenček ne objame z usti dovolj velikega dela kolobarja ali pa ne drži pravilno jezička. Otrok mora znati dojko zajeti tako, da bradavica sega globoko v ustno votlino. Najprej preverite, v kakšnem položaju dojenčka pristavljate (glej slike). Preden mu ponudite dojko, počakajte, da na široko odpre usta, in preverite, ali ima jeziček iztegnjen naprej. Spodnja ustnica ne sme biti zavihana navznoter. Če kaže, da se dojenček slabo prisesava, velja poklicati na pomoč svetovalko za dojenje.

Ploščate ali vdrte bradavice so lahko problem, če dojenčku onemogočajo, da bi bradavico zajel v usta in se pravilno prisesal. Že v času nosečnosti lahko za modrčkom nosite prsne školjke, ki narahlo raztegujejo bradavico in področje kolobarja. Včasih svetujemo nežno iztiskanje ali posebne vaje, ki bradavico izvlečejo. Če ploščate ali vdrte bradavice opazite šele po porodu, lahko omenjene postopke izvajate med posamičnimi podoji. Otrok, ki je pravilno prisesan, lahko učinkovito izvleče tako ploščato kot vdrto bradavico.

Snemanje otroka s prsi, ne da bi prej prekinili sesanje, je lahko boleče in lahko poškoduje nežno tkivo. Če je dojenček pravilno prisesan in dobro vleče, bo hranjenje končal sam tako, da bo, medtem ko bo tonil v spanec, bradavico izpustil. Če dojenčku dopuščamo, da sam odloča o koncu podoja, na ta način zagotovimo, da je deležen ustreznega razmerja med prednjim in zadnjim mlekom. Če sklenete, da boste otroka snele s prsi, še preden je končal, najprej prekinite sesanje. To lahko storite bodisi tako, da pritisnete na dojko v neposredni bližini otrokovih ust, da potisnete navzdol otrokovo čeljust ali pa tako, da v kotiček otrokovih ust vtaknete prst.

Osebne higienske navade lahko pripeljejo do bolečih bradavic. Ogibajte se pretesnih modrčkov, ki stiskajo bradavice. Ogibajte se tudi sintetičnih modrčkov ter blazinic za dojenje iz umetnih materialov, ki zadržujejo vlago in ne prepuščajo zraka. Milo in alkohol izsušujeta bradavice. Mazila za bradavice, ki vsebujejo antibiotike, steroide, adstringense ali anestetike, lahko poleg tega, da škodijo otroku, povzročajo tudi občutljivost tkiva. Če pa bradavice, namazane s te vrste pripravki, pred dojenjem brišete, lahko tkivo s tem še bolj poškodujete. Bodite pazljivi, ko v bližini bradavic nanašate kolonjske vodice, deodorante, utrjevalce za lase ali puder v prahu. Za higieno prsi in bradavic zadošča redno umivanje s čisto vodo.

Suha koža. Bradavice utegnejo popokati zaradi raztezanja kože ali zato, ker je v otrokovih ustih pač ves čas vlažno.

Drugi vzroki, med katerimi so nepravilno sesanje, ustne gobice, ekcem ali nepravilna raba mlečne črpalke, utegnejo terjati pomoč zdravnika. Če do bolečin pride kljub temu, da se dojenček lepo doji in da sami nimate drugih težav, pokličite svetovalko za dojenje.

MANJ POGOSTI VZROKI ZA BOLEČE IN VNETE BRADAVICE

Glivično vnetje – Simptomi se kažejo kot huda bolečina v bradavicah in dojkah, ki traja ves čas podoja, pa tudi po njem. Bradavice so lahko srbeče ali vnete, bolj rdeče, včasih je viden tudi osip z drobnimi mehurčki. Otrok utegne imeti v ustih bele glivične obloge. Zdravnik vam bo predpisal zdravilo, primerno za oba.

Ekcem ali dermatitis – Stik z milom ali drugimi kozmetičnimi pripravki lahko povzroči vnetje kože, če pa je otrok že starejši, so lahko za to krivi tudi koščki hrane, ki ostanejo v ustih po obroku goste hrane.

Zobenje in grizenje pri starejših otrocih – Otrok, ki je pravilno prisesan, ne more gristi, saj je njegov jezik med zobmi in dojko. Naučite se prepoznati, kdaj se bliža konec podoja. Pripravite prst, da boste otroka odmaknile od prsi, še preden vas bo imel priložnost ugrizniti. Če pa že zagrize, mu lahko glavico tesno pritisnete ob dojko in mu s tem deloma zaprete dihalne poti. Tako bo prisiljen bradavico izpustiti. Medtem ko se doji, mu naklonite vso svojo pozornost, saj nekateri otroci grizejo, da bi vzbudili pozornost.

Nosečnost – Hormonske spremembe lahko povzročijo občutljivost bradavic. Lahko si ročno iztisnete nekaj mleka, da spodbudite izcejalni refleks, in poskusite z menjavo položajev. Vaš malček utegne skrajšati čas podoja.

Nepravilna ali pretirana uporaba mlečne črpalke.

Nepravilno sesanje – simptomi, ki vas bodo opozarjali, da gre za to težavo, so: »padanje« z dojke, cmokanje in mlaskanje, ki sta posledica nenehnega prekinjanja dojenja, ter počasno pridobivanje na teži. Če mislite, da se vaše težave skrivajo tu, se obrnite na svetovalko za dojenje.

——–

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close