Letni dopust pred porodniško
Pozdravljeni!
Moje vprašanje sicer ni najbolj zdravstvene narave… Mogoče pa bi mi lahko kdo od bralcev pomagal s pojasnilom.
V naši kadrovski službi namreč trdijo, da moram izkorististiti polovico rednega letnega dopusta še pred odhodom na porodniški dopust! Za kaj takega nisem slišala še od nobene kolegice, ki je bila na porodniški – vse so si celoten dopust prenesle naprej v naslednje leto, da so bile lahko dlje z otročkom.
Sem trenutno na bolniški in zaradi rizične nosečnosti tudi še bom na bolniški do nadaljnega. Tik pred nastopom porodniške, to naj bi bilo začetek februarja, bom izkoristila še dopust iz letošnjega leta. Če moram res koristiti še polovico dni rednega letnega dopusta iz l.2002, moram bolniško predčasno prekiniti, kar pa se mi zdi čisto nepotrebno…
Ali ne morem vseh dni rednega dopusta prenesti v l.2003 in ga porabiti do konca junija v l.2003?
Hvala za vse odgovore,
Klara
Res trenutno še velja tako, da lahko celotni letošnji dopust prenesemo v leto 2002 in ga izkoristimo najkasneje do konca junija. Pripravlja pa se nov Zakon o delovnih razmerjih, ki bo predvidoma sprejet naslednje leto in naj bi začel veljati 1.1.2003. Po novem pa žal ne bo več tako, ampak bo lahko prenesel dopust v naslednje leto samo tisti, ki bo v tekočem letu delal vsaj šest mesecev.
Sama grem na porodniški dopust 12. januarja. Tistih nekaj dni v januarju bom izkoristila dopust, preostanek pa mi bo žal propadel, ker bom pač celo leto 2002 na porodniški in ne bom izpolnila pogoja šestmesečnega dela v tekočem letu. Ker boš nastopila porodniško začetek februarja, bo pri tebi žal enako – seveda pod pogojem, da bo v tem času res sprejet nov zakon – pri našem parlamentu se pa nikoli ne ve.
Lp,
Katarina
Draga Klara!
Morda je “zahteva” vaše kadrovske službe povezana z dejstvom, da je pravica do regresa povezana s pravico do dopusta.
Torej, če so tako dosledni v vsem, se vam kmalu obeta še regres:-))
Le “potipajte” jih malo.
Na vašem mestu izkoristiti nekaj dopusta pred nastopom porodniškega dopusta sploh ni tako slabo, saj velja:
a) če nastopite porodniško iz bolniškega staleža, jo nastopite 45 dni pred terminom poroda
b) če nastopite porodniško iz dela, jo nastopite 28 dni pred terminom poroda.
Po nastopu porodniškega dopusta pa za vse velja enako število dopusta za nego otroka. Torej ste v primeru b) na boljšem za 17 dni!
Upam, da se z novo zakonodajo ni kaj spremenilo. Pozanimajte se še na pristojnem Centru za socialno delo.
Lep pozdrav!!
Spoštovani !
Sem v 26 tednu nosečnosti.Moja nosečnost poteka kolikortoliko brez večjih težav , vendar pa imam zadnje dni težave z dihanjem. V začetku sem mislila da je to zaradi tega, ker nosim otroka precej visoko in da mi pritiska na pljuča, pa mi je moja splošna zdravnica to zanikala.
Problem pri dihanju pa izgleda tako, da ko poskušam zajeti zrak ga ne morem zajeti do konca ( se ne dogaja vedno vendar pa velikokrat ) ali pa ne morem dihati skozi nos in diham samo skozi usta.
Ali je možno da so te težave povezane z povečano telesno težo saj sem se do sedaj zredila že za 16 kilogramov.( se pa zelo visoka 180 cm ) in mislim da moja kondicija zaradi tega ni nič slabša.
Počasi se me že loteva panika saj ne vem več s čim naj to povežem je pa res da mi zadnje čase skače tudi Tlak od 110 74 do tudi 140 / 90.
Hvala za odgovor !
Karin
Draga Karin,
glede na to, da je vsaj teoretična možnost tudi česa pomembnejšega (mikroembolizmi?), bi svetoval, da vas pogleda vsaj še internist oziroma, da se v pregled vključi še EKG (posnetek električne aktivnosti srca), RTG pluč, če ni nujno namreč v nosečnosti ne delamo kar tako. Zelo verjetno pa gre za psihosomatske težave oziroma nepomembne simptome v nosečnosti, povezane z njo. V nosečnosti se namreč trebušni organi prerazporedijo navzgor in pritiskajo na prepono, ki zato postane za svoje delo ovirana, je pa pomembna dihalna mišica. Pri prestavljanju iz trebušnega načina dihanja na “dihanje s prsnim košem” pa pogosto nastopijo težave, predvsem pri ženskah, ki skoraj nič ne dihajo z medrebrnimi mišicami prsnega koša.