letalo in prebolela tromboza
Stara sem 22 let in sem pred letom in pol sem prebolela GVT leve noge (vzrok nastanka naj bi bila kontracepcija – KT). Letos septembra grem za 2 tedna na počitnice v Tunizijo, kamor bom seveda letela z letalom. Zanima me ali moram pred tem na kakšen posvet ali pregled krvi k zdravniku? Vem da je potrebno na letalu čim več gibanja…strah me je da se mi nebi tam kaj zakompliciralo glede tega, saj je to zelo daleč od doma….kaj mi svetujete vi…
hvala za odgovor….LP
Spoštovani,
Let iz Ljubljane do Severne Afrike ni tako dolg, da bi bil problematičen za bolnike, ki imajo za sabo GVT. Vsekakor ne bo odveč, če se boste med letom v avionu kratko sprehodili in boste tudi pri sedenju premikali noge.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Pozdravljeni
Če je pri vas bila 10. junija potrjena globoka venska tromboza (GVT) in želite leteti 4. oktobra, je to skoraj 4 mesece kasneje. V večini primerov je potovanje z letalom po 3 mesecih od začetka zdravljenja GVT varno, če je zdravljenje uspešno, simptomi so pod nadzorom in ni zapletov (npr. pljučne embolije). Vsekakor svetujem posvet z angiologom oz. zdravnikom ki vas je zdravil in sicer septembra, da se potrdi stabilno stanje.
Lp