Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Let in odprto ovalno okno

Let in odprto ovalno okno

Spostovani.

Zanima me ali lahko normalno letim na krajsih letih (do 3 ure) , ce imam pfo? Imela sem.migrene z avro, sedaj nic bec. Stata sem 40. Ostalih tezav povezanih s pfo ni bilo k sreci.

Spoštovana,

Kratek odgovor. Dda, v večini primerov lahko povsem normalno letite tudi s PFO, še posebej pri krajših letih (do ~3 ure) in ob odsotnosti zapletov.

LP

Hvala za odgovor. Uživam 3 omega 3 kapsule na dan, zaenkrat zapletov ni bilo. Nekaj časa že tudi nimam več migren z avro. Če veliko pijem, razmigavam noge na letalu, bo vredu ali je boljše Aspirin?

Spoštovana

Najboljša preventive je ta, ki jo že omenjate, dovolj tekočine (voda, ne alkohol), razgibavanje nog na letalu,vstajanje, če je možno, izogibanje tesnim oblačilom.

To je prva in najpomembnejša linija zaščite.

Rutinsko jemanje aspirina samo zaradi kratkega leta pri PFO ni priporočeno, če nimate predhodne tromboze, nimate kapi/TIA, nimate dodatnih dejavnikov tveganja (kajenje, hormonska terapija, znane motnje strjevanja). Aspirin zmanjšuje arterijske trombe, potovalna tromboza je predvsem venska, tveganje za krvavitve obstaja, korist pa je majhna. Aspirin se običajno svetuje le po navodilu kardiologa ali nevrologa, ne preventivno “za vsak let”.

LP

New Report

Close