lesena ali plastična okna?
Plastična okna so zakon ,še posebej če je na zunanji strani ALU okvir,nobenega vzdreževanja ,zelo obstojna ,lepo se čistijo .
Za lesena imamo same slabe izkušnje jih nemaram (les se širi,krči -zvijanje ,dež uničuje barvo ali lak-odstopanje,če lesenega malo poškoduješ se vsetakoj opazi,na kljuki se vijaki hitreje razmaje,jo….)
Nikoli jih ne bi dal na svojo hišo pa naj jih kar hvalijo kako so kvalitetna .Če upajo naj dajo garancijo
10 let da z njimi tudi pikice nebo narobe.
Pa še to sem pozabil napisati ,zakaj jih v Nemčij mečejo ven zato, ker so v samem štartu dajali preslaba tesnila.To se danes ne dogaja več.
Hvala lepa da imaš z lesenimi okni toliko vzdrževanja po tolikih letih: brušenje,premazovanje ,lakiranje,in na koncu nastane sama pacarija za katero porabiš veliko ,veliko časa.
Odločitev je vaša!
Potem pa nisi videla veliko oken v svojem življenju.
Živim v novejši stanovanjski soseski večstanovanjskih hiš – lesena okna, stara deset let, so kot nova, niti od daleč še ni potrebe po osvežitvi.[/quote]
NImaš prav, veliko oken sem videla in tudi očistila. Najbrž pa vaših res nisem videla, kar pa spet ne pomeni, da so lesena okna enostavna za vzdrževanje. Tako pravijo tudi drugi, ki so se na to temo oglasili.
Marsikdo je že napisal, da plastična okna ne dihajo napram lesenim in je zaradi tega potrebno pogosteje zračiti. V MIK-u ponujajo nek mikrovent sistem za prezračevanje… ima kdo izkušnje s tem?
(Mmg: glede na to, s čim vse so lesena okna prebarvana ali je še moč govoriti o tisti naravnosti in o tem, da les “diha?)
Moji imajo lesena, dobra okna, sam se je pa eno že pokvarilo in se ne da popravit. Mamo jezi, da jih je treba barvat in bi jih najraje zamenjala. Da se pa notri dihat. Kjer imajo PVC, so meni sicer čisto OK, sam v prostoru je lahko zadušljivo. V izbiri teh dveh bi jaz verjetno PVC zaradi praktičnosti, so mi pa lesena lepša… Na srečo imamo mi aluminij, ene malo boljše profile, in so in lepa in fajn je not dihat, faktor izolativnosti je pa zaradi načina montaže, profilov in boljšoh stekel, še vedo preračunan samo na 1. Manj ni šlo, niti ni potrebno.
gledal lesena okna in pa plastična..tista lesena katere delajo iz profilov pa so brez vzdževanje ne dihajo nič bolje ko pa PVC. Samo dihanje oken pa seveda ni skoz les,temveč skozi slabše tesnenje na tesnilih.Je pa dejstvo, da nas itak nategujejo okol tega pa s tisimi komorami in podobnim..razžiritveni dodatki so namreč voti čistm imajo le eno komoro!!! Ni mi jasno čemu pol služi 7 komor pa kaj je pol bolje. Po moje je tko ko špeh ..debelej ko je bolš je pa naj bo PVC al pa les.Da o prepustnosti stekel ne govorim itak argon razpade po 10 letih ali pa prej tko da karkol boste vgradil bo čez 20 let totalno zastarelo in nuporabno.
l.p.
Da razčistimo okrog “dihanja” oken…
NOVA kvalitetna okna NE DIHAJO, ker NE SMEJO in ni važno ali so plastična, alumijasta ali lesena.
“Dihajo” stara razmajana okna, ker ne tesnijo je pa res, da tam ni toliko plesni, ker imate prepih…je pa zato večji račun za kurjavo.
Res pa je da se proizvajalci poslužujejo trikov za ovce stričt tako recimo nek celjski ponudnik ponuja prezračevalne lopute v NOVIH !! oknih !?
Torej kupiš nova okna, da ti tesnijo kot stara…bravo..no ovčke pa kar kupujejo
Ne vem kateri izraz bi se dalo uporabit, ampak dejansko se meni zdi občutek v prostorih s PVC okni bolj tak, da se ne da dihat, ne glede na izolativnost… Plesni pa itak v nobenem primeru ne sme bit v prostoru… Veliko jih ima s tem probleme, zaradi popolnoma napačnega pristopa h gradnji… Hiše se čisto prehitro zapirajo in če je gradnja klasična, to ne gre… Pri nas ni nič plesni, pa ne zato, ker piha – ker pač ne 🙂 Mi imamo mogoče res malo boljša okna, ker pač jih sami tudi delamo, ampak je dejstvo, da je, vsaj po mojem bolj pomembno, kako izolacijo daš sicer na hišo, sploh na mansardi, toplota gre pač gor. Smo pa imerli v stanovanju, kjer se nam ni zdelo smiselno menjat oken, sicer s tem ful probleme – so bila okna “kao” nova, lesena – lastnik jih je menjal malo preden smo kupili stanovanje in je res dobesedno pihalo spodaj :))) Pozimi je bilo precej mrzlo in tudi polno plesni, črno… Star, lsabo izoliran blok pač. Je pa sicer res, da za reklamo včasih podjetja spravijo ven take, da bi meni bilo nerodno 🙂 To za te lopute sem slišala – halo, kot da ne moreš okna enostavno odpret 🙂