Najdi forum

lepo počasi

Pozdravljeni!

Rada bi se začela aktivno gibati in zdravo živeti. Ker pa sem popolnoma brez kondicije ne vem s čim naj začnem in kako. Gibala bi se rada vsak dan zato me zanima ali obstaja kak program vadbe, ki se ga lahko držim. Stara sem 28 let.

Hvala in lep pozdrav.

Odvisno kaj imaš v mislih – aerobno ali anaerobno vadbo. Če imaš v mislih prvo:
– sprehodi odpadejo oz. so kot sama in edina aktivnost premalo za vzdrževanje kondicije in hujšanje v kolikor imaš tudi to v misli. Vpiši se fitnes klub, začni postopoma, v mejah trenutnih zmožnosti pač. Par minut kolesa (to ne pomeni 5), par minut stepera, kolikor je v tvoji moči se drži diete in rezultat ne izostane. Vse vaje pa izvajaj intenzivno in zavzeto, saj le takšno delo prinese željene uspehe. Torej motivacija, kar pa ne dvomim da ti primanjkuje. Če ti fitnes kot zapri prostor ne paše ti ostaneta še tek in kolesarjenje.

– v kolikor pa te zanima “bildanje” pa lahko v fitnesu dobiš univerzalni program, lahko pa mi napišeš nekaj osnovnih podatkov o sebi in pričakovanja pa ti sestavim osebnega. Dosti volje ti želim!

LP, miki

Petra,

za splošno kondicijo in dobro počutje bi ti priporočal zmerno aerobno aktivnost. Idealen je npr. lahkoten (pogovorni) tek. Pogovorni se imenuje zato, ker je meja aerobnega praga približno tam, kjer ob teku pogovor ni več mogoč — zmanjkuje nam zraka. Drži se pod to mejo in postopoma boš lahko tekla vedno hitreje in dlje. Zame je tek tudi sicer aktivnost, ki najbolj sprošča, razbremenjuje psiho in spravi v dobro voljo. Krivec za to so tudi endomorfini – “hormoni sreče”, snovi, ki se sproščajo ob dalj časa trajajoči aktivnosti.

Za tek si lahko program sestaviš sama, ali pa vzameš kakega, ki je prilagojen začetnikom v kaki knjigi o fitnesu (npr. Sharkey Fitness & Health). Bistveno je, da začneš z ogrevanjem ter zelo počasnim tekom. Na začetku ugotovi koliko lahko sploh (brez večjega napora) pretečeš, ne da bi se popolnoma izčrpala. Nato iz tedna v teden povečuj razdaljo in hitrost, skladno s tem ko se večajo tvoje fizične zmogljivosti.

Tudi pozimi je tek primerna aktivnost, le da moramo bolj paziti predvsem na dihala. Primerno se obleci in ne zadržuj se na hladnem še potem ko prenehaš z aktivnostjo. Če ti to ne ustreza lahko pozimi vzameš kako od aktivnosti v zaprtem prostoru — fitnes, plavanje, itd.

Lp, Andrej

Ej Miki, a bi zame tudi to naredil?
Fuuul rabim eno vzpodbudo, da spet začnem migat….

Petra,

Upoštevaj nasvet od Andreja.
Aerobni trening je edini pravi trenig za zdravo in dobro počutje.
Anaerobni trening je samo dopolnilo aerobnem treningu za krepitev in oblikovanje mišic.
Večina bilderjev si zaradi večjih mišic (od katerih nimaš nobene koristi) resno ogroža zdravlje.
Ampak za njih so mišice pomembnejše od največe vrednote : ZDRAVJA.
Pozabljajo, da se napake v mladosti, če ne takoj, plačajo v starosti.

lp

Petra,

Ne vem , če veš v čem je razlika med aerobnim in anaerobnim treningom.
Mogoče sem prej narobe napisal . Pa izpade kot, da je vsako delo z utežmi anaerobno.

Anaerobni trening je trening pri visoki obremenitvi ko mišice dobivajo manj kisika kot ga potrebujejo (ustvarja se kisikov dolg). Zaradi tega ni priporočnjiv dolgotrajen trening v tem območju ne glede z katerim športom se rekreativno ukvarjamo.

lp

Mogoče joga?

Če si iz kakšnega mesta boš gotovo našla kakšen tečaj joge.

Lep pozdrav

Petra,
…odvisno, kaj ti pase…
Najceneje in zdravo je hoja-tek-kolesarjenje-plavanje oz. mesanje vsega tega.
Za zacetek bo ze hitra hoja do pol ure dovolj. Nato si poisci kak hribcek in tam nadaljuj s hitrejso hojo recimo 1x na teden, osale dni po ravnem, gozd je idealka. S tekom zacetniki navadno pretiravajo. Nimajo potrplenja, hocejo prehitro in preveckrat, pa se pojavijo bolecine v nogah (bolj v kitah kot misicah) in potem hitro nehajo. Vedeti moras, da je potrebno krepiti misice in kite pocasi in postopno. Brez rahlih bolecin po treningu verjetno ne bo slo, pretiravati pa tudi ni potrebno.
Cez cas hojo zacni kombinirati s tekom. Za zacetek ne teci hitreje kot hitro hodis. Nato daljsaj odseke teka in krajsaj odseke hoje. Sele ko veckrat zapored lahko brez tezav preteces svojo razdaljo, jo lahko malo podaljsas (do 10 min.) Sele ko brez tezav teces 30 min. lahko zacnes vecati hitrost. Prej raje ne misli na povecanje hitrosti. Napreduj pocasi po “stopnickah” v daljsanju teka ali vecanju hitrosti. Daj telesu cas, da se privadi in oblada povecano obremenitev. Torej ne povecuj hitreje kot v 2 do 3 tedenskih razmikih.
Pa se to. Gibanje 3-4 na teden je ze kar lep dosezek. Raje 4x, a pomni, da 2x jpomeni skoraj nic. 3x na teden je spodnja meja, ko lahko drzis neko ze osvojeno kondicijo.

Kot prvo, če kadiš, prenehaj! ZA ZAČETEK HOJA NA DOLGE RAZDALJE (lahko tudi hitra)-predlagam uršlo goro, vzpon na pohorje iz smeri snežnega stadiona(MB).Nato začni s tekom na manjše razdalje 600m. Kasneje več tam do 1500-2000m(ko bo kondicija na vrhuncu).Probaj se razgibat tudi s kolesom, ker pri teku trpijo kolena pa tko dalje. Malo pojdi tudi obiskat fitnes. Piš kk bo.

New Report

Close