Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Lepa fantovska imena – pomoč

Lepa fantovska imena – pomoč

AnaAna, fajn, da se zastopimo 🙂 pa daj še izdaj mi to skrivnost, katera sem :))))))

zelenažaba, mislim, da se tvoje ime začne na M.

Huh me je že resno zaskrbelo, cia, udba pa to. ampak m-ja nimam – nikjer spljoh.

Aja pa da ne bo kdo mislil, da proviciram glede imen. Ne, jst res tko mislim 🙂

OK, pomota pač, sem ciljala na eno Primorko;))))

ma oštja, neć hudga, znam jezst kšnu po primorsku, lih tuk da me zastuopjo. pa po dolejnsku tut, pu gurensk pa tko bl za silo.

which reminds me, zanimivo je pogledat imena po regijah:

Samo pripomba glede imena Ažbe, to je namreč tudi priimek in mi je kar nekako čudno da bi dala tako ime, čisto tako brez zamere:)
Meni je pa všeč Štefan.

Kolikor je lahko Ažbe priimek, tako je lahko tudi ime. Če greš pogledat v Leksikon imen, imenoslovca Kebra, je Ažbe izpeljanka iz imena Ožbolt, prav tako kot tudi Ožbej, godujejo torej na sv. Ožbolta in po tej razlagi ni dvoma, da Ažbe ne bi moglo biti tudi/oziroma mogoče še prej, ime.

Tudi Aljaž je priimek, pravzaprav je bil najprej priimek, šele potem ime. Pa jih je danes več s takim imenom, kot priimkom.

Poznam ljudi, ki se pišejo npr. Ambrož, Klemen, Matjaž, Gregor. Tudi Štefan je lahko priimek (Jožef Štefan:)) )

Lepo da si našla kar ti je všeč. HVala bogu, da nimamo vsi istega okusa:) Meni recimo Štefan sploh ne sede. Za 50-letnika še, za dojenčka pa ne;)))

Sicer je pa več oseb s tem imenom, kot priimkom:)

http://www.stat.si/imena_baza_imena.asp?ime=A%9Ebe&priimek=&spol=M

http://www.rodoslovje.com/priimki/A/Avs-AZz.htm

Ja, tole z imeni/priimki je zanimivo .. ker je veliko priimkov nastalo prav iz imen:) No, me veseli, da smo tle malo popestrile izbiro imen. Meni pa je bil vsec predlog za Toneta oz. Antona, ki potem lahko postane Tone, Tonc, Toni. Poznam tudi enega malega Antona pa mi je prav vsec, sam skoda, ko je ravno malo po njegovem rojstvu postala popularna tista pesem “Anton” in je blo mal hmm. No, sej je zdaj ze mimo:)
Sem se spomnila se nega lepega imena – Just.
Pa enga malega Mirkota tudi poznam 😉

Zanimivo je vzeti v roke omenjeni leksikon, ker je res posamezno ime razloženo do potankosti. Od izvora, izpeljank, pomena, zgodovinskih dejstev, pogostnosti ipd.

Jaz sem za vsako meni všečno ime prebrala vse kar o njem piše. Če je imelo ime negativen pomen, je izpadlo iz moje liste. Tako otroku nikoli ne bi dala ime Blaž (pomen – jaha na sodu, krivonogi, ima noge na O) ali recimo Jakob – Jaka (tepček, neumnež), Barbara (barbarka, divja žena), pa tudi Lea (ima neg. pomen, pa se ne spomnim več kaj – nekaj v zvezi s kačo), pa mi je ime lahko še tako všeč.

AnaAna, vse točno drži. Ja verjetno je pa tudi s tem povezano, da če poznaš nekoga s takim priimkom, potem verjetno že zaradi tega otroku nebi dala takšnega imena, te avtomatsko odbije. K sreči smo res ljudje različnih okusov in v različnem okolju:).

Drejc,Luka,Ažbe,Primož,Žiga

Eh, tle pa ni problema :)))))))))) – dojenček je najprej Pepi. Al pa Pišta 🙂 Šele ko zrastejo, so pol res Štefani :)))))))))

Eh, tle pa ni problema :)))))))))) – dojenček je najprej Pepi. Al pa Pišta 🙂 Šele ko zrastejo, so pol res Štefani :)))))))))[/quote]

Nee, to pa ne bo drzalo!:) Pepi je okrajsava za Jozefe!

Aaaaaaajoj se mi je zdel, da neki ne štima, pa nisem vedla, kaj 🙂 Jože, Jože, ha. Ampak Pišta pa je, ne? Štefan?

Oh, midva tudi pričakujeva bojda fantka in se nama zatika pri imenu – že takoj na začetku pri nama odpadejo imena, kot so: Gal, Lan, Jan, Ian, Tian, Žan, Žiga, Miha, Nejc, Liam, Vid, Maj ipd. “novotvorbe”. Sploh nimava nobene prave ideje, ker se trudiva, da bi ustrezal tudi priimku, da ne bo nekaj čisto kontra. Oooooohhhh, za punčko (za vsak slučaj, če so se zdr. zmotili) že imava ime, za fanta pa pojma nimava.:S

Uf, nisem vedela, da ima Črtomir tako slab pomen..no, saj bi lahko razbrala iz imena glede na to, da je to slovansko ime :)) Meni zveni lepo, res pa je, da je pomen imena zelo pomemben 🙂

Samo nekaj o novotvorbah – nekaj je novotvorb, ja nekaj. Ostalo pa so izpeljanke iz starih imen in obstajajo že nekaj časa.

Jan – Janez
Žiga – Zigismund
Miha – Mihael
Nejc – Jernej

Vid je pa čisto samostojno, originalno ime. Zelo staro. Pomeni, življenje, mladič, mlad. V ITA je Vid npr. Guido. V sloveniji je 43 cerkva, ki so poimenovane po svetem Vidu.

Samo toliko, da boš vedela kaj več o tvojih ‘novotvorbah’.

Pri nas,če bo fantek bo….RENE!!!!!!!!!!
Meni je čudovito ime.

Katerga? A Senico?

Mene pa asocira na tisto nanizanko ALO ALO. Tam je bil tisti oštir Rene. Joj, tako nebi mogla dat ime svojemu otroku.

New Report

Close