lenzetto
Pozdravljeni,
stara sem 46 let. Pred nekaj leti sem imela vnetje hipofize in endokrinolog je ugotovil, da mi ne dela hipofiza. Posledica tega je bila, da nisem imela več menstriuacije in nizke vrednosti spolnih hormonov. Predlagali so mi nadomestno hormonsko terapijo zaradi kosti… Dve leti sem jemala Climaro-obliže 1X tedensko in v zadnjem delu ciklusa 15 dni Estimo. Menstruacije sem imela redne. Sedaj ni mogoče več dobiti Climare in mi je ginekolog, zato predpisal Lenzetto. Glede doziranja je rekel, da naj sama presodim, ker ne ve, koliksen bi bil odmerek, ki bi bil ustrezen climari.
Začela sem z 1 razprškom dnevno in 15 dni z estimo, vendar menstruacije ni. Zanima me, kaj mi lahko predlagate ali povečam na 2 razprška dnevno. Oblivov in ostalih težav nisem imela niti prej, ko nisem imala menstruacije.
Lp, Ajda
Spoštovani,
Lenzetto se uporablja načeloma 1x dnevno na primerno mesto na koži, kar odda en odmerek estradiola 1,53 mg, lahko pa se ga po potrebi(hujši simptomi) in po dogovoru z ginekologom poveča na 3x na dan, torej skupno 4,59mg na dan). Nobene potrebe ni po primerjanju z odmerki Climare, ker je vsak pripravek izdelan tako, da dosega učinke, zaradi katerih se ga predpisuje. Torej nadaljujte z enim odmerkom dnevno po navodilih v zavojčku, če ne bo zadovoljivih učinkov, pa se dogovorite z ginekologom za zvišanje na 2, ki pa zadostuje pri 95% uporabnicah. Drugi del ciklusa lahko še naprej uporabljate Estimo, kot doslej. Pojav menstruacije ni obvezen, če se ob uporabi pršila Lanzetto in Estime maternična sluznica ne odebeli na več kot na 5 mm, kar pa se preverja z UZ. Menstruacija je potrebna le, če prihaja do zadebeljevanja sluznice.