Najdi forum

Pozdravljeni!

Iščem predloge oz. vaje za odpravljanje bralno – napisovalnih težav, ampak pri učencu, ki hodi v peti razred!
Vem, da obstaja kar nekaj literature, predvsem od dr. Žerdinove, ampak se mi ne zdijo primerne za otroka te starosti. Kaj lahko dela tak otrok vsak dan doma? Naj povem še, da se je z njim začelo delati šele letos, ker strokovnjaki prej teh motenj niso diagnosticirali.
Hvala za odgovor, l.p. irena

Irena,

Vaje boste prilagoditi težavam, ki jih otrok ima. Te vaje naj ne bodo samo vaje pisanja in branja, temveč je potrebno razvijati šibke sposobnosti (npr. vizualno, slušno, govorno – jezikovno itd), ki funkcije – torej branje in pisanje –omogočajo.

Da boste otroku lahko pomagali, je naprej potrebno natančno oceniti njegove težave (npr. katere napake dela) in oceniti njegova močna področja (kar otrok zna zelo dobro). Močne sposobnosti bodo pomagale otroku pri rasti samozavesti, s čemer bo se tu lažje »spoprijemal« z težavami na področju branja in pisanja.

Vaje T. Žerdin so vsekakor primerne, saj vam lahko služijo kot osnova za izgradnjo vaj prilagojenih otrokovih sposobnostim in ciljem pomoči. Tako je tudi z ostalimi priročniki – služijo nam kot ideje (čeprav lahko kakšno vajo uporabimo tudi takšno kot je napisana v knjigi).

Podobne vaje za bralno – napisovalne težave je tudi izdal Svetovalni center iz Maribora, nekaj uporabnih idej pa boste tudi dobili v knjigah S. Pečjak ali v knjigah Žarek v besedi.
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close