Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Legalno predpisan amfetamin is tujine v Sloveniji

Legalno predpisan amfetamin is tujine v Sloveniji

Zivim v Ameriki, kjer mi zdravnik predpise zdravila z amfetamini (Adderall in Dextroamphetamine) za zdravljenje odraslega ADHD. Rad bi obiskal druzino v Sloveniji in me zanima, kako je z zakonodajo. Ali jih lahko prinesem v Slovenijo za moje potrebe? Zdravila so izdana na moje ime, ki je napisano na “kontejnerju” in kolicina, ki bi jo prinesel, bi bila najvec za en mesec za mene. Najlepsa hvala za odgovor.

Novi zakon o zdravilih, ki velja od 22. 03. 2014, v 16. členu določa da posameznik lahko za svojo osebno uporabo uvozi v svoji osebni prtljagi zdravila v količini, ki ustreza zadevni terapevtski uporabi in sicer:
– za akutna stanja za največ tri tedne;
– za kronične bolezni oziroma stanja pa največ za tri mesece (izjemoma za 12 mesecev pa le, če posameznik carinskemu organu predloži dokazilo o dovoljenem bivanju v tem obdobju v ciljni državi).

Carinski organ lahko zahteva od posameznika dokazilo o zdravniškem receptu.

Pošiljanje ali prejemanje zdravil iz tretje države (kamor sodi tudi Amerika) preko pošte je v celoti prepovedano.

Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Najlepsa hvala za Vas hiter in informativen odgovor.

Pozdravljeni,
Pred letom ste mi podali res dober odgovor glede vnosa zdravil na recept v drugo državo.
Po uvedbi nove zakonodaje, ki prepoveduje vnos zdravil iz tretjih držav me zanima, kakšne so dejansko sankcije? Ali gre pri tem zgolj za zaplembo zdravil? Zanima me namreč za zdravilo modafinil.
Žal mi ni uspelo izvedeti, če se kakorkoli kaznuje vnos količine zdravil iz katere je razvidno, da so za osebno uporabo.
Poleg tega me zanima, če aniracetam, oziroma katerikoli racetami spadajo sploh pod zdravila?

Najlepša hvala.

Pozdravljeni!
Promet z zdravili je v Sloveniji dosledno reguliran na popolnoma enak način kot v vseh državah članicah EU. Ker sprašujete za več zdravil, ki sodijo poleg tega še v skupino psihoaktivnih substanc, menim tudi, da ne gre več za osebno uporabo in v kolikor je uvoz namenjen za širšo uporabo na neregularen način, vas opozarjam, da gre za hudo ogrožanje javnega zdravja.

Glede zdravila, ki vsebuje učinkovino modafinil vas opozarjam, da je Evropska agencija za zdravila (EMA) leta 2010 izdala posebno opozorilo, ki ga je sprejela CHMP (komisija za ovrednotenje zdravil pri EMA), in se nanaša na velika kardiovaskularna tveganja povezana z zdravili, ki vsebujejo modafinil. Sprejela je določene omejitve pri uporabi teh zdravil. Učinkovina je v prometu pod različnimi imeni zdravil v 21. državah EU in se izdajajo izključno na recept.
V Sloveniji zdravila s to učinkovino nimajo dovoljenja za promet z zdravilom.

Sankcije za prekrške v prometu z zdravili so navedene v Zakonu o zdravilih ( Ur. l. RS št. 17/ 07. 03. 2014), kot je tudi natančno naveden nadzor nad izvajanjem prometa.
Nadzor nad uvozom zdravil iz tretjih držav opravjajo carinski inšpektorji, ki jim JAZMP (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) zagotavlja strokovno podporo -165. člen.
Uvoz se prepove, če se ne izvaja v skladu s predpisano dokumentacijo za osebno uporabo, s tem da se zdravilo odvzame – 173. člen.
Z globo od 800 do 4.000 € se kaznuje oseba, ki uvaža zdravila v nasprotju s 16. členom tega zakona – 191. člen.
Z globo od 8.000 do 120.000 € se kaznuje oseba, če uvaža zdravila v nasprotju s 116. členom ali, če opravlja promet z zdravili na drobno v neskladju z določbami tega zakona, ki so navedene v 126. členu – navedeno v 192. členu.

Vsekakor se izdelki, ki vsebujejo tovrstne učinkovine, ki ste jih navedli, smatrajo za zdravila in se izdajajo izključno na zdravniški recept.
Lep pozdrav!

Racetami niso glih nevarni, ne gre kar tako za ogrožanje javnega zdravja, če je to prepovedano … racetami so ena najbolj varnih zdravil sploh z najmanj stranskimi učinki.

Pozdravljeni,
Hvala za dokaj izčrpen odgovor.
Z opozorilom glede modafinila žal nisem bil seznanjen. Sankcije za prekrške ste navedli za pravne osebe, kar jaz nisem.
V 191. členu piše:
(4) Z globo od 100 do 500 eurov se kaznuje posameznik, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

V 16. členu:
(3) Pri uvozu oziroma vnosu zdravila za osebno uporabo iz prejšnjega odstavka, za katera je potreben zdravniški oziroma veterinarski recept, lahko organ, pristojen za carinske zadeve, od posameznika zahteva dokazilo o zdravniškem oziroma veterinarskem receptu za ta zdravila.

Torej zanima me, kje lahko izvem katera zdravila so na recept oziroma pri katerih zdravilih je vnos iz 3. držav prepovedan?
Po objavi carine, to velja za vsa zdravila:
http://www.carina.gov.si/si/novosti/sgd/2014/uvoz_in_izvoz_zdravil_za_osebno_uporabo_sporocilo_za_javnost/

Sprašujem pa zato, ker v zakonodaji ne vidim absolutne prepovedi uvoza prek pošte za osebno uporabo.
Racetame se lahko kupi kot prehranske dodatke preko spleta-ebaya, iz držav EU, pri čemer sklepam, da se od države do države zakonodaja razlikuje, nikakor si ne predstavljam, da bi ebay oz. paypal tvegal tožbe zaradi nelegalne prodaje zdravil. Poleg racetamov so za osebno uporabo v ZDA npr. dovoljeni tudi neregistrirani sintetični kanabinoidi, kot tudi nekateri novejši benzodiazepini. Resno me zanima kako se izvaja zakonodaja pri nas v primeru, da gre za kemikalije/zdravila namenjena za osebno uporabo.

Hvala in uspešen dan vam želim.

Pozdravljeni!

V Sloveniji ureja področje zdravil Zakon o zdravilih, ki natančno določa zdravila in tudi zdravilne učinkovine, določa promet z zdravili in zdravilnimi učinkovinami tako na debelo kot na drobno in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati fizične in pravne osebe, ki ta promet izvajajo.

Zdravila za osebno uporabo pomenijo količino zdravil, ki jih jemlje posamezni bolnik po navodilu zdravnika, kar je navedeno na zdravniškem receptu, pomnoženo s številom dni, ki jih bo oseba preživela v Sloveniji.

Glede zdravil, ki jih je možno v nekaterih državah dobiti brez recepta, pa ni nujno, da se tak režim izvaja tudi v drugih državah. To je stvar strokovne ocene in odgovornosti uradnih oblasti do varovanja javnega zdravja. V EU so lahko v prometu v vseh državah članicah naenkrat le tista zdravila, za katera je izdala dovoljenje za promet z zdravilom Evropska agencija za zdravila (EMA) s sedežem v Londonu.

Poleg te agencije pa ima vsaka država članica še svojo nacionalno agencijo za zdravila (JAZMP v Sloveniji), ki izdaja dovoljenja za promet z zdravilom le za področje Slovenije z ozirom na pozitivno oceno učinkovitosti in varnostnega profila zdravila.

Lahko pa je neko zdravilo v prometu v nekaj državah članicah hkrati, če so se le te o tem dogovorile in če soglašajo in priznavajo pozitivno oceno, ki jo je sprejela določena referenčna država, ki je izdala dovoljenje.
To je vse!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close