lega dojenčka v spanju
Spoštovana,
raziskave res kažejo, da je spanje dojenčka v trebušni legi (predvsem v prvih mesecih) povezano s povečanim tveganjem za motnje dihanja in nepričakovano nenadno smrt v zibki. Pri čemer razlog ni le v zamašenem nosku, ampak tudi v regulaciji dihanja v dihalnem središču.
Povečano tveganje seveda ne pomeni, da bodo naši dojenčki kar zaspali za zmeraj, če spijo na trebuščku, ampak za “statistično” tveganje.
Če ima vaš fant miren spanec le na trebuščku in se že sam obrača s trebuha na hrbet in obratno, ga lahko v njegovi starosti v tej legi tudi pustite. Če pa vas skrbi – še zlasti če je bil v vaši družini kakšen primer smrti v zibki (ali življenje ogrožujočega dogodka), pa bo bolje spati na hrbtu (tudi spanje na boku ni “idealno”) ali pa si dobiti “monitor”, ki se bo oglasil, če bi fant prenehal dihati (tim. apnoe-alarm blazinica, imenovana tudi Baby sense).
Srečno,
Spoštovani,
pišem vam zaradi zaskrbljenosti glede položaja v spanju naše 6-tedenske dojenčice. Je 33-tedenska nedonošenka, ob rojstvu ni imela nikakršnih težav z dihanjem, razen zlatenice zaradi nedonošenosti je bilo vse vredu. Ker je pred približno dvema tednoma začela polivati, smo ji po navodilih poleg drugih antirefluksnih ukrepov tudi dvignili vzglavje. Od takrat naprej sem jo že nekajkrat našla v položaju, ko je zaradi naklona jogija zlrzla cela pod kovter, da je bila tudi glavica cela skrita spodaj. Najhuje pa je bilo danes, ko se je povrh vsega še tako obrnila, sa se je z obrazkom stisnila ob kolut pleničke, ki ga ima sicer ob hrbtu. Ker je bilo to ponoči in sem tudi jaz spala, ne vem, koliko časa je to trajalo…zbudila mr je z blagim jokom oz “bunjenjem”, kot sicer ponoci, ko je lacna…Po tem se je normalno dojila in ni bila nič spremenjena.
Prosila bi vas, ce mi razlozite, ce bi lahko imeli ti dogodki, ko je spala pokrita s kovtrom čez glavo, kakršnekoli posledice zaradi pomanjkanja kisika…in ali je najverjetneje bolje, da ji ležišče spustimo nazaj dol (polivanje v bistvu ni več tako izrazito, odkar jo imam po obroku se kar nekaj časa v naročju v dvignjenem položaju)?
Najlepša hvala za odgovor (in tudi vse drugo pisanje tukaj, ki nam je res zelo v pomoč ob drugih dvomih).
Lepo vas pozdravljam.
Prav nič vam ni treba skrbeti – če bi prišlo ob spremembi lege do slabše oskrbe tkiv (zlasti možganov) s kisikom, bi se malčica v tej starosti zanesljivo zbudila in sama spremenila lego, da bi si sprostila dihalne poti. In ni možno, da bi se to zgodilo neopazno, a bi imela posledice kasneje v življenju…
Toliko dvignjen položaj, da dojenček “spolzi” pod odejo, pa tudi ob sumu na refluks ni potreben – če že, svetujemo dvig za 15 stopinj, kar dosežete s podlaganjem ene plenice pod zgornji del vzmetnice ali podloge. Glede na zapisano pa še ta ni potreben…
Lep pozdrav, upam, da je balon s strahom malo manjši,
Pozdravljeni!
Moja 3 mesečna punčka sem zadnje čase začela opazovati, da spi z rokicami navzdol. Drugače jih ima dvignjene nad glavo začela pa jih je spuščati ob telo…Ko sem spraševala mamice kako njihovi mački spijo so vse odgovorile z rokicami navzgor. Ali bi me moralo skrbi ker daje tudi rokice ob telo in jih ima precej časa dol potem pa zamenja itd. je to kaj narobe ali je normalno??
Hvala in lp
Draga Ninanana,
vsi položaji rokic (za glavo, ena ali obe; ob telesu, ena ali obe; skrčene, stegnjene) so normalni za spanec dojenčka. Položaji nimajo prav nobene osnove v kakšni razvojni nepravilnosti – in kar je najpomembnejše: variabilnost (da ni samo v enem položaju med spanjem, ampak položaje sama menjava) je še dodaten dokaz, da gre pri vaši dojenčici vse tako, kot mora iti.
Pozdrav,